N-am prins tot contextul declarației doamnei Buhnici despre bame și praz că a șters clipul , presupun că de frica cancelarilor ( nu prim-miniștri, ci aia care pun C-ul in cancel(r?) culture.
Ceea ce e amuzant – anume de ce ai face declarații controversate ca după aia să le ștergi că te ard.
Înțeleg nota de subtext , dar de drept doamna are dreptate iar toți care se chinuie să arate ei că există rețete bune și fine cu bame și praz sunt proști cu craci. La fel există și cu tortilia, la fel și cu orez, la fel și cu mămăligă – și totuși, mămăliga e mâncare de săraci vero, băi neam de mămăligari! De care sunt și eu.
La fel și cu prazul. Îmi place la nebunie o ciorbă sau mâncare de praz – in familie doar mama face și doar ciorbă, dar am mâncat de câteva ori mâncare, vai doamne. #oltean
In ciuda iubirii mele pentru praz ( am și vergeturi :/ ) este mâncare de săraci. Are aport caloric și nutritiv mic, foarte mic, bun de slăbit. Desigur îl găsești la indicații pentru sănătate – antioxidanți, alicina, polifenoli.
Prin literatură mai găsești cum prazul conține nutrienți importanți. Uită să spună că în cantitate mică și foarte mică. Singurii nutrienți în cantități OK sunt in ordine vitaminele K, Mangan și la mare distanță vitaminele C și A.
În realitate pierzi vitamine prin gătire și trebuie să mănânci de la 1 kil de praz in sus, sau un kil crud, doar să nu te devitaminizezi. Deci vergeturi.
Dacă mănânci un kil de praz crud te caci pe tine , că nu e ca in filme, mai degrabă ca in desene animate.
In definitiv când spui “de săraci” contează cine consumă prazul ăla. Iar răspunsul acolo e.
Cu bamele nu o să insist , o să menționez doar că situația stă și mai privată de nutrienți, iar consumatorii preponderenți , istoric tot în sărăcie stau.
Așa că aia e, unde are dreptate are, dacă vrei piele mișto, nu mănânci praz și bame; quinoa, sămânțoase și uleioase, fructe vitaminizare și carne bună ( pentru non-vegalăi).
Am scris asta pe un blog unde doamna era luată la țintă și nici măcar nu au publicat postul. Lume multă consternată de faptul că a zis că bamele sunt mâncare de săraci când ei pe vremuri le gătea bunica așa ceva si erau gustoase. Deci logic că nu are cum să fie mâncare de săraci!
Si bogatii ce mananca? Carne? Quinoa? :))) Stii ca era vazuta quinoa ca mancare de saraci pe vremuri la ea acasa? Toate mancarurile au fost vazute ca de saraci la un moment dat. Homar, scoici, somon… Tocmai ca lumea manca ce avea prin casa, gradina, mare, si se cam satura. Luxul era sa mananci ceva la care nu aveai acces mereu. Acum nu mai sta bogatia in a manca praz sau nu, cum nu mai sta in a purta papuci de plastic sau nu. Cum acum ai acces la aproape orice, bogatia sta in a iti permite sa mananci proaspat,… Read more »
Hehe. Știi care e diferența? Că prazul și bamele sunt oarecum de săraci și acuma. Din mai multe motive , dar cel mai importante sunt cele legate de nutriție. Prazul se poate folosi util doar de gust, bamele ca aglutianți și antioxidanți. Că mâncare – de săraci.
🤪 Mare-i gradina….
Eu zic ca-s prostii. Astea cu mancare de saraci.
Mi-e-mi place mult prazul.Dar sa fie crud.
Cu bamele n-am avut experiente fericite.
La o reteta de jambalaya nu pricepeam ce e okra 😚
Cand am inteles au fost inlocuite cu dovlecel ( mai sigur)
Stropic cand ti se spune ca pe vremea mea mancam lobodă, ștevie, praz, bame că altceva nu avem si dramuiam mălaiul rezultă ca respectivele mâncăruri sint de săraci! Vezi că omul ți-a explicat clar și de ce sunt așa. Probabil că poporul român halea la bame cu același avânt și acum dacă nu erau comuniștii cu “revoluția” lor agrară și faptul că planta asta le stătea în cale. Dacă era atât de șmecheră aveau grijă să se vorbească și de producție la hectar și de bame nu să o desființeze din exploatările intensive. Catalogarea asta nu are nimic de a… Read more »
@ doru vlad: erau. asta e termenul corect, erau mancaruri de saraci, si asta intr-o anumita zona a tarii. daca nu ma crezi, chiar te rog sa iesi astazi si sa cumperi niste stevie. sau urzici. crude, la restaurant, cum vrei tu. ma indoiesc ca ai de unde acum. si nu sunt chiar ieftine. Este cat, 8-9 lei kg de praz? Pai sa vedem, cartofii sunt 2,5 lei kg. Morcovii 3 lei parca. Sfecla vreo 2 lei si ceva. Telina 5, dovleceii 4…rosiile 6 cred acum. Ceapa 3 lei. Adica pe scurt prazul nu e cea mai ieftina leguma nici… Read more »
Și mie îmi place prazul. Dar nu ar trebui să facem o confuzie între îmi place prazul , dar mănânc de 5 ori pe an, că în rest sunt ocupat cu vită, salată de fructe( exotice) , lapte ( de ovăz, normal) și tradiția prazului în Oltenia, anume că mănânci multe supe că crește ușor, îl găsești de vara până toamna și îl poți ține și în beci câteva luni și oricum nu erau multe oi și destule vite prin Oltenia vremurilor când erau celebri pentru praz, și nici măcar cerealele nu dădeau recoltă destul de bogată. Faptul că îmi… Read more »
Stropic și dude sau corcodușe dacă vreau sa iau de la piața le găsesc cu prețuri cat nu face. La fel si frunze de viță. Faptul că nu sunt căutate si produse in cantități industriale pentru vânzarea le face scumpe. Cu toate astea in zonele native le găsești practic pe gratis și într-o stare de semisalbaticie in sensul că nu prea se ocupă lumea de cum cresc. La fel si prazul sau bamele. Și cand mănânci doar o supă de praz doar cu praz crede-mă e mâncare de săraci!