UW: Îmi pare că acțiunea concertată de sensibilizare globală poate produce opusul

E un pic legat de războiul ca status quo. Și foarte legat de prezentarea transparentă și vag cenzurată a ororilor cauzate de ruși, în general în Ucraina, dar în particular în Bucea – probabil că va rămâne în istorie drept ”Masacrul de la Bucea” din războiul ăsta, dacă n-o să descopere în alte orașe mai rău.

În toate războaiele se produc masacre, nu spun asta ca să bagatelizez situația, ci pentru a sublinia faptul că atât timp cât un război există, crimele de război și genocidul fac parte din realitatea lumii cuprinse de plaga asta.

Față de alte războaie, ăsta are un grad ridicat de transparență, adică e documentat ( subiectiv , dar orișicât) și prezentat încât un număr ridicat de informații foarte detaliate sunt disponibile. Ultimele războaie au fost din ce în ce mai documentate, dar nu cred că am văzut un alt război atât de scurt ( n-au trecut două luni ) care să producă un volum așa de mare de materiale informative.

Nu numai că sunt disponibile, dar au si un reach foarte mare, că vrei sau nu vrei, dacă ai internet, ai văzut ceva poze, dacă descriu una mai circulată( nu, n-am s-o fac) cu siguranță știi de unde e.

Înțeleg de ce fac ucrainienii asta și nu-s cumva de părerea că ar trebui cenzurați ei. Să ascunzi sub preș ceea ce se întâmpla nu are cum să ajute. Cred însă că ar trebui să ne cenzurăm noi singuri, înspre binele nostru, de la a consuma informația asta în cantități toxice, că ne consumă ea pe noi.

E util să știm ce se întâmplă și să reacționăm, luăm atitudine, avem o opinie despre acțiunile pe care le vor lua statele noastre cu privire la asta , că ne privesc și pe noi. Dar nu-i nevoie să consumăm, mai ceva ca medicii legiști și procurorii militari, fiecare gram de moarte, durere și distrugere.

Efectul imediat e de inflamare și hype – însă pe termen lung ne obișnuiește cu un nivel nesănătos de cruzime și ne dezvoltă și ne hrănește niște sentimente și dorințe urâte.

Cu toată cruzimea lui, războiul ăsta de-o lună încă nu se compară , la nivelul genocidului și a numărului civililor uciși cu alte războaie mai lungi. Din nou, n-o spun ca să minimizez tragedia oamenilor acestora, ci tocmai pentru a semnaliza că asemenea niveluri de distrugere ar trebui să fie inacceptabile, dar uite că, în războaie mai lungi se dezvoltă în mentalul colectiv, atât al participanților cât și al martorilor, un soi de adaptare și rezistență / toleranță la situația nefastă. Și cu cât conflictul se lungește și oamenii, inclusiv factorii decizionali se obișnuiesc cu jegul situație, cu atât soluții pe care acum nu le-ar accepta nimeni, devin „OK”.

În al doilea război mondial S.U.A, a cauzat moartea a intre 120,000 și 200,000 de oameni, majoritatea civili, doar prin acțiunile de bombardament nuclear desfășurate în 2 zile. Din nou, nu spun asta să-i scuz pe ruși.

Ci pentru a semnaliza că după toate ororile și repetatele episoade ( serial de câteva sezoane, nu alta) anterioare de genocid din mai multe zone ale lumii, au dus la o asemenea soluție monstruoasă pentru a – culmea – sfârși un război și a și funcționat. Și e posibil ca în contextul ăla să fi fost cea mai bună soluție pe care au avut-o la îndemână, deși au analizat 4.

President Truman had four options:  1) continue conventional bombing of Japanese cities; 2) invade Japan; 3) demonstrate the bomb on an unpopulated island; or, 4) drop the bomb on an inhabited Japanese city.

Cum au ajuns să aibă opțiunea 4 măcar pe listă, în condițiile în are știau destul de bine cam ce efecte poate să aibă și să ia în calcul ceva ce era clar că o să ucidă zeci de mii de civili?

Păi îi bombardaseră deja destul convențional, le omorâseră 300 de mii de civili +/- (da, nu erau poze pe twitter cu absolut toți , ca acum, dar ăia din Japonia le vedeau zilnic*). Și tot nu voiau să se predea, erau un pic mai răi decât ucrainienii, soldații alora luptau pană la moarte sau se sinucideau, rata capturaților era de sub 10%, raportat la decedați.

Simulările estimau, prin urmare, pagube de 400-500,000 de vieți omenești din partea aliaților ( unele surse le umflă la posibil peste 1 milion) și undeva la peste 1 milion de la japi.

Motivele pentru care s-au predat japonezii după două capace nucleare sunt complexe și s-au întrecut alții să le dezbată, pe mine nu mă pasionează. Ce e interesant e cum ajungi la genul ăsta de escalare .

Se construiește pe bază de cifre și uzură. Truman, omul care a decis atacurile îi scria soră-sii că a făcut-o pentru a salva viețile a 250,000 de americani – pe care altfel îi trimitea să-i bată pe ăia, că nu voiau să se predea, se înțelege.

. “It was a terrible decision. But I made it,” the 33rd president later wrote to his sister, Mary. “I made it to save 250,000 boys from the United States, and I’d make it again under similar circumstances.” 

Când văd așa cifre cu 3 zerouri după virgulă, că nu se mai uită nimeni la ce e sub 1000, nu pot să nu mă gândesc, băi ce se devalorizaseră oamenii în perioada aia. După atâția ani de măcel planetar, cam aia se întâmplă.

Strategia pe care au abordat-o ăștia s-a bazat pe o lovitură atât de puternică încât să sensibilizeze nervii bătătoriți deja de război și dezastre ai japonezilor. E vorba și de cultura lor, știu, dar ideea rămâne.

Imaginea macabră a lumii măcinate de război e la fel de reală ca imaginea frumoasă a lumii civilizate și protejate de convenții, acorduri și compromisuri, atât politice cât și individuale. Ambele sunt posibile și ne reprezintă. Adesea aud că ”asta e adevărata față a oamenilor” – atunci când scot ce-i mai rău din ei.

Nu-i așa. E o față care se arată când niciun compromis nu funcționează, când nu mai avem alte soluții și când suntem OK cu asta.

Consumul în exces de orori de război poate dăuna societății și sănătății.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
George
George
2 years ago

Mulțumesc pentru opinie, credeam că sunt eu mai lipsit de empatie, că nu vreau să văd imaginile de la Bucea.
Dar exact asta gândesc și eu, se întâmplă ca la narcomani, va trebui să crească doza, ca să mai aibă efect.

Adi
Adi
2 years ago

Nu m-am uitat la nici o poza din Bucea si nici nu o sa o fac, stiu la ce sa ma astept, dar in privinta numerelor tin minte cat de bine a exprimat situatia un banc (nu comentez calitatea bancului): Doi tipi cu mutre de militari in civil stateau intr-un bar, beau incetisor o bere. La TV tocmai era o stire despre luptele din Mosul, unde in bombardamente murisera vreo 12,000 de civili si o blonda cu țâțe mari. Tot barul explodeaza in comentarii despre blonda cu țâțe mari, la care unul din militari se intoarce si ii spune celuilalt:… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

Nu, strategia astora s-a bazat pe “bah, astia ne omoara pe toti si nu avem cum sa-i atingem macar”.

Nu e despre sensibilizare, ci despre sanse. SUA era in pozitia unica de a avea bombe nucleare – alte tari nu aveau.

E ca si cum o tara ar avea acum o bomba cu gaura neagra – se mai discuta ceva? Mai zice careva ceva? Se termina razboiul din Ucraina in doua secunde.

Din pacate, sensibilizarea – sau lipsa ei – nu prea conteaza. Nu cu adevarat. Nu cred ca e prea multa democratie in razboi, fie el indirect sau direct.

Mad
Mad
2 years ago

Da. Cu cât durează mai mult războiul cu atât soldații se dezumanizează.

La început am văzut un video cu o femeie ucrainiană care lua la rost un soldat. L-a întrebat ce caută acolo. Ăla i-a răspuns foarte politicos( mă gândeam la cum ziceau ai mei de ruși că erau) Aia până la urmă i-a zis să ia niște de semințe de floarea soarelui în buzunar că după ce moare pe acolo să crescă ceva din el. Băiatul în continuare foarte politicos a dezescaladat situația. Nu cred că acum băiatul ăla, dacă mai trăiește , e așa .

Mad
Mad
2 years ago

Azi am auzit un avion din baie. Cred că zbura mai jos. Și cu ce se-ntâmplă acum, o fracțiune de secundă m-am gândit: dar dacă e altceva? Și mi-am amintit. Aprilie 1944 . O femeie singură( de 31 de ani), lăuză, cu un copil de 6 săptămâni. Fără niciun fel de rude. Bărbatul ( de 34 de ani) pe front. Va cădea prizionier la ruși. Se va întoarce în ’46. Aliații bombardează Bucureștiul. Rău. Din cauza că se anunțase că va fii exercițiu, lumea nu s-a adăpostit. Femeia e în casă cu copilul. Îngenunchează și se roagă lângă pătuț. Cad… Read more »

Stropic
Stropic
2 years ago

@Mad: wow, ce poveste. asa ceva nu se uita niciodata. dar legat de prima parte, doar nu voiai sa impuste o batranica in mijlocul orasului. nu cred ca chiar face asa fiecare soldat ce vrea, majoritatea au ordine de urmat si frica de curtea martiala de acasa. chiar daca apar exceptii, sunt chiar asta, exceptii. mi se pare clar ca au fost ordine primite in cazul bucea. stii, rusii s-au retras din mai multe orase din ucraina, si desi desigur prea bine n-a fost nicaieri, n-a fost nimic de amploarea asta. cum iti explici? @Catalinx: desensibilizare a cui? a lui… Read more »

Tudor
Tudor
2 years ago

Internet-ul e de vina :). Sunt prea multe informații, imagini și povesti. Îți plasează subconștientul în poveștile alea și dezvolți reacții adecvate lor. E complicat sa cenzurezi fluxul asta de imagini dacă ai obișnuința sa stai pe Facebook, Instaurat, YouTube.

Adi
Adi
2 years ago

“Se tot vobeste despre o cantitate suficienta de arme nucleare pentru a distruge lumea de mai multe ori, dar riguros tehnic,sau stiintific nu prea se sustine.” Am vazut calculele si cifrele nu mint: ba da. Lumea nu o distrugi la nivelul de fiecare casa, fiecare om, fiecare palma de teren, nu e nevoie sa ajungi acolo: e suficient sa faci planeta atat de radioactiva la nivel global incat viata inteligenta sa fie imposibila (mai raman ceva bacterii sau virusi sau alte organisme care rezista la radiatie, dar nu animale oricat de simple). Si sa pui la pamant toate orasele mari.… Read more »

Cătălin
Cătălin
2 years ago

Cele maimari arme nu sunt pe baza cu uraniu decât pentru detonarea inițială. Sunt mai curate,termonucleare cu hidrogen și falloutul radioactiv persistent e relativ mic. Chiar și în cazul armelor cu focoase fisile in 2-3 zile radiația scade semnificativ. Sigur, in caz de all-out atack o să fie un Fallout radioactiv persistent destul de mult timp însă nivelul de radiații nu e sustenabil să cauze moartea imediată, probabil cancere, leucemii, scurtarea semnificativă a duratei medii de viață, cât timp faci copii de vreme nu e important . Studiile cu privire la iarna nucleară au fost revizuite și nu e clar… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Studiul ala e foarte interesant si foarte corect abordat, doar ca au folosit alte cifre. Zice ca SUA are 3800 de focoase disponibile imediat, ceea ce e mai putin decat cele 4000 care sunt amplasate doar pe submarinele din clasa Ohio, fara a numare cele de pe alte nave, cele cu baza la sol sau cele aeropurtate (Rafale si Typhoon au public capabilitate obligatorie de lansare nucleara; de asemenea anumite avioane americane, in special cele stationate in Turcia unde sunt cateva zeci de focoase). Alea tactice nici nu se mai iau in calcul, sunt multe dar prea mici ca sa… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Nu ai citit cu atentie: studiul citat de tine spune ca americanii au 3800 de focoase. Eu iti spun ca doar pe o singura clasa de submarine au 4000, deci in total au cel putin triplu. Asta ma face sa ma indoiesc de toate cifrele puse de baieti in articol, desi abordarea pare stiintifica.

OK, iarna nucleara nu o sa fie atat de rea pe cat citisem prin alte parti. Dar radioactivitatea ramane. In sfarsit, nu sunt sigur ca vreau sa stiu in detaliu cum va fi sfarsitul lumii.

Fery
2 years ago

“Dar radioactivitatea ramane.” nu e chiar asa, radionuclizii cu activitate mare, adica aia mai periculosi, sunt cei care decad cel mai repede, ca de aia-s asa activi. in mod normal nuclizii cu activitate crescuta gamma decad in cateva zile spre nuclizi ceva mai stabili. ipoteza ca intreaga planeta devine nelocuibila pentru ca se ridica radiatia de fond la un nivel imediat letal vietii mamiferelor este nesustenabila, si se bazeaza pe teorii insuficient studiate, cu concluzii dozimetrice trase mai ales in urma unor incidente izolate, fara a lua in calcul variabilitatea individuala a organismelor. si cand vorbesti de incidente la scara… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Deci, daca inteleg bine, treaba sta asa: se pot pune la pamant toate orasele medii si mari din lume, cu 3-4 miliarde de victime pe loc, se poate crea o radioactivitate mare si praf atmosferic consistent, cu posibile pierderi de alte miliarde, dar nu avem date suficiente pentru a confirma extinctia rasei umane.

OK, de acord, dar tot nu suna bine. Prefer sa nu imi cumpar bilet la filmul asta.

Stropic
Stropic
2 years ago

Nu stiu daca e vorba ca se distruge efectiv lumea. Mai degraba e vorba ca ar fi asa o schimbare incat e spre imposibil sa determini care vor fi polii de putere. Gen daca bombardezi o alta tara nuclear si ea raspunde, nu te incalzeste cu nimic ca supravietuiesc niste oameni prin africa sau siberia. O sa mai ai control asupra lor? Ce economie iti ramane? Ce agricultura? Pe scurt, iti mai pastrezi/consolidezi puterea? Mai ai peste ce/cum sa fii conducator? Un risc de 1000 000 de ori mai mare ca intr-un razboi conventional, si nu stiu daca macar cu… Read more »