Minciuna impozitării progresive

De cum a prezentat Ciolacu ipoteza cotei progresive, romulanii s-au gândit defensiv că va fi vorba de creșteri, deci mai bine nu, că nu se știe, impozitele pe muncă sunt destul de mari. Au apărut clarificări, că nu e vorba de creșteri de impozite , ci dimpotrivă de introducerea de deduceri pentru cei cu salarii mici.

Ciolacu a dat-o pe doctrină, că nu vrem să fim ca Rusia, că acolo e cu cotă unică, că vrem să fim socialiști ca statele europene dezvoltate, deci cotă progresivă. Ce nu spune Ciolax e că pe partea de muncă românii sunt uniform socialiști spre comuniști, se impozitează mai mult decât destul pe servicii de la puțin eficiente la inexistente. Pe partea corporate, NU. În România e unul din puținele raiuri din Europa, care e posibil să dispară.

După care, puteți citi pe profit.ro propunerile pe care vor să le facă, care includ

PSD ar fi renunțat pentru acest moment să mai susțină măsura, deși au fost în continuare discuții asupra unei cote de 16% pentru veniturile de peste 15.000 de lei, comparativ cu 10% cotă generală în prezent.

PSD despre cota progresiva circa 2022

Nota bene, asta duce impozitele și taxele cumulate pe salariile de peste 15,000 de lei la 49% – 15,000 de lei pare un salariu mare, dar nu prea e, în context european. Ai rămâne cu 7650, tot săracul Europei, ceea ce poate însemna un singur lucru -> înapoi la căpșuni, vitejilor, lăsați din nou România în urmă, că ăștia sunt pe parazitisme. E ok, n-au decât să perceapă impozitele de la muncitorii Sri Lankezi.

Pe de altă parte, nu se vede nimic la cei care deja plătesc 43% impozite pe muncă și pe salarii minuscule, care în Europa aia civilizată sunt taxate fie rezonabil, fie la mișto.

Pe partea de corporate și cetățeni care taxează pe corporate, intențiile sunt cele anunțate deja anterior:

  • reducerea plafonului la 500,000 EUR din 2023, la 300k din 2024 și 100k din 2025 -> care probabil nu se va mai întâmpla, că probabil nu mai prind mandat, sau trebuie să promită că lasă că nu mai fac așa – în fine, nu se știe.

Sunt direct afectat de schema asta așa că nu o să comentez, doar constat.

În plus ăștia care evităm impozitarea salariilor prin încasarea pe PFA/dividende la micro, ar urma să fim afectați prin următoarele:

Persoanele cu venituri care depășesc 24 de salarii brute vor datora contribuții la nivelul a 24 de salarii brute pe economie. 

+ limitarea numarului de microintreprinderi pe care le poate deține o persoană fizică pentru evitarea fragmentării afacerilor în vederea evitării impozitării. Inteligent . Ăștia vorbesc de maxim 3 = maxim 300k euro pe an, minus overhead, din 2025. N-ar fi așa rău, înseamnă mai mulți bani la contabil, pentru mine.

+

reducerea plafonului maxim al normei de venit la 25,000 de euro – devine nefezabil sa lucrezi pe PFA la norma de venit ȘI PUNCT.

+1% pe cifra de afaceri, taxa ” de solidaritate” aplicata corporațiilor cu incasări de peste 100 de milioane de euro pe an.


Acum, aș dori să vedem cine se plânge.

Angajații ? Nu, că ăia sunt fraieri, sunt prostiți că cei cu câștiguri mai mari vor plăti mai mult, sau nu înțeleg, pur și simplu, că nu se prevăd niciun fel de beneficii pentru ei, doar li se induce ideea că cota progresivă e în favoarea lor ( câtă vreme rămân săraci) dar nu e nici măcar așa.

Ăștia cu microintreprinderi? O să apară.

Momentan, prima jalbă vine de la economistul vieții ( incompetent, promotor al investițiilor pentru săraci homeleși )- Guda, în numele corporațiilor. Că ăia, săracii, sunt asupriți că plătesc cel mai mult la buget. Dacă sunt așa de asupriți, cum pula mea în România sunt cele mai mici salarii din Europa, eh?

Pentru mine, eu am soluții – nu, n-o să mă fac angajat, lol, găsesc eu altă schemă, că își lasă ăștia ceva portițe pentru ei, n-au cum altfel, că nu le este în sânge. Dacă ar fi cinstiți ar începe altfel discuțiile.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments