Rant cu polițiști în trafic

Românii au un fetiș cu poliția în trafic. Pentru un motiv, care îmi scapă, probabil legat de faptul că ce-o fi, mă, așa de greu să fii om, nu streche, vor să fie unul în intersecție care să-i deznoade, vor să vadă pe cineva cu biciul la curul lor, sau le plac dirijorii și n-au bani de mers la filarmonică.

Pe unde deschid ochii sau urechile și-s plângeri despre trafic, asta e tema principală. Că de ce nu-s polițiști în trafic, că toți stau la pândă. Pe a doua parte o înțeleg, dar asta e prezența în trafic, nu?

De când sunt în UK am văzut de două ori polițiști în trafic. Nu știu de ce erau acolo musai, fluidizau ei ceva, dar nu le-a simțit nimeni lipsa, n-am văzut pe nimeni să deschidă geamul, să le strige ”cam rar p-aici, v-așteptăm mai des în intersecție”, cum s-a întâmplat acum un număr de ani în București.

Văd polițiști dacă e un accident, de exemplu zilele trecute au trecut sumă de mașini de poliție și ambulanțe , că două străzi mai încolo un boșorog de 80 + a venit dintr-un drum în ”T”, prevăzut cu giratoriu ( de tip punct) și n-a făcut stânga s-au dreapta, a rupt cărămida din gardul ăluia din față, scena terminându-se cu multe buchete de flori în gardul ăla, că mai erau alți doi bătrâni de 90+ pe care i-a trimis la treaba lor, săracii. Și asta e, văd poliția ori cu sirenele alergând undeva unde bănuiesc că o fi nevoie de ei, ori la coadă la cafea, sau la fish and chips.

Și nu înțeleg de ce ți-ai dori să vezi mai mulți în trafic, nu primiți destule amenzi și simțiți nevoia? Nu sunteți destul de abuzați și considerați că e cazul să vă pună cineva la punct, care-i treaba?

În același timp, vă plângeți că atunci când sunt în trafic încurcă, deci undeva trebuie să fie un fetish de a vedea polițiști încurcând traficul, că altfel e inexplicabil.

Înțeleg că e o problemă când lipsesc camerele de trafic care să amendeze oprirea în zonele hașurate din intersecție, dar pe aia nu o rezolvă nici poliția.

Dacă ai nevoie de poliție să descurce circulația problema nu e la ei și nu e nici o problemă de lipsă de instruire, de că românii nu-s șoferi buni, e o problemă de lipsă de omenie și-atât. Când se circulă cu 5km/h că e aglomerat ai destul timp să gândești ce e de făcut, iar restul e nesimțire.

Tot ce-mi doresc eu e de la mine, să fi fost mai civilizat acum 7-8 ani, să am mai multă răbdare atunci când n-am și aici se termină nevoile de prezență a polițiștilor în trafic.

De aproape fiecare dată când am avut nevoie de ajutorul unui polițist, scopul lor a fost să vadă cum pot să-mi dea amendă, sau să se scuze că n-au ce să facă, să-mi explice că e și vina mea, pentru ce nu contează că eu nu i-am chemat să dea amenzi, sau să se înființeze în instanță de judecată, ci doar să rezolve o situație. Pur și simplu, nu vreau să-i văd. Mai bine să fie invizibili în inutilitatea lor, iar dacă-s utili să fie tot mai pe invizibil așa.

De fiecare dată când sunt vizibili sunt pasivi-agresivi, joacă alte roluri decât acela de ”funcționar public”, nu-s acolo s-ajute pe nimeni, iar ”interesul legii” e unul personal, sau dictat de planul de amenzi.

Pe tot drumul din România în UK am văzut cred că o echipa de polițiști în trafic, cu radarul in boscheți, normal, în România . Am văzut poliție rutieră la accidente, că am văzut din păcate și din alea.

Nu, nu m-au prins cotârlele ăstea că sunt prea slabi și Waze rupe pe polițiști pândari in România , dar e posibil să fi luat în bot un radar fix care m-a flashuit în Belgia, pe autostradă într-o zonă restricționată la 70, unde credeam că circulam fix cu 70 , după ce arăta GPS-ul. O să văd eu. Dar nu am ochit picior de politie pe stradă, cu excepția accidentelor, cum am zis, și nici circulația nu se desfășura îngreunat din lipsa lor.

În privința utilității poliției din România, scriam deunăzi asta. Se fac remarcați, în mod negativ, atunci când au ei o agendă personală. Legat de care, a fost interesant să văd nu numai că n-au făcut recurs/ apel la proces, ci după ce au pierdut mi-au trimis o scrisoare în care m-au informat că respectă decizia instanței și mi-au cerut cont să îmi plătească daunele de judecată. Nu eram în România atunci, așa că au sunat avocatul și i-au cerut și lui . La mai puțin de 30 de zile, am primit banii .

Nu 20 de lei, că a cerut avocatul rectificare și s-a incsris în sentință suma corectă, 520 de lei. Nu e cine știe ce, dar e corect.

Nu am cum să știu și din punctul ăsta de vedere nu am să urmăresc speța, consider că mi-am făcut partea, dar sunt curios dacă în urma unor astfel de procese pierdute poliția investește în educația și monitorizarea performanței propriilor agenți.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 year ago

Am o cunostinta care la randul ei e ruda cu un mare sef de Politie dintr-un oras mediu de provincie din Romania.
Imi spunea ca au atat de putini oameni operativi, incat de multe ori se intampla sa aiba un singur echipaj (patrulare si interventie de la 112) , zile intregi la rand.
Face eforturi disperate sa poata asigura minimum-minimum de prezenta a politiei pe strazi. Cu atat de multe plecari din sistem, abia reuseste sa tina pe picioare sandramaua.