Undeva, într-o lume modernă, Elon Musk ar avea dreptate

Nu in speculația cu privire la ce ar face Rusia dacă pierde Crimea, deși nu e greu de presupus și asta, doar că sunt multe variabile.

Da, într-o lume modernă voința locuitorilor din Donbas și Crimea ar trebui să decidă soarta regiunilor ălora.

Știu că sună strâmb, pentru că majoritatea oamenilor sunt închistați in treaba asta cu indivizibilitate și suveranitate și pula mea. Muie lor. Tot de aia mor acum ucraineni, pentru că sunt unii care cred că o regiune “li se cuvine”.

Într-un scenariu “corect” , înainte de începerea războiului din Februarie, poate că Crimea probabil ar fi rămas Rusiei, iar de Donbas , nu știu , pariuri deschise. Ghilimelele sunt că Rusia deja a alterat jocul , cum fac ei mereu , mutând populația de cololo – știți duma, cu trimitem pe cei pe care s opun in Siberia, să gândească și ei lucrurile la rece, și aducem alții care privesc mai pozitiv situația.

Problema e că, în lumea asta , ăia care au pâinea și cuțitul doar se prefac că ascultă vocea poporului. Nu există democrație corectă nici măcar în statele civilizate. Peste tot el un catch, o păcăleală, nu te întreabă nimeni ce vrei, iar când te întreabă e cu cântec.

Pai ce, nu ai fost deja , referendumuri in Ucraina și au fost câștigate de proruși cu peste 95% din voturi? Apropo, când furi in halul ăsta o faci ca inamicul să știe că și furat și să îl scuipi in ochi.

Vrăjeala cu sa facem un referendum și ONU să se uite e cam cum zicea Becali : Ucrainenii or să sugă pula și ONU să se uite.

Războiul ăsta există în forma în care există pentru că ONU suge pula, e un fail masiv când ai un stat agresor in liga selectă a ălora cu coaie mai mari și putere de veto.

Nu se poate adopta nimic legaly binding fără voința Rusiei. Sau a Americii. Sau. Rusia ar nega un referendum potrivnic , in cazul in care s-ar desfășura eminamente corect până când i-ar conveni rezultatele.

Organizația Națiunilor Unite e pur și simplu o unealta compromisă. Iar acum veți vedea că Rusia îi folosește pentru a încerca să își legitimizeze nu granițele ci pașii de escalade a conflictului – vezi cererea de a investiga mascarele din Harkov , de care acuză Ucraina. Da, noaptea minții.

E trist pentru că altfel autistul are dreptate. Dincolo de orice vise naționaliste , ceea ce contează este altitudinea față de conflict și ucis oameni. Câtă vreme altitudinea este aceea că conflictul armat între oameni care împart sau se invecineaza cu un teritoriu e ceva acceptabil întru înfăptuirea oricăror scopuri , atunci crima e legiferată și garantată, măsurănd succesul in funcție de cine distruge mai mult cui și cine omoară mai mult.

Dar din păcate nu suntem acolo. Nu-i ajută la nimic pe ucraineni să se oprească din a lupta, dacă ceea ce vor este să nu fie parte din Rusia, să nu vină Rusia peste ei, câtă vreme vocea lor nu se poate face auzită altfel decât cu armele, câtă vreme autodeterminarea printr-un referendum se face condiționat , dacă nu direct cu arma la cap, fie și printr-un conflict care altfel înseamnă distrugere perpetuă. Ar fi doar înghițiți, supuși, pedepsiți pentru îndrăzneala de a tânji spre un altfel de viitor decât cel propus de Rusia.

Ceea ce face Musk e să pretindă o viziune de manager – top down ( să se facă!), fără o cunoaștere în detaliu a mecanismelor de control și de operare pe care le aplică țările precum Rusia și a modului defectuos in care operează Națiunile Unite; practic trebuie să ceară voie să observe și sunt la mila statelor pe care le observam. Altfel, e mai rău și nescuzabil, părtinitor.

Propunerea lui e de drept corectă , dar irelevantă – pentru că oamenilor din Donbas și din Crimea nu li se poste asigura dreptul la liberă exprimare a dorinței lor și e cel puțin dubios să pui problema asta după anexarea lor printr-un referendum nerecunoscut de nici măcar de țara din care scrie și care se autointitulează apostoli ai democrației.

E nevoie de o schimbare de perspectivă globală și de tranziția la o democrație mai directă. Decizia trebuie să fie a aceluia pe care îl trimiți cu pușca în mână să omoare oameni, aceluia căruia i se bombardează casa, nu s lui Putin și Zelensky. Până când nu se întâmplă asta , oamenii vor fi folosiți și consumați in virtutea unor scopuri pretins colective sub umbrela reprezentativității voinței populare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

Intai WHO
Acum ONU
Oare ce mai urmeaza a se dovedi doar o pacaleala & aspirator de bani pt smecheri?

Tare mi-e ca daca da Putin in statele baltice si NATO o sa se cace pe ei… Ca nah. Americanilor nu le pasa decat de Europa de vest, hai cel mult ceva din aia centrala, ca de pe acolo au stramosi. Europa de est e buffer zone lol

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Cum adica ACUM ONU?

Petrescu
Petrescu
1 year ago

Musk are desigur niste talente, dar cand iese din zona de comfort, bate campii nasol. E o mare eroare de logica sa zici ca daca un cutarescu are succes cu X atunci e tare si la Y si Z.

Stropic
Stropic
1 year ago

Da’ e foarte amuzant ca nu se gandeste nimeni in spiritul democratiei: ba, pe rusi i-a intrebat careva? Nu e logic cand lipesti noi teritorii la o tara, sa intrebi toti cetatenii? Nu era normal sa fie un referendum in Rusia de daca ii accepta pe aia ori ba? Cat despre decizia lor…nu stiu, e greu de definit. Pot face referendum pe terenul meu sa fie al meu? Sa am statul meu? Renunt la aparare, sistem medical, am statul meu cu numele meu? Poti lasa orice ticnit sa faca asta? Ce reguli, de la cati locuitori incolo merge ideea de… Read more »