Hai să îți dau și ție o floare

Le-o fi zis vecina alor mei acum vreo 6-7 ani, iar tata a crezut-o. A luat planta și a sădit-o cu mâna lui în curte.

Dracu a știut ce e aia, cică făcea flori frumoase.

Tot așa a zis și Philip von Siebold in 1850 când a adus planta asta in UK și a recomandat-o bogaților să și-o cultive prin grădini că era exotică. Ăștia i-au dat numele de “Japanese Knotweed” și a invadat țara aia in așa hal de atunci când îți cumperi o casă 🏡 se face inspecție specială de planta asta și dacă e descoperită scade valoarea casei că nu poți lua credit de la bancă dacă pentru o casă în a cărei curte creste buruiana asta invazivă și adventivă.

Am fost fericit când am cumpărat casă și am găsit în grădină altă plantă invadatoare; fericit că nu e asta, că pe aia am lovit-o eu la temelie, cât de cât.

Dar ajunsă soția acasă în România și având imaginea tiranului din UK proaspătă în detector a zărit-o în curte in România și i-am luat urma. Tata nu știa ce e, dar știa să ne spună cum a ajuns acolo. In România inse spune troscot japonez sau Iulișcă și invazivitatea nu a fost încă recunoscută.

Pentru că în România planta asta nu a dărâmat atâtea case, poate și pentru că în România se construiesc un pic mai durabile decât în UK, sau poate pentru că în România oamenii mai și repară casele .

Dracu știe .

Iulișcă 2022

Cerșetătorii britanici sunt de părere că nu poate fi eradicată, dar eu cred că prea sunt leneși și prea sunt îngrijorati de concentrația de ierbicide livrate pe suprafață. O rezolv eu în altfel. Voi ține cont.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
M
M
1 year ago

Interesant, thanks. N-am inteles prea bine care e problema pana n-am cautat poze pe neti.

Actzipild
Actzipild
1 year ago

Eu am prin curte volbura (blindweed). Chinuiala naibii cu ea, dar incet incet o omor pe toata. N-am dat cu chimicale, pur si simplu in weekend dau o tura de gradina si smulg toate varfurile incercand sa scot si din radacina.

Redoo
1 year ago

Primul pas…acoperi zona in care creste cu o folie. Si lasi folia acolo…mult si bine, până o sufocă. Cam asta e solutia cea mai eficientă.