Un pic cu calitatea unor produse de UK

Tot scriu de fiecare dată când găsesc ramuri goale și fructe mucegăite in pomul lăudat, pentru a-mi reaminti că nimic nu e ca in filme și nicăieri nu umblă câini cu covrigi in coadă.

Mai facem grătare din când în când. Pe linie de mâncare și ingrediente unele lucruri lipsesc față de România, altele sunt mai proaste, altele sunt mai proaste comparativ cu cele la care am eu acces, din curtea altor mei.

Altele nu. La altele poate că există echivalent în România , dar nu l-am găsit eu.

Carne de vită și unt

Cumpăr pentru grătar din Sainsbury’s, adică supermarket, nu de la vreo fermă, sau de la ceva magazin foarte special un anume tip de carne de vită pentru grătar; maturată 30 de zile.

In comerțul comun eu nu am găsit echivalentul românesc , vorbesc de calitate.

Dacă știți că există să îmi spuneți și mie de unde să cumpăr.

Deși as putea pune pe grătar carnea direct in forma asta, o mai las la marinat in unt cu usturoi și un pic de coniac ( brandy, că nu irosesc Courvoisier-ul pe marinată, ăla e pentru uz intern ) niste ore, poate o noapte.

România obișnuia să fie o țară cu multe vaci ( nu o spun peiorativ) și lapte și produse lactate, din care mai apreciez câteva soiuri de brânză tipică.

Unt cine-știe-ce nu au produs românii de când știu eu. Cel mai gustos unt cred că îl făceau ai mei imediat după comunism ( ei știau metoda de dinainte de comunism , când avuseseră vaci părinții și bunicii lor ) prin zbaterea manuala a laptelui, fie în sticlă, fie în putinei. Dura mult, ieșea unt puțin, dar calitate. Gustul ăla de la laptele vacii proprietate personală nu l-am mai regăsit nicăieri. Bine, nici ai mei nu au mai făcut unt prea mult timp, nici nu știu de ce :/. Au cumpărat căcaturi din comerț.

Am rămas cu ideea că untul românesc e Albalact ăla de 65% grăsime și de 82%. Pe urmă au mai apărut și altele, nimic notabil, dar cel mai bun, in percepția comună ( nu sunt de acord ) a rămas Prezident, care e de import.

Eh, in UK am văzut un unt mai slab calitativ decât President, in rest toate sunt mai bune, după părerea mea subiectivă.

Asta e unul de brand propriu, nu e din cele mai bune, că nu risipesc pentru marinat untul cel mai bun, nu are sens.

Când ajungem in România mai face soția plăcintă de mere, sper că mai face (!) , Iar acolo problema #1 e să găsesc unt OK – la țară lumea cumpără de regulă din ăla semidegresat la 65% grăsime, prin urmare , se găsește mai mult de ăla și nu e ce trebuie. Dar pe raza de 5km găsesc ceva de 82% – dar cinstit , nu e de calitatea ăstuia.

Aici găsesc la orice supermarket și unt bun, că ăștia pare că consumă calitate mai bună.

17 Replies to “Un pic cu calitatea unor produse de UK”

  1. Cu carnea de vită e simplă explicația, nu este în cultura noastră gastronomică. Noi avem ferme cu vaci pentru lapte, nu pentru carne. De maturare nici nu se pune problema, carnea de vită din comerț (nu vițel) este talpă oricum ai face-o. Idem pentru alte cărnuri: iepure, miel&berbecuț, oaie, rață, curcan și ce-o mai fi de mâncat. La noi porcul și puiul sunt baza gastronomiei, restul sunt rarități. Mai sunt unii gospodari care cresc iepuri, gâște, curci/curcani, rațe, prepelițe dar nu pentru un consum constant iar ce găsești prin magazin e scump cu draci. Curcanul e scump ca vita sau invers.
    Cu untul este complicat, în general este okish dar nu mai are gustul untului de altădată. Era la Iași o fabrică de unt foarte bună, Lactis, era!

  2. Daca dai prin Bucuresti iti recomand un unt de casa senzational facut de o familie de pe langa Sebes / Jina. Au un magazin de branzeturi “din Sibiu” in Piata Domenii, chiar langa statia de autobuz (Codruta).
    Il folosesc de ani de zile, nu s-a schimbat reteta. Eu iau cate 4-5 portii individuale in punga de plastic si tin in frigider luni de zile.

  3. Eu intrebam de magazine , nu de sora lu mama lui cineva pe care il stiu eu.

  4. Unt in casă folosesc doar danez. Inca nu am găsit nimic sa fie peste. La ultimul voiaj am venit acasă cu 10 pachete.
    Carne de vită de calitate foarte buna surprinzător dar am găsit la Kaufland. Qm mai luat și de la o măcelărie musulmană care își tranșează carnea din ceva ferma a lor. De doi ani de zile am niste băieți care au fost la coada vacii prin Vestul Europei so au concluzionat că dacă tot stau așa mai bine sa fie vaca lor și asta fac acum in țară. Cresc exclusiv pentru restaurant.
    Si p snoavă cu lactatele noastre. Am doi colegi danezi care sunt prima generație se marinari si se trag din familii cu tradiția in zootehnie. Cașcaval ca ce au adus ei nu am prea mâncat. Așa că le-am dis si eu niste brânză de burduf. Produse de calitate ai noștri se bat pe el. Concluzia lor? Laptele ăsta e de o calitate excelentă, de ce l-au stricat pe brânza asta?

  5. :)))
    Suna bine aia cu crescutul pentru restaurant, dar cum functioneaza? Restaurantul le preia vita si o duc la abator, sua au macelarie in house? Ca nu e chiar asa simplu cu sacrificatul portionatul, maturatul si restul.

    Am vazut si eu carne de vita in Kaufland si arata OK, dar nu e maturata si personal, nu prea sunt fan carne de vita proaspata.

  6. Hai ca esti carcotas 🙂
    Am zis ca e magazin, tu vrei “magazine”.
    La ce camara ai si ce cari de acasa poti sa te aprovizionezi daca esti gurmand.

  7. Imi cer scuze, am citit pe langa diagonala, nu am vazut partea ca au magazin. Share location, dom’ne.

  8. iepure, miel&berbecuț, oaie, rață, curcan și ce-o mai fi de mâncat.

    Rata si curcan sunt destule in supermarket, rata e decenta. Culmea, gasesti si iepure destul de des, am eu un pitic pe creier cu asta, ca nu au gust cum stiu eu ca aveau iepurii de cap prinsi de tata noaptea cu masina cand eram copil – nu intrebati cum, nu dau detalii – dar altfel sunt OK. Prepelite nu am mancat dar se mai gasesc si de-alea prin supermarket.

    iar ce găsești prin magazin e scump cu draci. Curcanul e scump ca vita sau invers.

    Pai asa si trebuie sa fie o carne buna. Fermierul ala nu trebuie sa faca si el bani cinstiti?
    Ce gasesc eu in supermarket aici e decenta. Se poate si mai buna, dar asta e la botul calului, iar eu stau mai prost la planificari – #romulan.

  9. Restaurantul preia vita și o duce la abator de unde pleacă cu carcasa. Maturarea și-o fac ei. Ce cumpar eu de la ei e tăiat și tranșat la fermă. Cumpar de obicei o pulpă. Dacă ar putea să își pregătească carnea pentru xomercial singuri nu le-ar fi prea greu să intre pe zona de supermarket dar din ce zic ei costurile cu certificări și autorizații le dublează prețul la asemenea investiție si sunt bani pe care nu ii au acum

  10. Eu la unt folosesc irlandez, mi s-a părut peste cel danez Lur… sau franțuzesc Pays../Elle……
    Carnea de vită se găsește după buzunare, de la vițel paki pâna la wagyu NZ, maturat etc.

  11. Daca la carnea de vita e greut de gasit ce vrei in .Ro, la unt ce sa aiba gust asemanator celui din UK poti merge linistit la Lidl si alege intre Irish Butter si German Butter. Alea de Albalact, Napolact samd is pishwasser.

  12. @hiqued – merci.

    Restaurantul preia vita și o duce la abator de unde pleacă cu carcasa.

    Interesant modelul de business – aprob. Poti sa dai numele restaurantului care serveste carne de ferma? Gen , e din Romania?

    merge linistit la Lidl si alege intre Irish Butter si German Butter. Alea de Albalact, Napolact samd is pishwasser.

    Pot merge linistit la Lidl sa iau cancer cu miros de sarakie, aia.
    Daca vorbesti de “unt german” – de la Pilos , adica asta – poti sa cumperi tu d-ala, Albalact 82% e lux prin comparatie .

    Iar untul “irish” e un copycat bășit după Kerrygold.
    Vezi in link detalii.
    E produs sub umbrela Aldi ( un discounter si mai de saraki decat Lidl din Germania) de Milbona si se vinde sub brandul Golden Hills .

    Untul asta se vinde in Germania, Italia si Romania – o tara de porci si doua de smecheri saraci, dar geniali.
    Pe nemti pur si simplu ii doare in pulă ce mananca, sa nu fie scump ca iau foc. De aia majoritatea supermarketurilor prezente sunt discouteri si de aia prind asa bine. Totusi, calitatea produselor Lidl in Germania era un pic peste cea a celor din Romania ultima data cand am intrat intr-un din ala in Germania.
    Italienilor le pasa ce mananca, dar au si ei saracii lor si romani la munca.
    Romanilor le pasa ce mananca dar sunt saraci si mai sunt si ”smecheri”, cred ca au descoperit ei smecheria, de unde sa cumpere calitate la un pret mai mic, ca restul magazinelor vor sa ii fure, in schimb Lidl tine cu ei.

    Nu mai fiti saraki, nu mai mancati cancer ambalat in copii de produse. Si terminati, in pula mea, cu fuduliile aiurea.

    Napolact e din 1905 in Romania, iar Albalact din 1971 sub numele astea. Sunt producatori cu prezenta stabila si produse de calitate masurabila si cu trasabilitate. Nu se ridica la calitatea Kerrygold, President, Lurpak, nu sunt nimic deosebit, ca nu exista denominatia “unt romanesc” cunoscuta pe undeva international – dar sunt produse cinstite, nu cacat cu discount.

  13. Recunosc ca habar n-aveam de povestea cu Irish Butter. In schimb, German Butter nu e cel din link-ul tau. E un pachet auriu de 250 grame, nu de 200 cum sunt majoritatea. Din pacate nu gasesc link sau poza cu el. Anyway, cum ziceam si-n primul comm, mi se par mai asemanatoare cu cele din UK si, personal, imi plac mai mult decat Albalact, Napolact sau Covalact. De gustibus…

  14. Carnea de vită din poze mi se pare că are fibrele mari, deci nu e grozavă pentru steak pentru că nu e așa fragedă. O poți frăgezi dacă o marinezi (îți recomand să folosești mai mult acid în marinadă, gen zeamă de lămâie sau oțet balsamic), dar tot nu va fi cine știe ce.

    În România găsești carne de vită de calitate la toate supermarketurile mari, mai ales bucăți mici, vidate – cred că în general scrie că sunt de origine controlată sau ceva de genul – din diverse țări. Cea mai proastă carne mi s-a părut cea din Olanda, sau poate am avut eu ghinion. Se mai găsește și vită de Argentina, noi am luat de la Selgros, cam 200 lei/kg. Celelalte de care ziceam sunt mai ieftine, cam 100 lei/kg.

    Sunt multe ferme de angus în RO și cam orice restaurant mai spălat din orașele mari oferă așa ceva. N-am întrebat de unde aduc, dar deja și burgerii sunt cu angus. Cred că e mai comod pentru ferme să vândă cantități mari către restaurante decât să le bage în supermarket. Eu sunt comod și cumpăr puțin, de asta n-am căutat magazine mici de specialitate – am auzit că sunt care aduc tot felul de specialități, dar în cantități mai mari.

  15. (1) Gustul produsului se ajusteaza cu potentiatori pe care pe urma nu-i treci pe pachet pentru ca “nu esti obligat”, tu faci unt din smantana pasteurizata, iar aia nu conteaza ce e in ea.
    (2)Dar da, untul german are niste particularitati – in general untul european, la Albalact, Napolact nu prea simt asta.
    Anume ca este unt cultivat, sau acrit, smantana se tine o perioada in cultura de bacterii care-i da un pic gust acrisor.
    Americanii il prefera sub forma de “crema dulce” care e mai fad.
    Untul romanesc pe care il stim noi cam asa e – am discutat o data cu cineva care lucreaza la Albalact despre cum produc untul si smantana si nu tin minte sa fi zis ceva de cultivarea untului – iar la gust, da, poti simti diferenta asta.
    Dar calitatea nu vine musai de aici. Serios, zic asta ca am descoperit si eu Lidl prin Bucuresti candva, dupa ce lucram in Germania si aia aveau doar magazine din astea in zonele unde lucram eu atunci ( Lidl, Aldi,…gunoaie).
    La cat de zgarcit sunt m-am gandit clar ca sunt fraier ca merg eu la Auchan si Cora sa cumpar mai scump si mai prost cand pot sa merg la astia si sa fac super afaceri.

    La nemti erau asa si asa, ala din Bucuresti, am cumparat de la ei lapte, iaurt, smantana, unt -> m-a distrat ca aveau doar brandul lor, dar si Megaimage au si nu-s asa rele produsele lor de brand intern – unele-s chiar misto. Eh , nu exista ceva din brandurile lor interne care sa fie prezentate transparent, cinstit, si sa merite.

    In UK am fost o data in Lidl sa iau niste flori. Absolut aceleasi cacaturi, atata ca avand si magazine cu produse mai OK, diferenta se vede mai clar. Mult mai clar.

  16. Carnea de vită din poze mi se pare că are fibrele mari, deci nu e grozavă pentru steak pentru că nu e așa fragedă.

    Are fibrele mari, cred ca nu e chiar din cea mai buna calitate posibila – eu comparam doar cu ce gasesc in Romania.
    Dar de frageda e frageda ca e deja maturata 30 de zile.

    O poți frăgezi dacă o marinezi (îți recomand să folosești mai mult acid în marinadă, gen zeamă de lămâie sau oțet balsamic), dar tot nu va fi cine știe ce.

    Nu pun lamaie sau otet, ca o stric. O pun in unt cu usturoi – p-asta am invatat-o de la Manowar – si na, mai adaug doua doape de coniac, ca eu nu-s pocait.
    Si e foarte frageda. Ar merge ceva mai de la ferme, dar trebuie sa ma organizez eu mai bine.

    În România găsești carne de vită de calitate la toate supermarketurile mari, mai ales bucăți mici, vidate

    Da-mi un exemplu sa vad, ca am mai cumparat si e OK, dar e mai buna asta din UK chit ca uneori e mai ieftina.
    Iar asta din poza, maturata, e mai buna decat aia vidata, eu nu fac gratar cu din aia, face sotia la cuptor/tigaie pe alte metode.

    Sunt multe ferme de angus în RO și cam orice restaurant mai spălat din orașele mari oferă așa ceva.

    Bai, am auzit ca sunt, ma bucura asta.
    Si da, am inceput sa mananc vita buna in Romania. Eu nu mancam vita deloc in Romania, ca eram satul de talpa de pantof.

    Mai merg pe la astia in valcea sa beau o limonada. Si am fost surprins in primul rand ca gatesc bine – eu am facut liceul in orasul ala si n-am mancat la VREUN restaurant sa il recomand. Maxim OK. Si am fost in toate. A comandat sotia de vreo doua ori vita ( eu n-aveam curaj am cerut saramuri de peste, chestii pe care stiu ca le mai nimeresc oltenii un pic) , dar am gustat de la ea. LUX. Am mancat vita mai proasta la destule restaurante din UK …
    Da, asta da, dar nu am vazut inca carne de vita buna in supermarketuri inca astept – insa nici nu mai am acelasi contact de 3 ani. D-aia intreb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.