Scurt cu atacurile armate din școli

Le mor copiii alora din US uciși tot de copiii lor, proaspăt adulți și educați în spiritul american.

Pe de altă parte ei spun că nu armele omoară oameni, oamenii omoară oameni. Ceea ce e corect.

Eu nu sunt unul dintre cei care cred că e OK ca populația să poarte arme pe stradă și așa oricine, chit că recunosc dreptul omului să se apere, iar în ceea ce mă privește sunt de acord ( nu că aș avea de ales prin Europa) să fac o concesie la el, altfel devine musai să fac uz de el.

Motivul pentru care ne asumăm riscul de a nu ne putea apăra când e nevoie, pe lângă faptul că nu suntem pregătiți s-o facem, e că sunt mai puțini oameni care vor să ne dea la cap decât în alte părți.

Altfel, dacă oamenii au voie să poarte arme și pot intra cu ele într-o școală, soluția ”logică” e să le dai și alora din școli arme. Unii cred că așa ar și trebui să fie.

Mie nu îmi place logica asta. Într-o societate civilizată trebuie să identifici și să extragi elementele de risc, cu prețul pierderii de libertăți, nu să escalezi totul până mergem toți pe stradă cu câte o nucleară în spinare cu scop de autoapărare.

În România poți purta cuțit, în anumite limite. În UK faci pușcărie. Problema pleacă de la educație.

Câtă vreme populația consideră că asta e ceva normal, bravo lor, să se descurce cu efectele.

Regretabil, dar foarte util să trimți copiii la școală și să moară împușcați. E ceva de învățat din asta, iar ce e de învățat depinde de perspectiva observatorului. Un european poate ar zice că asta înseamnă că oamenii nu trebuie să poarte arme. Un american, nu se știe, poate e de părere că copiii trebuie să mearga la școală cu veste antiglonț, căști și să facă ore de tragere și fiecare să aibă un pistol în bancă. Cum se descurcă cu ce se întâmplă când au o neînțelegere între ei sau cu profesorii, văd ei. În fond, libertatea înseamnă și libertate de escalare a conflictelor.

Pe de altă parte, dacă ei învață unele lucruri din asta, noi putem să învățăm altele.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

Mai e o tara cu arme multe la purtator… Elvetia. Populatia este obligata sa stie sa foloseasca o arma, iar cei care au facut armata isi iau armele acasa. Totusi nu aud ca se impusca ca americanii…desi procentual, s-ar putea sa fie la fel sau mai bine la numarul celor care au arme pe mana.

n0p
n0p
1 year ago

In Elvetia toata lumea are arma, pentru ca nu au o armata dedicata.
In caz de razboi, toti cetatenii “able” sunt mobilizati.
Vezi insa ca toate aceste arme, nu au munitie. Munitia se imparte doar in caz de razboi.

Stropic
Stropic
1 year ago

Complet de acord.

Dar pe langa mijloace – accesul la arme – mai e si intrebarea de ce le vine la atatia in SUA ideea sa faca asta?

Adica ok, in Europa nu ai arme de asalt, dar n-am auzit de vreun ticnit sa intre cu toporul sau drujba in scoli si sa omoare tot ce ii sare ii cale.

Buruc
Buruc
1 year ago

La elvetieni cred ca “passing an examination” e cheia cum scrie mai sus. Daca iti curge saliva din gura nu cred ca iti da nimeni pe nimeni o arma.

Adi
Adi
1 year ago

Mda. Ca unul cu drept de port arma letala in Romania, cred ca stiu un pic cu ce se mananca domeniul (am facut niste ani de cursuri si examene inainte de a primi permisul ala). In Elvetia exista 2 tipuri diferite de arme: cele militare si cele civile. Alea militare se tin acasa, cu munitia aferenta. Alea civile se folosesc in general in poligon la distractie si, in anumite conditii, se pot purta. Stiu 2 tipi cu arme in Elvetia, unul e cetatean, unul e un bun prieten roman. Elvetianul are arma militara si mai multe arme civile (inclusiv ale… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Btw, portul de arma alba in Romania e interzis.

Desigur.
Eu am zis că și voie cu cuțit, în anumite limite. Știi cum se definește armă albă in România, da?