Tot scriu de fiecare dată când găsesc ramuri goale și fructe mucegăite in pomul lăudat, pentru a-mi reaminti că nimic nu e ca in filme și nicăieri nu umblă câini cu covrigi in coadă.
Mai facem grătare din când în când. Pe linie de mâncare și ingrediente unele lucruri lipsesc față de România, altele sunt mai proaste, altele sunt mai proaste comparativ cu cele la care am eu acces, din curtea altor mei.
Altele nu. La altele poate că există echivalent în România , dar nu l-am găsit eu.
Carne de vită și unt
Cumpăr pentru grătar din Sainsbury’s, adică supermarket, nu de la vreo fermă, sau de la ceva magazin foarte special un anume tip de carne de vită pentru grătar; maturată 30 de zile.
In comerțul comun eu nu am găsit echivalentul românesc , vorbesc de calitate.
Dacă știți că există să îmi spuneți și mie de unde să cumpăr.
Deși as putea pune pe grătar carnea direct in forma asta, o mai las la marinat in unt cu usturoi și un pic de coniac ( brandy, că nu irosesc Courvoisier-ul pe marinată, ăla e pentru uz intern ) niste ore, poate o noapte.
România obișnuia să fie o țară cu multe vaci ( nu o spun peiorativ) și lapte și produse lactate, din care mai apreciez câteva soiuri de brânză tipică.
Unt cine-știe-ce nu au produs românii de când știu eu. Cel mai gustos unt cred că îl făceau ai mei imediat după comunism ( ei știau metoda de dinainte de comunism , când avuseseră vaci părinții și bunicii lor ) prin zbaterea manuala a laptelui, fie în sticlă, fie în putinei. Dura mult, ieșea unt puțin, dar calitate. Gustul ăla de la laptele vacii proprietate personală nu l-am mai regăsit nicăieri. Bine, nici ai mei nu au mai făcut unt prea mult timp, nici nu știu de ce :/. Au cumpărat căcaturi din comerț.
Am rămas cu ideea că untul românesc e Albalact ăla de 65% grăsime și de 82%. Pe urmă au mai apărut și altele, nimic notabil, dar cel mai bun, in percepția comună ( nu sunt de acord ) a rămas Prezident, care e de import.
Eh, in UK am văzut un unt mai slab calitativ decât President, in rest toate sunt mai bune, după părerea mea subiectivă.
Asta e unul de brand propriu, nu e din cele mai bune, că nu risipesc pentru marinat untul cel mai bun, nu are sens.
Când ajungem in România mai face soția plăcintă de mere, sper că mai face (!) , Iar acolo problema #1 e să găsesc unt OK – la țară lumea cumpără de regulă din ăla semidegresat la 65% grăsime, prin urmare , se găsește mai mult de ăla și nu e ce trebuie. Dar pe raza de 5km găsesc ceva de 82% – dar cinstit , nu e de calitatea ăstuia.
Aici găsesc la orice supermarket și unt bun, că ăștia pare că consumă calitate mai bună.
Cu carnea de vită e simplă explicația, nu este în cultura noastră gastronomică. Noi avem ferme cu vaci pentru lapte, nu pentru carne. De maturare nici nu se pune problema, carnea de vită din comerț (nu vițel) este talpă oricum ai face-o. Idem pentru alte cărnuri: iepure, miel&berbecuț, oaie, rață, curcan și ce-o mai fi de mâncat. La noi porcul și puiul sunt baza gastronomiei, restul sunt rarități. Mai sunt unii gospodari care cresc iepuri, gâște, curci/curcani, rațe, prepelițe dar nu pentru un consum constant iar ce găsești prin magazin e scump cu draci. Curcanul e scump ca vita sau… Read more »
Daca dai prin Bucuresti iti recomand un unt de casa senzational facut de o familie de pe langa Sebes / Jina. Au un magazin de branzeturi “din Sibiu” in Piata Domenii, chiar langa statia de autobuz (Codruta).
Il folosesc de ani de zile, nu s-a schimbat reteta. Eu iau cate 4-5 portii individuale in punga de plastic si tin in frigider luni de zile.
Eu intrebam de magazine , nu de sora lu mama lui cineva pe care il stiu eu.
Unt in casă folosesc doar danez. Inca nu am găsit nimic sa fie peste. La ultimul voiaj am venit acasă cu 10 pachete. Carne de vită de calitate foarte buna surprinzător dar am găsit la Kaufland. Qm mai luat și de la o măcelărie musulmană care își tranșează carnea din ceva ferma a lor. De doi ani de zile am niste băieți care au fost la coada vacii prin Vestul Europei so au concluzionat că dacă tot stau așa mai bine sa fie vaca lor și asta fac acum in țară. Cresc exclusiv pentru restaurant. Si p snoavă cu lactatele… Read more »
:)))
Suna bine aia cu crescutul pentru restaurant, dar cum functioneaza? Restaurantul le preia vita si o duc la abator, sua au macelarie in house? Ca nu e chiar asa simplu cu sacrificatul portionatul, maturatul si restul.
Am vazut si eu carne de vita in Kaufland si arata OK, dar nu e maturata si personal, nu prea sunt fan carne de vita proaspata.
Hai ca esti carcotas 🙂
Am zis ca e magazin, tu vrei “magazine”.
La ce camara ai si ce cari de acasa poti sa te aprovizionezi daca esti gurmand.
Imi cer scuze, am citit pe langa diagonala, nu am vazut partea ca au magazin. Share location, dom’ne.
iepure, miel&berbecuț, oaie, rață, curcan și ce-o mai fi de mâncat. Rata si curcan sunt destule in supermarket, rata e decenta. Culmea, gasesti si iepure destul de des, am eu un pitic pe creier cu asta, ca nu au gust cum stiu eu ca aveau iepurii de cap prinsi de tata noaptea cu masina cand eram copil – nu intrebati cum, nu dau detalii – dar altfel sunt OK. Prepelite nu am mancat dar se mai gasesc si de-alea prin supermarket. iar ce găsești prin magazin e scump cu draci. Curcanul e scump ca vita sau invers. Pai asa si… Read more »
https://goo.gl/maps/ZcytDK3CX3ZvCkX3A
Sunt doua magazine cu “branza de Sibiu” unul langa celalalt. E cel din dreapta, Codruta.
Daca esti lenes si-ti place berea iti iau eu si ne vedem la o bere in zona de Nord, mai aproape de aeroport.
Restaurantul preia vita și o duce la abator de unde pleacă cu carcasa. Maturarea și-o fac ei. Ce cumpar eu de la ei e tăiat și tranșat la fermă. Cumpar de obicei o pulpă. Dacă ar putea să își pregătească carnea pentru xomercial singuri nu le-ar fi prea greu să intre pe zona de supermarket dar din ce zic ei costurile cu certificări și autorizații le dublează prețul la asemenea investiție si sunt bani pe care nu ii au acum
Eu la unt folosesc irlandez, mi s-a părut peste cel danez Lur… sau franțuzesc Pays../Elle……
Carnea de vită se găsește după buzunare, de la vițel paki pâna la wagyu NZ, maturat etc.
Daca la carnea de vita e greut de gasit ce vrei in .Ro, la unt ce sa aiba gust asemanator celui din UK poti merge linistit la Lidl si alege intre Irish Butter si German Butter. Alea de Albalact, Napolact samd is pishwasser.
@hiqued – merci. Restaurantul preia vita și o duce la abator de unde pleacă cu carcasa. Interesant modelul de business – aprob. Poti sa dai numele restaurantului care serveste carne de ferma? Gen , e din Romania? merge linistit la Lidl si alege intre Irish Butter si German Butter. Alea de Albalact, Napolact samd is pishwasser. Pot merge linistit la Lidl sa iau cancer cu miros de sarakie, aia. Daca vorbesti de “unt german” – de la Pilos , adica asta – poti sa cumperi tu d-ala, Albalact 82% e lux prin comparatie . Iar untul “irish” e un copycat… Read more »
Recunosc ca habar n-aveam de povestea cu Irish Butter. In schimb, German Butter nu e cel din link-ul tau. E un pachet auriu de 250 grame, nu de 200 cum sunt majoritatea. Din pacate nu gasesc link sau poza cu el. Anyway, cum ziceam si-n primul comm, mi se par mai asemanatoare cu cele din UK si, personal, imi plac mai mult decat Albalact, Napolact sau Covalact. De gustibus…
Carnea de vită din poze mi se pare că are fibrele mari, deci nu e grozavă pentru steak pentru că nu e așa fragedă. O poți frăgezi dacă o marinezi (îți recomand să folosești mai mult acid în marinadă, gen zeamă de lămâie sau oțet balsamic), dar tot nu va fi cine știe ce. În România găsești carne de vită de calitate la toate supermarketurile mari, mai ales bucăți mici, vidate – cred că în general scrie că sunt de origine controlată sau ceva de genul – din diverse țări. Cea mai proastă carne mi s-a părut cea din Olanda,… Read more »
(1) Gustul produsului se ajusteaza cu potentiatori pe care pe urma nu-i treci pe pachet pentru ca “nu esti obligat”, tu faci unt din smantana pasteurizata, iar aia nu conteaza ce e in ea. (2)Dar da, untul german are niste particularitati – in general untul european, la Albalact, Napolact nu prea simt asta. Anume ca este unt cultivat, sau acrit, smantana se tine o perioada in cultura de bacterii care-i da un pic gust acrisor. Americanii il prefera sub forma de “crema dulce” care e mai fad. Untul romanesc pe care il stim noi cam asa e – am discutat… Read more »
Carnea de vită din poze mi se pare că are fibrele mari, deci nu e grozavă pentru steak pentru că nu e așa fragedă. Are fibrele mari, cred ca nu e chiar din cea mai buna calitate posibila – eu comparam doar cu ce gasesc in Romania. Dar de frageda e frageda ca e deja maturata 30 de zile. O poți frăgezi dacă o marinezi (îți recomand să folosești mai mult acid în marinadă, gen zeamă de lămâie sau oțet balsamic), dar tot nu va fi cine știe ce. Nu pun lamaie sau otet, ca o stric. O pun in… Read more »