Mă bate un gând de-mi înnegrește un ochi, dar nu pe amândoi

De când mi-am tras prima pereche de ochelari și mi-am dat seama ”coaie, eu vedeam prost și nici nu știam”, m-am gândit cum ar fi să-mi operez eu problemele ăstea cu laser, frate. M-am gândit că era scump și nu așa multe rezultate confirmate în 2010, în România, așa că lasă. Între timp am mai basculat niște bani și prin 2014 deja am început să întreb, când mergeam la consult – da’ o operație cu laser nu-mi trageți și mie?

-Nu că e scump și în cazul dumneavoastră nu merită, că vedeți oricum binișor.

-Păi tocmai de aia, că zic că iese la polish, dacă e numai așa un pic.

-Că nu, că stați să faceți 35 de ani și vedem dacă avansează, dacă…

În fine…

Se făcu 2019, ajunsei iarăși la investigații, iar întrebai de operație – că nu există , că nu merită, că văd foarte bine. Mai că îmi vine să îi cred și mă întreb ce pula mea caut eu acolo și gen ”la ce aveți, măi, pe site reclamă la operații cu iLASIK dacă nu faceți”. În fine, dacă au zis nu, nu insist.

Acuma, de la o vreme , tot văd reclamă de la unii d-aci din oraș care mă aleargă să-mi ia banii.

Și zic, gata, mă duc la ăștia. În primă fază m-a tăiat un pic o idee, că na, doctori în Anglia. Apoi zic hai, că ăștia privați n-or fi ca pe NHS, măcar să văd cât costă și ce zic.

Mă rog, mi-am adus aminte că eu mă zgârcesc și la rame de ochelari, dar, astea fiind zise, am scos ochelarii să mă uit la ei pe unde i-am mai ciobit , că iar trebuie să fac alții – 3 ani, standard. Ăștia pe care i-am făcut pe la unii prin Titan când vindeam apartamentul din București au niște rame pe care le-am cumpărat eu separat și văd că au ținut. Ramele. Lentilele sunt vai de pula lor, au luat ciupituri, zgârieturi, șrapnel, șpan de sudură, dacă te uiți atent se văd un pic și urmele de la o șenilă de tanc.

Le-am plătit alora să-mi bage strat antireflex, un strat suplimentar antizgărieturi, aiurea. Trec 3 ani trebuie sa fac alții, așa merge.

Și cum mă uitam eu la ocheloșii ăștia, mă ia așa un fior.

-Bă, dar cum să stau eu fără ochelari, ce-am înnebunit? Nu pe bune, am o vagă reticență să umblu fără ei. Pentru mine ăștia sunt acuma mai mult ochelari de protecție decât de vedere. Nu că mă bucur că nu văd ață și că am nevoie de ei, că nu-s așa handicapat, nici nu cred că arăt mai sexy ca aragazu’, dar mă simt mai în siguranță. Ca să vă spun altfel -> când v-a intrat ultima oară o muscă sau un gunoi în ochi, ca să nu zic ceva mai rău?

Ca mie prin 2010 și serios că e un sentiment mișto. Băi, anterior, îmi tot săreau în ochi țânțari, muște, ășchii, praf, nisip și era futai să le scot de acolo. Nu mai știu ce e aia de mai bine de 10 ani. Pentru mine ăștia sunt ochelari de muncă și nu mă refer la calculator. Dacă merg să tai ceva cu flexu’ nu plec fără ochelari. Știu că pentru muncile alea exista ochelari speciali de muncă, dar eu sunt mai special decât ochelarii ăia ( se aburesc, nu-mi stau bine, etc).

Și mă gândesc că eu și dacă mă operez tot cred că o să vreau să port ochelari, poate îi mai scot când vreau să mă laud că ce bine arăt, dar altfel cred că orice om ar trebui să poarte la orice activitate în afara casei.

Pe de o parte mă gândesc că ar fi mișto să nu am nevoie de ei, pe de altă parte îmi dau seama că n-am vrut nicicând să mai scap de ei, doar să văd mai bine, că dacă voiam să scap de ei erau și lentile de contact.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Da stii ca operatiile astea au si riscuri. Nu mari si dese, dar au. Infectii, tesut cicatriceal, sensibilitate la lumina etc.

De fapt, e un pic invers, cu cat e mai putin, cu atat se rezolva mai greu la operatie, ca trebuie sa fii si mai precis. De asta nici nu se recomanda la dioptrii mici, ca efectul e nesemnificativ.

Daca de la nu stiu, 8 scazi la 1, zic ca e destul de bine si o imbunatatire a vietii pt care merita sa iti asumi riscuri. Daca de la 1 scazi la 0.5, as zice ca nu prea.

Mad
Mad
2 years ago

Am cunoscut pe cineva, tangential, ( s-a dus) care toata viata a purtat ochelari. Cred ca era miop. Ajunsese la 5-6+ dioptrii. A facut operatie cu laser la clinica particulara. . Vedea dublu dupa aia. Pana la urma s-a dus la spitalul de ochii , la Monica Pop, si l-au reparat cu operatie clasica. Si tot nu-si revenise complet dar i-au scazut dioptriile la 3. Mama insa a schimbat un cristalin la Malaxa inainte de covid . Tot cu bani. Cataracta. Cred ca tot cu laser ca nu a stat 24 de ore in spital( nici macar anestezie generala nu… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Cum bai de la 1 la 0.5 . La 0, pai ce vrajeala facem aici , e laser sau il ia la pilă? Si vreau si 20% boost fata de ochiul normal, sa-mi puna un 3x zoom optic.

Catalinx
Catalinx
2 years ago

A facut operatie cu laser la clinica particulara. . Vedea dublu dupa aia.

Dublu de bine ? 😀
Ce handicapati. Pierderea sincronizarii stereooptice e un esec desul de grav.
Eu vreau sa vad asa cam 25:20 daca se poate. Ca acuma, fara ochelari vad cam 20:30 – 20:40 , depinde cat de odihnit sunt.

Adi
Adi
2 years ago

Operatia nu te duce la zero, ci poate avea o abatere de pana in 0.5. Dupa cum spunea @Stropic, e foarte buna ca sa reduci masiv, nu pentru corectii de precizie. Stiu si eu oameni care au redus intre 3 si 7 dioptrii, dar nu cred ca stiu pe cineva care a ajuns fix la 0 pe termen lung. Am un amic optometrist, de vreo 15 ani imi fac ochelari la el cu discount masiv (platesc lentilele la pret de achizitie, zero manopera), mi-a recomandat sa nu ma bag pentru ca nu am dioptrii mari si am si un pic… Read more »