O proiecție aproape de realitate

Spre deosebire de țările euro, UK și US care se jură că inflația lor are o cifră, ăștia de la București par mai realiști. 14% și zic ei că dacă nu făceau nu știu ce era 20. Era, dar nu e. E ok, ne mai uităm o dată mai încolo.

N-au chestii mari de protejat, dobânzile la creditele luate de populație deja sunt mari, dobânzile de îndatorare ale guvernului deja sunt mari, purceaua e moartă în coteț, iar alegerile nu sunt mâine.

Singura chestie în care n-am încredere e proiecția lor că din trim 3 2022 o să scadă.

Eu cred că n-au văzut viitorul. În viitor războiul ăsta nu se termină în iunie.

În viitor estimez că voi fi pierdut 20% din banii câștigați anul ăsta dacă nu fac ceva cu ei.

În viitor trebuie să muncesc mai mult și nu mai pot, în pula mea.

Dar ăsta e viitorul inflaționist. Ar fi bine, tare bine, dacă în 2023 inflația ar scădea iarăși la o cifră, dar cred că ne-am amăgi să credem asta.

Runda 1 de inflație va avea ca efect presiuni salariale, că deja lumea se mișcă, iar in contextul insuficienței forței de muncă prin România, înseamnă runda 2 de inflație. Într-o oarecare măsură ( nu se vede încă, wait for it), se întâmplă și în Europa de vest.

Costul energiei n-o să scadă iar reglajul are o perioadă destul de mare de cool-down. Singura șansă să scadă prețul energiei e să n-o mai folosim. Adică fără risipă pe război și fără economie. Fără economie înseamnă criză economică. S-ar putea întâmpla, dar momentan nu văd cum ar apare o criză deflaționistă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
1 year ago

Eu citisem ca prognozeaza pentru semestrul 2 in 2023 o revenire la inflatia cu o cifra.

“trebuie să muncesc mai mult și nu mai pot, în pula mea. ”

Pentru cei ce intelege. :
azi mi-am ingropat varul.
A murit muncind( 47ani). Avea ferma, utilaje( combina, seceratoare, masina de balotat, treieratoare, masini de 20to pt recolte, dube etc), sute,de,ha de recolta, animale, masini, vile. Avea familie.
Avea totul. Nu era avar dar asa stia el ( ca omul trebuie sa munceasca)

Mad
Mad
1 year ago

Referitor la bani: cum te-ai gandit sa-i protejezi?
Din ce am inteles, miscarea tarilor BRICS ar fii sa creeze alt centru de polaritate. Problema e ce se-ntampla cu UE si cu euro ( ca daca va fii strivit…)
Nu vad cum o sa reziste UK si lira lor( adica cu cine s-ar alinia)

Catalinx
Catalinx
1 year ago

A murit muncind( 47ani). Condoleanțe. Nu era avar dar asa stia el ( ca omul trebuie sa munceasca) Sunt de acord. Nu am niciun fel de respect pentru oamenii care nu muncesc ( nu contează ce , când zic muncă nu înseamnă să fie angajați undeva ). Nu vad cum o sa reziste UK si lira lor( adica cu cine s-ar alinia) Cred că privești lucrurile greșit. UK nu au nevoie să se alinieze cu nimeni in ceea ce privește moneda. România cu cine se aliniază ? Danemarca, Suedia, Bulgaria ? O monedă e o convenție monetară. Economic vorbind, UK… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Nu știu cum o să îi protejez. Mă gândeam să iau niste acțiuni
Cum am inceput să cumpăr, cum am inceput să pierd și nu e vorba că am cumpărat chestii speculative , că nu mă interesa, ci că așa e vremea.

0040
0040
1 year ago

Pfff…doar 47… Naspa. Condoleante.
Dar a murit din cauza muncii? Sau a dat ceva peste el… si omul tot tragea, ca asa se obisnuise?

Mad
Mad
1 year ago

A murit MUNCIND. In ziua aia au fost 30 de grade la umbra. Deci pe camp, in plin soare, erau peste 35. Poate spre 40 Si s-a stricat utilajul ala. El a reparat la el( facuse liceul de mecanica). Niste ore( mai multe). Sculat de dimineta(ca de obicei). Caldura mare, efort mult( ca nu-i usor). Infarct masiv. Voiau sa cheme elicopterul cand l-au gasit dar era prea tarziu. Singur la parinti. Ei sunt niste oameni foarte muncitori. Bogati dar trag foarte mult. Si cu foarte mult bun simt. Nu i-a auzit nimeni injurand vreodata sau sa fie scandalagii, etc Inainte… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

si mai ales nu mai trageti pentru copii.

Ba tocmai. Altfel n-ai nevoie sa tragi aproape deloc.

Nici nu vor aprecia corect ce ati facut pt ei si nici nu le este de ajutor in viata daca nu stiu sa se zbata.

Pai inseamna ca nu intelegi ideea. Munca e ca role model. Nu tragi doar pentru copii, ci impreuna cu ei si tot asa. In felul asta apreciaza.

Mad
Mad
1 year ago

Adica tu-mi spui mie ca ti-ai pus copii la comp. la lucru ? Sau la treaba prin casa? 🙂 Eu l-am pus. La 8 ani spala vase. Pe masura ce a crescut a: dat cu aspiratorul, dus gunoiul, facut paturi. La 16 ani, in vacanta de vara ,i-am sugerat si a fost de acord( s-a dus) sa lucreze la Mec part-time. A lucrat asa, in vacanta de vara, pana in cls XI-a. Doar in a XIi-a a stat ca a facut meditatii. Toate astea i-au fost de folos. Fiind un copil sociabil a avut/are o retea mare de amici( asta… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

Btw, la Mec faceau prin rotatie(toti) la : vanzare, bucatarie si curatenie.

Cand am auzit ca la curatenie spala si wc-urile din locatie ( Mecul de la Unirii dar politica e peste tot aceeasi) mi s-a facut sila. I-am zis sa plece. Nu a vrut .

Daduse cu nasul de bani( independenta financiara)
Iti dai seama ca fata de alocatie si ce mai primea pt facut treburi casnice/comisioane, nu se compara. 🙂

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Adica tu-mi spui mie ca ti-ai pus copii la comp. la lucru ? Sau la treaba prin casa? 🙂 Munca lor acuma e să învețe. Eu vorba de efort. De a vedea, bă ăștia depun efort, nu stau cu mâna în cur. Trebuie să îi punem și la munci prin casă. Demonstrativ. Nu la companie, că e ilegal plm și nu mă interesează să muncească ca sclavii pentru alții pe 5 lei acuma , mă interesează mindsetul de a munci. Deci nu a apreciat efortul nostru. Tu știi mai bine care e treaba, dar eu din ăsta nu aș reduce… Read more »

Mad
Mad
1 year ago

🙂 Eu, la vremea aia, eram sub impresia filmelor americane( cum se duc ei la 16 ani si-si iau un job part-time) Iar cu munca in casa(chores); asta-m vazut la ai mei(asta-m facut si eu la varsta aia) Nici pt mine si nici pt copil nu a fost o piedica la invatare. Cand a dat bac-ul( ala cu camere de supraveghere) a luat ( ca mine) 9 si ceva maruntis. Iar pe partea de relatii( pe care le-a avut) nu au fost probleme casnice 😉 Nu ne considera ineficienti. Sau poate ca da. Crede ca nu am fost temerari .… Read more »