Cip-cirip și data de 03.08.2031

Aproape toate cărțile de identitate eliberate de anul trecut încoace ( mai puțin cele de la Cluj, proiect chilot) expiră la data de 03.08.2031. Știu asta că mama soției și-a înnoit cartea de identitate anul trecut, mama anul ăsta. Ambele expiră atunci. Corelația și cauza este că deși ar trebui să se elibereze cărți de identitate cu cip de la 03 August 2021, acest lucru nu se întâmplă, CI-urile sunt tot plasticele vechi.

August 2031 este limita brutală impusă de Uniunea Europeană. Ideea uniunii era simplă. Statele să adopte cartea de identitate electronică începând din, cel târziu, anul trecut din august și să înnoiască natural, pe măsură ce expiră, toate cărțile de identitate vechi, astfel încât în 2031 să nu mai existe cărți de identitate vechi.

Romulanii, se știe, nu-s gata, nici n-or să fie până pe la final de 2024 – Cică!

Ce credeți că se întâmplă, bunăoară, cu toate buletinele care expiră și sunt re-emise altele noi? Primesc dată de expirare 03.08.2031.

Oamenii bociferează pe la colțuri dar nu fac mare tantam, pe principiul ”dăcât să ne cipeze, mai bine așa”.

E OK. Când n-o să mai fie, însă, OK, anume în 03.08 2031, când unor ( estimativ) 4-5 milioane de romulani le vor expira cărțile de identitate. În aceeași zi.

6 Replies to “Cip-cirip și data de 03.08.2031”

 1. Daca nu s-a modificat recent legislatia (nu am gasit nimic despre asta), valabilitatea e stabilita prin lege. Modificarea ei de catre emitent e abuz in serviciu, tocmai am avut discutia asta acum cateva saptamani cu un procuror si un avocat in fata unui judecator. Posibil sa existe vreo OUG pentru data aia din 2031, altfel e cam nasol.

 2. Nu stiu daca s-a modificat legea – abuz in serviciu poate, dar asta la ala care a dat ordinul sa se execute practica asta, habar n-am, da-ti dai seama ca nu pun angajatii de la evidenta populatiei ce data de expirare vor ei.
  Pana la urma se pot lega de faptul ca legislatia europeana se aplica obligatoriu in Romania si suprascrie legislatia existenta, anume ca nu poti avea carti de identitate vechi dincolo de data aia – ori, nu prea ai ce sa faci la asta, nu-i abuz in serviciu, e respectarea legislatiei europene, ne scrie si in constitutie ca aia e prioritara, nu?

  Si daca exista un OUG cu data aia, tot nasol o sa fie, cu abuz sau nu , ca tot o sa ai niste milioane de omuleti carora le expira actul in aceeasi zi si necum sa-i poti procesa pe toti intr-o zi, sau cateva saptamani. Singura lor solutie e sa isi scurteze valabilitatea actelor si mai mult si sa aiba singuri grija in avans.

  Insa stim cum o sa mearga treaba asta.

 3. Legislatia europeana nu modifica legislatia noastra, o completeaza. A noastra spune ca valabilitatea e 10 ani (pentru o serie de varste), legislatia europeana spune ca nu sunt utilizabile in afara Romaniei, asta nu incalca sau modifica legea romaneasca.

  Dar da, ne doare pe noi in basca nu doar de lege, ci si de alea cateva milioane de oameni cu CI expirate in aceeasi zi. Stii, nu e problema nici unui ministru sau politician de azi, ci a alora din 2031. Oricum in aproape 10 ani mai mor cateva milioane, mai emigreaza altii, raman mai putini cu care sa iti bati capul si cine stie, poate pe vremea aia AI-ul bazat pe computere supercuantice (ca alea cuantice vor fi depasite) vor trimite cipul prin teleportare direct acasa pe masa de bucatarie a fiecaruia. Sau le virtualizeaza.

  Si nu e gluma, imi zicea un coleg polonez ca la ei o gramada de acte sunt electronice, pe telefon, ca RCA la noi. Permisul parca e deja, CI urma anul asta sau la anul. O sa il intreb maine, daca nu uit.

 4. Buletin fresh… 2 saptamani… expira fix atunci… sa mor de m-am uitat pana acum cand expira 🙂

 5. Verificat al parintilor, 2074 si 2072.

  La mine vad peste 2 ani ce data imi dau 🙂

 6. pai depinde cand au innoit CI-urile. Tata are tot ceva data din aia. Daca CI-ul a fost innoit inainte de 3 august 2021 atunci trebuie sa fiecam cum spui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.