Are lumea bani?

Am plecat cu trotineta să cumpăr o sticlă ( pet, na) de lapte de cafea.

O iau, o bag in straiță și vâja acasă. Bine , am și platit-o, chiar cu cash, dar nu am procesat asta imediat.

Pe drum mă întâlnesc cu o veche prietenă și fostă vecină, că s-au mutat de mai bine de 10 ani #paItalea. Discutăm 3 vorbe de vreo jumătate de oră, că de aia nu mai vreau sa merg 500 de metri până la colț cu mașina, să mai vorbesc cu unul-altul.  Din care rețin că cheltuie mai mult în România, când vine in august în vacanță, decât în Italia.

Prostii, dom’ne. N-are cum.

-Cata, tu știi cât e pâinea, laptele și alte produse pe aici?

-Unde, mă? Aici la țară unde e totul ieftin. Cât de ieftin poate să fie la voi in Italia acolo?

-Unele sunt mai ieftine.

-N-are cum. Și cu ideea asta plec acasă.

Alții au alte idei. Aud tot mai des reacții de genul “are lumea bani”…

După aia văd pe forum că altul venit din Italia se vaită că ce scump e laptele și mă gândesc că ce pula mea, lor li-l dă gratis, după care îmi dau seama că sunt pe cale să rămân repetent la aritmetică. Mă gândesc eu în mintea mea că am plătit 18 lei . Și fac pe degete, o liră e 5.8 lei. Când am plecat , cel mai scump lapte din supermarket costa 2.25 lire; adică 13 roni, sau 130 dă mii, cum se zice la mine la țară

Eu nu beau din ăsta, in sensul că nu îi place soției și ea cumpără, cică unul SO ( organic, după nume )

Dar o să îl iau ca reper pe ăla cel mai scump că și ăsta de l-am cumpărat de cafea e tot cam cel mai scump din România, cred: Napolact 3.5% grăsime.

Mă uit de probă la Auchan pe site și deja văd două probleme( sunt trei ) .

Nu numai că 14.10 lei e mai mare ca 13.  Dar și 1.7 litri e mai puțin decât 2 și respectiv 2.27 . Nu , nu zic că problema e că  laptele e mai  ieftin in UK, ce dracu, banii sunt doar cifre . Zic că ce pula mea, salariile sunt mai mici în România.

A doua e că prețul ăsta e la Auchan online, cum ar veni la oraș, unde ar trebui să fie mai scump, că nu am văzut multe vaci printre blocuri. Mă rog, am vazut, dar cred că au lapte doar pentru vițeii lor.

La mine in sat e taxă de bogătan,  4 lei in plus pentru că sugi pula dacă nu îți convine. Anterior erau niște patroni locali care aveau niste shopuri oarecum prost aprovizionare și lipsite de modernitate , care puneau preturi așa la rupere și aveau și motiv – vindeau pe caiet și prețul includea și dobânda la credit, dar acum nu mai e cazul. Aceste abuzuri au fost înlăturate și s-au deschis niste magazine din două lanțuri , tot locale și ele , Annabella și EuroMarket, care au practici comerciale mai corecte pentru cumpărători. Da…

A treia problemă e că Napolact folosește lapte din Ungaria, de care știam.

De aia nici nu îi cumpăr de obicei, nu că am ceva cu ungurii, ci că vreau produse cu lapte românesc dacă se poate. Dar nu au ăștia la colț Zuzu de la Albalact. Și am de ales să merg mai departe cu mașina și să ard petrol. Meh…

Nu-i bai, că până la sfârșit de săptămână au adus și Zuzu din ăla bun acolo. Și mai mult. Și românesc [ insert tricolor fâlfâind] . Și ieftin. Meh. 16.99 lei / 1.8 litri. Scump, dom’ne, scump. Dincolo era mai ieftin!

-Mă, tată, unde ai pus vaca aia?

Nu mai poate tata, problema e că mai nimeni nu mai tine vaci, că pe de o parte nu prea mai are cine, puțini tineri, dar nici ăia care mai sunt nu mai vor să crească. Nu înțeleg că e sumă de vegetație care se risipește, că nu ai cum să cumperi când poți să crești. Hai, că vacile poate sunt dificil de crescut, dar porci și păsări?!?;?!

Are dreptate, în ceea ce mă privește…

Ia să nu mai beau cafeaua asta cu lapte, că laptele îngrașă, aparent.

Legat de care, cred că și pâinea îngrașă, cel puțin asta boierească. Nu e decât 9.2 lei. Fix cum scrie pe pungă – boierie pân’ la ultima felie. 1.6 lire. Cam așa e pâinea aia mai OK și pe acolo, deși eu cred că plătesc mai mult.

In timp ce îmi turnam lapte in cană, să-l lungesc cu niște cafea, că nu se mai poate să-l bei așa concentrat, și-mi tremura mâna, ori de zgârcit, ori de nervi , mă uitam la picaturile alea vărsate pe lângă și mă gândeam :

-Băi, cred că ar trebui să îl ling direct de pe masă, că și șervețele s-au scumpit.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Stai sa vezi când plângea colegul meu german pana i-am arătat ca la Edeka el avea t-bone steak la prețul la care eu luam pulpă proaspătă dezosată. Si dacă ești pe sărăcie este si iaurt la 8 centi. Redus la promoție evident dar și prețul normal era de 12 cenți. Eu nu prea am mai găsit iaurtul la 60 de bani!

M
M
1 year ago

Random note: cel mai scump lapte din Romania cred ca e “Laptaria cu caimac”, dar vine livrat la sticla de sticla.

Stropic
Stropic
1 year ago

Laptaria cu Caimac e si printre cele mai bune – cam la acelasi pret cu napolact daca nu mai ieftin, dar mi se pare clar superior.

Si cum ti se pare diferenta de pret uk vs Romania la cumparaturi lunare de supermarket overall? Cat simti ca ai economisit?

Doru Vlad
Doru Vlad
1 year ago

Mai sunt cei de la Artesana. Ce e trist la ăștia e ca folosesc sticlă dar nu se reciclează. Aparent e câteva milioane de euro o linie care să refolosească ambalajul și e mai ieftin sa produci tot timpul nou. Altfel laptele ca laptele dar produsele lor lactate sunt 3 clase peste ce mai e pe piața l.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Si cum ti se pare diferenta de pret uk vs Romania la cumparaturi lunare de supermarket overall? Cat simti ca ai economisit? Mie nu mi se pare in niciun fel, nu pot calcula corect, ca eu in Romania nu cumpar multe chestii pe care le cumpar in UK, eu economisesc in Romania din orice pozitie. De cand am ajuns acasa am cheltuit sub echivalentul a 200 de lire si asta pentru produse de menaj , lamai sucuri, cafea si lapte de cafea. In Uk nu stiu exact 100% cat ma costa, estimez ca de la 800 de lire pe luna… Read more »

Fery
Fery
1 year ago

Pai da, e mai ieftin in UK si e evident de ce, cota de TVA la produsele alimentare de baza e 5%. in RO era 9% ultima data cand m-am uitat. Banuiesc ca e si asta o strategie, iti mentii cetatenii frumosi, lasa sa nu manance si aia atata.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Presupun ca conteaza si TVA-ul, dar cred ca e ceva mai profund de atat. Pretul de achizitie pare ca e faliment pentru producatori, timp in care abatorizeaza animalele ceea ce presupun ca nu are cum sa ieftineasca laptele la raft. Ete ce zic astia, mai jos – nu stiu cat de adevarat e, dar daca e asa, da-o in pula mea, nu se poate sa vinzi, primesti 2.70 lei pe litru, in cel mai bun caz si sa justifici pretul la raft de 10 lei din TVA. https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/fermierii-isi-vand-vitele-sau-le-sacrifica-furajele-sunt-scumpe-iar-laptele-se-da-pe-mai-nimic-desi-la-raft-ajunge-la-10-lei-litrul-2069107 Trebuie ca e fie un pic de japca, fie un pic de… Read more »

0040
0040
1 year ago

Depinde ce se intelege prin paine mai ok… Eu cand iau paine normala (nu la punga din supermarket) in 3 zile e bocna. In 5 zile are mucegai, deja e verzuie. Taicameu ia d-asta boiereasca. A uitat juma de paine inceputa, in punga, undeva intr-un dulap, dupa 3 saptamani+ era inca proaspata si neatinsa de nimic. Same shit si la fructe, daca rup un mar din copac, din gradina, dupa o saptamana maxim incepe sa se stafideasca. In schimb alea din Polonia tin 2 luni lejer. Ca-n povestea cu hamburgeru’… https://interestingengineering.com/culture/mcdonalds-burger-survives-20-years-and-still-looks-fresh-off-the-grill Iaurt la 12 centi?? :)) Promotia e promotie, si… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Mmm motivele sunt mai multe, si nu doar ca uite, romanii tolereaza orice. In primul rand industria lactatelor e cu traditie in uk. Adica se consuma si se si produce, nu se importa din polonia (!). De asta de exemplu kefir, sana etc sunt mai scumpe nitel, ca na, cati imigranti sa fie si acolo, iar britanicii nu prea le prefera. Apoi intamplator tu ai ales cam marci albe in uk (gen marca sainsbury care e comparabila cu gen marca kaufland sau carrefour sau auchan). Asa intr-adevar, sunt aceleasi preturi aproximativ. https://www.auchan.ro/store/Lapte-de-consum-Auchan%2C-3-5-grasime%2C-1L/p/831585 Inclusiv versiuni bio: https://www.auchan.ro/store/Lapte-de-vaca-BIO-Monor%2C-3-5-grasime%2C-1L/p/486576 In ultimul rand, napolact… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Taicameu ia d-asta boiereasca. A uitat juma de paine inceputa, in punga, undeva intr-un dulap, dupa 3 saptamani+ era inca proaspata si neatinsa de nimic. Nu e musai legat de calitatea painii. Painea produsa cu tehnologie no-touch si ambalata in punga nu se mucegaieste ( la fel de repede) ca nu intra mucegaiul la ea prin punga si nici nu are urme de mucegai datorita tehnologie de fabricatie, nu datorita musai continutului. Nu e neaparat o chestie rea. La fel si cu facutul bocna, in ambalaj nu pierde umiditate. Same shit si la fructe, daca rup un mar din copac,… Read more »

Stefan
1 year ago

Laptele ca laptele…dar ce zici de ulei care a ajuns la 14 lei litrul ?

Lăptăria cu caimac este de departe cel mai bun producător. Unii producători vând lapte doar cu numele…sunt fabrici de lactate care nu au nici măcar poze cu vaci 🤣

AndreiT
AndreiT
11 months ago

Incet, incet, cu floarea soarelui. In Kaufland au uleiul la 7 lei litrul. Ma rog, 6 virgula ceva. Problema este ca toate uleiurile acum au pe eticheta origine seminte UE si NON-UE.