Ială smart

Am schimbat ușă la casă și nu vă spun la care ca să nu veniți să dați spargere, așa că va trebui să le spargeți pe toate. Că am mai multe. Mă rog, mai mult soția, eu sunt sarak, dar să nu intrăm în detalii.

Și am pus și o ială Yale Connexis L1 Smart, pe care vreau să o schimb cu altceva.

Pe cine vrea să îmi atragă atenția la cuvântul ială, că e un românism ca “xerox” , că se zice încuietoare, îl invit respectuos să mă sugă de terente.

Că de ce vreau să o schimb cu altceva ? Că nu are cheie din aia mecanică, de fier, de siguranță, de aia.  Când se termină bateria ai belit pula.

Bine , nu așa, are două contacte și poți să vii cu o baterie de 9 volți , o conectezi și tot intri in casă . Că voi așa faceți, nu? Aveți tot timpul după voi o baterie de  9V, o țineți legată la chei, nu ?In loc de o cheie fizică…

Deci am o încuietoare “Smart” și grija mea cea mai mare nu e că dacă mă sparge vreun hacker din ăștia, ci că dacă nu rămân eu pe afară.

Serios , știu că e o fobie pe tema asta, absolut toți colegii, prietenii și dușmanii IT-ști îmi servesc placa asta cu – “coaie, încuietorile ăstea sunt nesigure, ascultă-mă pe mine, că eu sunt ITst și nu mi-aș pune așa ceva acasă, ăstea se pot sparge!!! Știi? Vrei să te spargă orice tocilar?”

O să vă răspund tuturor înainte să o spuneți.  Bă, da, știu că se pot sparge. Știu că cei mai mulți dintre voi care lucrați în IT, nu sunteți în stare să spargeți una , nici eu nu sunt sigur c-o pot fenta, dar am o idee ( o să încerc să văd dacă merge ) . Majoritatea doar știți că orice soft are buguri că știți cât de prost scrieți cod, de aia.

Și da, nu că vreau musai, dar prefer să îmi spargă iala un ITst, tocilar, decât un spărgător din celălalt .  Ce nu știți voi e că eu puteam să îmi desfac iala de dinainte cu  o altă cheie ( s-a nimerit și nu mergea perfect dar mergea – era cu totul alt model) și mai am câteva încuietori și lacăte prin diferite locuri pe care le pot desface, cam greu ce e drept, dar pot – cu inglițe și alte scule neprofesioniste iar eu nici măcar nu prea știu ca lumea ce fac, mă mișc după feeling așa. 

Unul care știe ce face deschide  majoritatea încuietorilor in câteva zeci de secunde sau câteva minute.

Altfel, încuietoarea e mișto.  Se deschide cu FOB, cu cartelă , sau cu un TAG.  Sau cu telefonul, din aplicație.

A trebuit să tai cheile fizice din poză că le-ați putea copia imediat după imagine. In schimb, pe cele electronice nu puteți așa direct dintr-o poză.

Cum se folosește? Simplu .

Cum funcționează? Nu prea știu momentan și nici, dar o să o când..cât a costat

***

Mai încolo am aflat.  Așa cum vine, e folosibila cu aplicația L1 Connexis. Există și pe iOS store, dar nu știu ce și cum, că nu am din alea.  Cum se folosește?

Deșurubezi capacul de jos , montezi bateriile.  Îl deșurubezi pe cel de sus resetezi încuietoarea de la butonul negru și apoi adaugi încuietoarea in aplicație.

După ce o adaugi , poti să o “trezești” ca să vezi câtă baterie are, de exemplu.

Poți să adaugi RSS keys, poți să inviți alți oameni să își instaleze aplicația și să deschidă pe baza de Bluetooth și “shared key”.

Dar asta e pe jumătate Smart.  Pentru Smart am mai cumpărat peste timp trei piese .

Un modul Z-wave care se pune în ială Conexis și permite comunicare la distanță un pic mai mare și funcționalități avansate și integrarea cu altă aplicație Yale Access și un hub “Yale Acces” care se bagă în priză la maxim 3 metri de încuietoare și cu care poți să faci automatizări and shit.

Nu îmi pasă de automatizări, momentan, dar în varianta fără Z-wave e cam precară aplicația.

Acum, are un log și posibilitatea deschiderii ușii de la distanță.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 year ago

Nu stiu, nu merge spart geamul si deschisa din interior?

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Ba da. Schema asta mergea si inainte, cu iala clasica. E sticla laminata intarita ( aia veche nu era ), dar daca insisti merge asa, normal. La fel merge sa crapi si fereastra, daca insisti.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
1 year ago

exact la asta ma gandeam si eu: spargi geamul si o deschizi din interior.
ptr ca un spargator va intra pe calea de minima rezistenta, pe el nu il intereseaza daca sparge, rupe sau strica ceva, el vrea sa intre si sa fure.
daca era o usa plina poate ca yala aia ar fi fost utila la ceva, dar asa e doar o cheltuiala in plus care nu are nici o utilitate practica si doar iti da o senzatie falsa de securitate

Stefan
1 year ago

Daca e sa îți spargă careva locuința…o sparge indiferent ce sistem sofisticat ai…și da, ialele astea inteligente sunt la fel ca și cheile inteligente de la mașini….ai rămas fără baterie…te uiți la ele.

Tudor
Tudor
1 year ago

Bună ideea cu invalidat cheia vs schimbat butuc