În Europa curentele politice își continuă trendul anterior

Așa cum era de așteptat, de altfel. Din păcate.

În Ungaria FIDESZ ( Orban ) a obținut un scor un pic mai mare decât în 2014, deși opoziția e mai coalizată. Se discută că alegerile n-au fost corecte, că nu știu ce. În Ungaria nu e dictatură. Șmenăreală, da, furăciune, posibil. Da’ ăla n-a fost votat sub amenințarea armelor și nici nu e Belarus. Cel puțin momentan.

Vucic a câștigat iar în Serbia, iar acolo loviturile la gioale, mai ales ălea care țin de managementul ( a se citi controlul ) presei sunt un pic mai serioase. Și el și-a consolidat poziția de la 55% în 2017, la circa 59% acum. Dacă în cazul Ungariei și Serbiei motivele sunt simple, în situații de criză oamenii nu vor și mai mult neprevăzut și se raliază în jurul liderilor puternici, dacă au unii, o să vedem care-i treaba cu Franța destul de curând. Acolo Marine Le Pen a pierdut cu grație toate alegerile de până acum, dar presează de 10 ani. Problema e că extrema dreaptă crește, o să vedem în primul tur ce face domnul Zemmour. Nu cred că poate câștiga, dar 1+1 = 2 și dacă 2>50% din sufragii, cred că turul 2 are să fie destul de critic pentru Franța, și indirect UE, pentru că problemele pe care le semnalizează extrema dreaptă sunt reale, numai că reacția probabil va fi una detrimentală status quo-ului de ”Netflix and chill” din uniune.

În general, politicile regionale suferă de ”influencing”, iar Europa nu e diferită. România va avea alegeri prezidențiale în 2024, iar atunci se vor suprapune cu cele parlamentare. Iohannis nu va mai putea participa și presupun că până atunci se va eroda destul din PNL. USR-ul e lemn, că doar ei l-au trimis in gunoi, iar PSD-ul e PSD, n-are om de președinte, de la Iliescu n-a mai fost nimeni pe placul poporului.

Probabil că, România, fiind mai în urmă la toate, va rămâne în urmă și cu naționalismul și extrema dreaptă și probabil că Simion n-o să iasă primul atunci și nici partidul lui majoritar. Dar dacă curelele se strâng mai peste tot, astea n-au cum să nu producă influență și în România.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ronnie
Ronnie
2 years ago

Din ce vad in ultimul sondaj (a se lua cu lamaie ca e facut la comanda PSD), primii la cota de incredere sunt Mircea Geoana si Al. Rafila si astfel e posibil ca PSD sa scoata prezidentiabili cu sanse pentru 2024. AUR cum au aparut asa pot si intra in irelevanta: de pilda, oricand i se poate deschide un dosar de primire de fonduri din partea Rusiei lui George Simion Ramane de vazut cat impact pot avea atat partidele noi care tot apar: ex Forta Dreptei a lui Ludovic Orban, Alianta pentru Patrie a lui Dragnea, Noi cu V. Dancila… Read more »