Permisul: Una cu poliție și justiție

…în care vă sfătuiesc să aveți mereu cameră, probe și bani de avocat, adică nu mai fiți săraki; standard.

Acesta este un film care se întâmpla pe la începutul lui septembrie, când plecam în UK cu copiii la școală, ca de obicei, atâta că atunci era cu o roabă de acte ca să intri în UK și trebuia să merg în București cu o seară înainte ca să fac teste PCR și nu mai știu ce, că a trecut jumătate de an totuși.

Nu am zis nimic, că am așteptat să se pronunțe o instanță pe temă, înainte să mă laud eu cu perspectiva mea subiectivă, din moment ce am cerut ajutorul uneia. Altfel, doar puneam pe blog și mă puleam online cu poliția de unul singur.


Ce se întâmplă pe film se vede, intru în depășirea unei mașini, după o curbă, în momentul în care mă aflam deja în depășire observ mai în spate semnalele luminoase ale mașinii de poliție, în momentul în care zic ”aaa, poliția” – calc pedala mai tare, după care dumnealor au pornit sirena. Am depășit , am tras pe dreapta și am încetinit – mă gândeam că poate au aprins sirena pentru mine , poate am depășit viteza legală ( habar n-aveam )

În fine, nu cu mine aveau treaba, au trecut, eu mi-am continuat drumul și m-au oprit la post, vreo 1 km mai departe, pe motiv că nu le-am acordat prioritate și să-mi suspende permisul o lună. Agentul care m-a oprit a zis că ”se vede pe camere” ( banuiam că ale lor) că ei veneau cu sirena pusă și că nu le-am acordat prioritate în misiune. Avocatul meu a ridicat niște probleme cu privire la misiunea dumnealor, dar aia nu era problema mea în momentul ăla. Eu n-am zis nimic cu privire misiunea lor, că nu mă privește, nici la camerele lor, nici la faptul că și eu am camera mea și consider că cel mai bine este AȘA.

N-am insistat prea tare pe temă, i-am spus omului civilizat că mai repede de atât n-aveam cum să opresc, de cum l-am văzut, am grăbit depășirea și am tras pe dreapta și cam atât, agentul părea convins că l-am încurcat, eu eram convins că indiferent în ce poziție o fi fost, atâta puteam să fac să-l ajut, nu mai mult.

Așa că a rămas cum a vrut el, momentan, mi-a reținut permisul pentru suspendare pe timp de o lună, cu dovadă 15 zile și amendă ceva sumă modică, 300 de lei, sau ceva.

Problema mea a fost, în afară de cea de principiu, una circumstanțială. Anume două. Una că am permis de UK, l-am schimbat să mă ajute ca dovadă de domiciliu în UK, că n-am buletin acolo, ceea ce înseamnă că ei urma să îl trimită în UK și să ajungă la pulivară.

O problemă suplimentară a fost că eu am plecat din UK pe vară schimbând și domiciliul, mă întorceam în altă casă. Trebuia să îmi schimb și permisul, dar ne-fiind în UK nu prea avea sens, că erau niște muncitori la noua adresă, nu prea e OK să trimit acte acolo, când eu nu sunt și sunt niște necunoscuți. Da, acolo așa schimbi permisul, când schimbi domiciliul, le spui să-ți trimită altul , dai datele celui vechi, și îți trimit. Peste vreo 2 luni, dar îți trimit, nu trebuie să mergi nicăieri.

Prin urmare, eu trebuia să schimb permisul când ajungeam în UK, iar ei urmau să îl trimită pe cel vechi. Dacă cel vechi ajungea la ei înainte să cer eu schimbarea ( imposibil), l-ar fi trimis la adresa veche unde nu mai locuiam, dacă ajungea la ei după ce ceream eu schimbarea eram un pic in ilegalitate, că nu ai voie să ceri online schimbarea permisului decât dacă îl posezi pe cel vechi, dacă l-ai pierdut trebuie să faci altfel, dacă ți-a fost reținut în altă țară, în principiu e mai complicat, cu avocați cu pula calului.

Aviz romulanilor care au ei idei despre cum se face șmecherește: Eu știu că practic poți oricum să ceri schimbarea permisului dacă știi datele plasticului, dar dacă le vine permisul vechi cu nota că a fost suspendat în timp ce tu ai pretins că ai permisul în mână poți fi acuzat de fals și faci o vizită să discuți cu un judecător.

L-am întrebat pe agent dacă poate să-l țină la post o lună, să nu-l trimită nicăieri, că oricum plec în UK, iar acolo nu am nevoie de plastice ca să conduc. Că nu poate. Am găsit o lege cum că pot să fac o cerere la post să îl rețină acolo, nu o mai caut acum, nu contează. Să zicem că n-a putut.

Aveam dreptul să cer restituirea lui fizică înainte de a pleca din România, însă pentru că e fucking România, nu merge cu o declarație simplă scrisă la poliția respectivă, trebuie declarație notarială, mă înțelegi?

Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.

În mod normal ar trebui să le atac în justiție procedura cu declarația notarială, dar n-am timp că am destule pe cap. N-aveam când să fac eu declarații notariale, că era vineri seara, iar sâmbătă plecam.

I-am zis atunci dacă poate să-l trimită imediat în UK. NU, nici aia nu poate, stă 15 zile în România, la IJP , cât timp eu pot să contest procesul verbal în justiție. Și după aia se trimite la IGP la București ăia îl trimit la ambasadă și vine el…mă înțelegi, cândva.

Eu într-o lună urma să mă întorc înapoi, însă conform ceea ce spuneau ei, în 1 lună permisul meu nu mai era în România și deși ei spuneau că ajunge în UK, eram eu soto 500% că n-ajunge. ȘI ajungeam în România din nou fără drept de conducere. Adică nu fără drept, dar proștii ăștia te amendează dacă nu ai plasticul când te opresc, iar eu nu mai aveam nici permis eliberat de autoritățile din România, îți dai seama ce futaiul dracului urma să fie să le dovedesc eu că am permis.

Deja mă gândeam la toți pașii.

În fine, dacă așa e procedura, așa facem, am luat PV-ul și dovada, el permisul și ne-am salutat de despărțire.

Eu am tras filmul de pe cameră, mi-am sunat avocatul, omul mi-a zis că pentru o lună, dacă tot nu-s aici poate nu merită efortul, dar după ce i-am explicat complicația cu permisul, am ajuns la concluzia că cam trebuie.

Pentru că eu nu puteam să am încredere în autoritățile române că-mi trimit ăștia mie permisul în UK după 2 săptămâni, însă puteau să-l trimită cândva, doar să mă încurce, în fața legii. Așa că eu nu voiam să apar în fața unui judecător din UK sub acuzația că am solicitat să schimb permisul eu având dreptul de conducere suspendat în altă țară. Suspendarea NU se apică și în UK, dar nu prea e OK să schimbi permisul online, am zis ce și cum. Așa, puteam să spun că nu e nicio suspendare, din punctul meu de vedere e o problemă birocratică, suspendarea se judecă.

Ceea ce am și făcut. Am solicitat schimbarea permisului – a durat și aia vreo 2 luni și ceva lol.

În timpul ăsta, m-am întors în România peste o lună tot fără permis. Avocatul meu a luat certificat de grefă însă nu s-a putut duce să ricice permisul în numele meu, că nu merge cu împuternicire de avocat, trebuie procură specială pentru ridicat acte.

Când am ajuns eu în România, a sunat el la IPJ să întrebe dacă mai au ăia permisul, că eu nu l-am primit în UK încă.

-Aaa, îl avem, dar îl trimitem acum.

-Nu-l mai trimiteți că vine omul după el cu actele de la judecătorie.

-Nu, că noi îl trimitem , că e deja întârziat.

Jur că ii dădeam și pe ăia în judecată dacă îl trimiteau atunci, după ce i-a anunțat omul că merg să-l iau, nici nu mă uit de-acum, la orice căcat, o să-l plătesc pe domnul avocat să se ocupe de situațiile ăstea jegoase birocratice.

M-am dus să ridic permisul cu certificatul de grefă, care însă nu e act de conducere, nu ține loc de dovadă. Dacă dădeam de un polițist zelos, de pildă agentul care mi-a suspendat permisul, că mergeam pe același drum, putea să mă amendeze că circul fără să am permisul la mine. Trebuia să-l dau în judecată și să anulez și amenda aia, desigur. Și aș fi făcut-o fără îndoială.

M-am dus să iau actul , doamna mi-a cerut dovada, care expirase demult, că fără dovadă nu-mi poate da permisul. Avea în față practic un ordin judecătoresc ( cam titlul ăsta îl are certificatul de grefă) care îi cerea să-mi dea permisul, dar dumneaei îmi spunea că nu se poate. I-am zis că nu o mai am și gata. Să-mi spună dacă vrea s-o declar pierdută, deși e expirată. Mi l-a dat.

Procesul a intrat pe rol, reprezentantul poliției a scris o întâmpinare retardată, nu prea îmi păsa foarte mult din punctul ăsta, practic, în oricare situație, eu aveam permisul , oricum urma să-mi fie schimbat, în caz că voi fi fost găsit vinovat în instanță, ”executam” pedeapsa în lipsă. Dar principial nu, nu sunt de acord să fiu găsit vinovat.

Legat de întâmpinare, merită să spun că s-au legat de faptul că eu nu am formulat obiecțiuni în procesul verbal, lucru care, după cum vă puteți da seama, n-a contat, dar mă gândesc că dacă s-au legat de asta, ar putea conta. Agentul a scris în PV că eu îmi recunosc vina, lucru care oral nu s-a întâmplat, i-am explicat cât de clar am putut că nu am putut trage pe dreapta mai repede de atât. În mod normal, trebuia să corectez formularea lui cu o obiecție, motivul pentru care nu am făcut-o la momentul ăla a fost unul politic. Știu că lipsa obiecțiilor contează mai puțin, când ai probe, că se judecă pe probe, nu pe obiecții, iar în acea situație mie îmi lipsea și talonul mașinii. O luasem din service și rămăsese acolo, mecanicii au uitat să-l pună înapoi în acte iar lipsa mea de preocupare cu privire la astea e proverbială. I-am prezentat agentului o poză a talonului, cu care a putut verifica faptul că e înmatriculată corect, are ITP valabil și din moment ce n-a menționat vreo sancțiune și pentru că nu am actele la mine – conform legii din România putea s-o facă, iar eu nu aveam bază s-o contest pe aceea – am renunțat și eu, momentan, la obiecțiuni, urmând să mă repoziționez pe urmă, după discuția cu avocatul. Nici nu am menționat vreo filmare sau alte probe, în discuție.

După cum se vede, am primit câștig de cauză în primă instanță, poliția poate să conteste și ne vedem ( în sensul că ei și avocatul meu) la apel, am cerut și cheltuielile de judecată, însă văd că nu au inclus în senstință și onorariul avocatului doar taxa de timbru. Ceea ce e strigător la cer, că eu vreau să-i las în pula goală, dar dacă nu, și pe ăia 20 de lei am să merg să li-i cer!


Sancțiunea atsa pentru mine era o puțoială oricum, ținând cont că-s ba în România, ba în UK, pot să jonglez cu astea. Dar alt om, care locuiește permanent în România ar putea fi futut de astea și mă deranjează, în general, abuzurile.

Concluziile sunt două.

Una, că puneți mâna și blindați-vă cu camere pe unde puteți, chiar dacă nu-s omologate și ce mai visează unul și altul.

A doua, că poliția romulană este zeloasă fix unde nu trebuie. Eu știu sigur că-s multe cazuri când chiar nu li se dă prioritate, cândva anul trecut, într-o situație similară prin județul meu, veneau o ambulanță cu o mașină de poliție în spatele ei din spate, pe un drum cu o bandă pe sens. în fața lor era coadă, inclusiv pe sensul celălalt. De pe sensul meu UNU nu se dădea să facă loc. Am fost primul care am semnalizat și am ieșit de pe drum să fac loc. Din spatele meu, altcineva tot cu un SUV a profitat de moment să depășească decât să se dea la o parte, în timp ce ambulanța depășea, a ieșit aproape o triplare acolo, iar după ambulanță și poliție s-au băgat coadă 2 mașini. Nu mai am filmarea că a fost mișto. Poliția nu a oprit pe nimeni în cazul ăla, deși erau de sancționat vreo 2-3 mașini, aia vădit au crescut viteza și nu s-au tras pe margine să fie depășiți cât am putut eu să văd. Când au ajuns altă coloană, au stat acolo în curul alora, iar ambulanța și salvarea au depășit pe contrasens. Dar, asta nu-i treaba mea.

Treaba mea este să mai cumpăr și o cameră care filmează în spate și una pe care s-o port pe mine. Mai ascunsă așa. Ceea ce vă recomand și vouă. Și când o să fie cazul, dau cu ele în stânga și în dreapta.

Conform experienței mele , nu vă recomand să vă certați cu agenții, doar vă susțineți poziția, nici să încercați să dați șpagă pentru a ieși dintr-o situație complicată. Nici măcar să sugerați că ați fi dispuși să cădeți la o înțelegere. E mai cinstit să plătești un avocat, oricare ar fi situația.

Pentru mine cea mai scumpă rezolvare a fost asta. Următoarea soluție era să fi lăsat sancțiunea să curgă, că nu mă afecta cu nimic, în afară de dosarul auto pătat cu o suspendare pentru neacordare de prioritate, dacă mi-ar păsa de asta. Alte variante erau mai ieftine, dar mie mi se pare destul de scump să traiesc într-o țară în care poliția nu acționează în serviciul cetățeanului, ci împotriva lui, vrea să-l mulgă, ca orice altă autoritate, și mai am ceva de zis pe tema asta, altă speță, dar nu acum.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Da, acum cativa ani a patit tata ceva de genul – cica nu a acordat prioritate unui pieton.

Tre sa recunosc ca l-am sfatuit sa nu se complice, sa astepte si gata. Rusine mie.

N-avea nici camera nici avocat nici nimic, dar a castigat in instanta.

Morala fiind fix asta – daca mai multa lume ar contesta, s-ar invata minte sa nu mai faca asta random asa.

Adi
Adi
2 years ago

Pentru ca am avut cateva intalniri de gradul 3 cu politistii, nu multe dar serioase, prin 2007 mi-am cumparat prima casca, era vanduta in SUA de un contractor al armatei pentru pilotii de elicoptere, eu o luam pentru casca moto. Nu am avut nevoie de ea, am castigat un proces fara, iar unul l-am pierdut din motive de teleportare in spatiu-timp: mi-au retinut permisul in alta tara, mi-a venit in Romania dupa 3 luni, cand m-au chemat sa mi-l dea inapoi mi-au dat si proces verbal prin care acum 3 luni imi suspendasera pemisul pentru 30 de zile in baza… Read more »

Alex
Alex
2 years ago

Intrebarea care se pune e… ce avea agentul cu tine si de cat timp de urmarea pe drum 🙂 . Sigur nu i-a placut sapca ta, de te-a oprit. Eu in locul tau nu as fi facut nici o depasire…dar e vorba mai mult de stil de conducere (bine, eu nu am masina adevarata ci mai mult o rabla puturoasa, pentru care imi e cam frica sa ma bag in depasiri). As fi stat in spatele loganului pana cand ar fi facut dreapta sau stanga (banuiesc ca era localnic si mergea pe distante scurte). Oricum, asta e istoria. Nu mai… Read more »