Vrăjeli americane, preluate global, despre inflație

Secretara trezoreriei americane, Janet Yellen, care spunea în 2021 că inflația e tranzitorie ( spre o inflație mai mare, probabil) acuma își cere scuze.

Că n-a anticipat, că n-a știut că mai vin alte variante de covid, că crize globale, că războiul cu Rusia. Că. Motive.

Treaba asta cu inflația era destul de transparentă din 2021 și din politicile globale de tipărire de bani, ca să nu se simtă așa tare efectul politicilor de stați acasă ca să oprim covidul și vă dăm noi bani.

Era un fel de hai să-i luam cu binișorul, să nu le spunem din prima că am tipărit și mai tipărim bani pe banii lor. Le spunem că nu înțeleg ei economia, că acuma e cu QE și alte treburi, iar inflația asta tranzitorie e așa ca o mahmureală după beție, iei o aspirină și-ți revii.

Se vede treaba că singurul mod în care ne putem reveni e ”ca boxerul, din pumni” și singurul motiv al comunicării de acum nu e ca să își ceară ea scuze, ci ca să spună public că e suntem pișați pe noi ( momentan doar SUA recunosc) și ne pregătim și de nr. 2.

We had to address the possibility that this could be the downturn that could match the Great Recession

Janet Yellen despre criza din 2023

Probabil că criza de acum nu se poate măsura cu marea criză a ăstora, societatea, nici măcar a lor, nu ( cred că ) a ajuns la nivelul ăla de retardare, dar nu știi.

4 Replies to “Vrăjeli americane, preluate global, despre inflație”

 1. Cred ca a cam ajuns.

  Care n-are bani in actiuni (carute de stupid money pe bursa, vezi cati au supt pula recent) “are” in crypto.

  Insa… cu exceptia celor care au bani MULTI…nici nu prea sunt/erau variante mai bune. Ca sa-i tii in banca, pula mea, pierzi. Iar micul investitor cu 5,000-50,000 nu prea poate porni o afacere cu sume de-astea. Deci mda, e tranzitorie rau, ca sa zic asa.

 2. Am observat asta, , ma gandeam ca totusi, astia sunt banii lor, momentan micul investitor n-a ajuns sa ia credite de la banci sa-i bage in bursa sau crypto. Sau ma rog, daca o fac, nu e un fenomen media, ca n-am auzit generalizat de asta.

 3. Au luat, au luat.

  Dobanda la banca 1.5-2%, profitul pe bursa 5-10%, free money. “Esti prost daca nu o faci” – si sincer, ma intrebam si eu daca nu cumva au dreptate, cand am vazut ca eram cu 10-20% pe plus dupa primul an si dupa al doilea (eu, cum stii, pe banii mei, nu pe ai bancilor; gena de romulan alergic la datorii, csf ncsf).

  De crypto nici nu mai zic, luau baietii pe credit card cu plata in rate de la anul, deja aveau bugetat cate un yacht din profitul care urma sa…

  Sunt gramezi de stupid money pe bursa si in crypto. Gramezi.

  Ma gandesc ca o sa-i cam vezi chitaind pe internet in curand, ca a fost un pic macel ieri pe bursa (inclusiv mie mi-au scazut unele, dar plm, momentan mi-a scazut nitel profitul, nu sunt pe pierdere)

  Sa fiu sincer, mi se pare ca seamana un pic situatia cu aia de la “marea recesiune”, in sensul ca deja e greu sa ma gandesc la un cunoscut care n-are bani bagati in astea. Mai multi, mai putini, dar are.

 4. Evident ca toata lumea are. Sunt la -7%. Momentan, nici cu dividende nu scot scaderea, sa zicem ca nu prea imi pasa, dar nici nu ma grabesc sa mai bag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.