Scurt cu atacurile armate din școli

Le mor copiii alora din US uciși tot de copiii lor, proaspăt adulți și educați în spiritul american.

Pe de altă parte ei spun că nu armele omoară oameni, oamenii omoară oameni. Ceea ce e corect.

Eu nu sunt unul dintre cei care cred că e OK ca populația să poarte arme pe stradă și așa oricine, chit că recunosc dreptul omului să se apere, iar în ceea ce mă privește sunt de acord ( nu că aș avea de ales prin Europa) să fac o concesie la el, altfel devine musai să fac uz de el.

Motivul pentru care ne asumăm riscul de a nu ne putea apăra când e nevoie, pe lângă faptul că nu suntem pregătiți s-o facem, e că sunt mai puțini oameni care vor să ne dea la cap decât în alte părți.

Altfel, dacă oamenii au voie să poarte arme și pot intra cu ele într-o școală, soluția ”logică” e să le dai și alora din școli arme. Unii cred că așa ar și trebui să fie.

Mie nu îmi place logica asta. Într-o societate civilizată trebuie să identifici și să extragi elementele de risc, cu prețul pierderii de libertăți, nu să escalezi totul până mergem toți pe stradă cu câte o nucleară în spinare cu scop de autoapărare.

În România poți purta cuțit, în anumite limite. În UK faci pușcărie. Problema pleacă de la educație.

Câtă vreme populația consideră că asta e ceva normal, bravo lor, să se descurce cu efectele.

Regretabil, dar foarte util să trimți copiii la școală și să moară împușcați. E ceva de învățat din asta, iar ce e de învățat depinde de perspectiva observatorului. Un european poate ar zice că asta înseamnă că oamenii nu trebuie să poarte arme. Un american, nu se știe, poate e de părere că copiii trebuie să mearga la școală cu veste antiglonț, căști și să facă ore de tragere și fiecare să aibă un pistol în bancă. Cum se descurcă cu ce se întâmplă când au o neînțelegere între ei sau cu profesorii, văd ei. În fond, libertatea înseamnă și libertate de escalare a conflictelor.

Pe de altă parte, dacă ei învață unele lucruri din asta, noi putem să învățăm altele.

7 Replies to “Scurt cu atacurile armate din școli”

 1. Mai e o tara cu arme multe la purtator… Elvetia. Populatia este obligata sa stie sa foloseasca o arma, iar cei care au facut armata isi iau armele acasa. Totusi nu aud ca se impusca ca americanii…desi procentual, s-ar putea sa fie la fel sau mai bine la numarul celor care au arme pe mana.

 2. In Elvetia toata lumea are arma, pentru ca nu au o armata dedicata.
  In caz de razboi, toti cetatenii “able” sunt mobilizati.
  Vezi insa ca toate aceste arme, nu au munitie. Munitia se imparte doar in caz de razboi.

 3. Mai e o tara cu arme multe la purtator… Elvetia.

  Faci un pic de confuzie. In Elvetia sunt armele acasa, nu la purtator. In afara de alea care sunt pastrate in comunitate. La purtator inseamna “carry”. Cati elvetieni cunosti tu ca poarta arma in public?

  Conditions for obtaining a Carrying Permit
  There are three conditions (art. 27 § 2 WG/LArm):

  fulfilling the conditions for a buying permit (see section above).
  stating plausibly the need to carry firearms to protect oneself, other people, or real property from a specified danger.

  passing an examination proving both weapon handling skills and knowledge regarding lawful use of the weapon.

  The carrying permit remains valid for a term of five years (unless otherwise surrendered or revoked), and applies only to the type of firearm for which the permit was issued. Additional constraints may be invoked to modify any specific permit. (art. 27 § 3 WG/LArm).


  In Elvetia toata lumea are arma

  Nu.
  Au 2 milioane de arme la 8 milioane si ceva de cetateni.

 4. Complet de acord.

  Dar pe langa mijloace – accesul la arme – mai e si intrebarea de ce le vine la atatia in SUA ideea sa faca asta?

  Adica ok, in Europa nu ai arme de asalt, dar n-am auzit de vreun ticnit sa intre cu toporul sau drujba in scoli si sa omoare tot ce ii sare ii cale.

 5. La elvetieni cred ca “passing an examination” e cheia cum scrie mai sus. Daca iti curge saliva din gura nu cred ca iti da nimeni pe nimeni o arma.

 6. Mda. Ca unul cu drept de port arma letala in Romania, cred ca stiu un pic cu ce se mananca domeniul (am facut niste ani de cursuri si examene inainte de a primi permisul ala).

  In Elvetia exista 2 tipuri diferite de arme: cele militare si cele civile. Alea militare se tin acasa, cu munitia aferenta. Alea civile se folosesc in general in poligon la distractie si, in anumite conditii, se pot purta. Stiu 2 tipi cu arme in Elvetia, unul e cetatean, unul e un bun prieten roman. Elvetianul are arma militara si mai multe arme civile (inclusiv ale prietenei lui), romanul are doar 2 pistoale. Amandoi, orecum si prietena elvetianului si nevasta romanului, trag la poligon aproximativ saptamanal, prietena elvetianului chiar mai des (pe ea nu o stiu, cu ceilalti am fost la poligon, elvetianul e foarte bun).

  In afara de Elvetia, in Europa sunt foarte multe arme. In Norvegia erau zone in care era ilegal sa iesi din oras fara o arma (in zona nordica si rar populata). In Norvegia, Franta, Germania si Italia exista aproximativ 30 de arme la 100 de locuitori – asta nu inseamna ca 3 din 10 au o arma, ca sunt destui care au 2-3 si conteaza la statistica. Italia iarasi are un numar mare de arme. De asemenea in Cehia armele se obtin legal foarte lejer – e singura tara fost-comunista care e foarte libera la arme. Pana si in UK fermierii au shotguns, iar vanatoarea de vulpi inca e la moda.

  In SUA sunt 2 mari categorii de oameni: aia care traiesc in orase foarte mari, foarte restrictive la arme, gen New York,L.A./S.F., D.C. si care nu vad arme decat la TV, dar foarte ineficiente pentru ca au bande criminale in disperare (in special Chicago, Philadephia, Baltimore sau DC), si zonele mai rurale unde o arma e o unealta pe langa casa omului, ca o bormasina sau o surubelnita: mai impusti vreo 20 de mistreti anual care iti distrug recoltele, mai faci un barbecue cu ce ai vanat sambata dimineata devreme (curcani, caprioare), mai te aperi de o puma sau un urs sau de un individ pe 2 picioare cu intentii rele (cand politia e la 30 de minute distanta, 1 pistol e uneori tot ce te tine in viata).

  Partea cu scolile e complicata: e ilegal sa ai arme in scoli. E la fel de ilegal sa impusti oameni, dar nu toata lumea respecta legea, in special nebunii si criminalii. Era o discutie ca profesorii sa poata fi inarmati si in anumite zone chiar sunt (nu in mod special, ci pentru ca oamenii in zonele alea poarta o arma de la 12 ani prin curtea fermei). In cazul din Texas politistii veniti la fata locului inainte ca tembelul sa intre in scoala nu au fost in stare sa il opreasca – epic fail. Au si ei politistii lor prosti ca si ai nostri, din auzite (nu am vazut pe hartie dovada) IQ-ul mediu al unui politist e intre 90 si 95. Exista multe exceptii cand politistii sunt fosti militari, dar nu toate oraselele au asemenea noroc.

  @n0p, e o idee tembela sa dai arme oamenilor fara munitie, in caz de razboi sunt la fel de utile ca o bata de o forma neobisnuita, iar daca astepti sa distribui munitie in ultimul moment, poti sa distribui si armele tot atunci. Are vreun sens?

  Pana la urma oamenii ori sunt pro, ori sunt contra armelor. Majoritatea alora contra sunt de o stupiditate extrema in argumentatie (am unii prin familie), nu au nici un argument si nici un fel de cunostinte despre domeniu, doar o frica animalica ca vine cineva si ii impusca. Am avut discutia asta cu fina-mea, profesoara universitara din familie de vechi intelectuali, si s-a terminat scurt: sotul ei, prieten de-al meu din copilarie, a concluzionat ca ea nu o sa inteleaga niciodata despre ce vorbeste. Cu el merg la poligon cand vine prin Romania. Am vazut si oameni anti-arme pana cand au ajuns in poligon, au tras un incarcator, apoi al doilea, apoi toata cutia de cartuse si au mai cerut inca una. Si am vazut oameni care au inteles ca pana si un pistol e mai putin periculos decat un cutit: primul se aude de la 1 km, al doilea e complet silentios.

  Btw, portul de arma alba in Romania e interzis.

 7. Btw, portul de arma alba in Romania e interzis.

  Desigur.
  Eu am zis că și voie cu cuțit, în anumite limite. Știi cum se definește armă albă in România, da?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.