Teambuilding e bun

Scriu asta că am văzut mai multe impresii pe net că nu ar fi cine știe ce , că un film slab românesc, că nu știu ce.

Nu judec gusturile nimănui in materie de cinematografie și umor, dar o să pun și impresia mea aici.

Mai înainte de toate am rămas surprins câtă lume merge la cinema 🎥 film într-un oraș de provincie ( Râmnicu Vâlcea ) într-o zi de marți.

Am văzut aglomerat de anul trecut, dar atunci am zis că e după lock downurile din pandemie. Acuma nu, nimic. Și nu era aglomerat doar pentru filmul ăsta, care cred că rulează de vreo 1 lună în România, la alea in premieră nici nu cred că găseam locuri la 8 seara.

E clișeu să zic că era sala plină, că nu era, doar 3 sferturi, adică erau libere, în mare, locurile alea mai libere din față.  In timp ce cinematografele sunt cam faliment în alte părți, în orășelul ăsta pare să fie profitabil.

Soția a avut treabă prin oraș tot într-o zi de lucru și a văzut lume la terase in timpul prânzului, in general, lumea pare că trăiește mișto. In mare, na.

Nachoșii nu sunt prea buni, m-am învățat cu aia de la Showcase Cinema din UK, mdeh, asta e . Sala nu are locuri la fel de confortabile, dar ce am remarcat e că era întreținută relativ curată, mult peste aia jegoasa de la Vue ( cinema mai ieftin așa ) din Reading. Și mi-am adus aminte aspecte la care România se pișă pe UK – curățenia din spațiile interioare – excluzându-le pe cele de la stat unde pare că lucrează cei mai lepre oameni din țara asta – mai dați bă și voi un var, dacă lucrați în instituții de stat și și așa stați degeaba. Luați un trafalet și o mătură și faceți în pula mea ceva , nu mai stați ca gândacii in mizerie și dărmături, leprelor!

Acuma despre film . Băi, e un film bun. Bine lucrat, bine jucat – oamenii ăștia merită felicitări.

Am ajuns la film cu așteptări modeste și poate că și de asta mi-a plăcut atât de mult, din trailer părea ceva așa de vară, dar m-am trezit râzând cu lacrimi și nu numai eu, toată sala. Eram și obosit și futut la creier și mi-ar fi prins bine și cea mai proastă glumă și, până la urmă, de aia ai nevoie de comedie, ca să te scoată din stare asta, nu e musai să fie totul George Carlin, sau Bill Bur, nu trebuie să fie cu substrat înălțător, trebuie să ia lumea la mișto.

Acțiunea in sine nu e musai originală, dar eu un film de comedie cretină, acțiunea e doar un pretext, un construct pentru glume.

Umorul e unul românesc și oarecum “provincial” , dar și eu sunt de la țară, ideea e că e o mostră de cultură locală, presupun că dacă nu ești român nu înțelegi. Are și clișee și brânzeala ( cheesy ) și faze cringe între două smetii de umor, fix cum te aștepți de la glumele proaste românești.

Ocazie cu care vreau să punctez o chestie. Umorul în filmele din România păstrează niște note eliminate din scenariile vestice, că face atingere unor categorii sociale, poate fi tratat ca hate și doar la noi mai merg astea. O să dispară presupun și de pe la noi, pentru că până la urmă devenim sensibili la astea și pare interesant că doar comedia păstrează cred(?) singura licență de exprimare liberă a unor fobii ( așa le spune acum când ai ceva de comentat la adresa unor categorii de oameni, sau simpla categorisire). Ehm, lume modernă.

Eu nu prea sunt fan stand-up românesc , dar îmi place cât de cât Cosmin Nedelcu și am zis că hai, mă, să merg la film să plătesc un act cultural românesc pentru asta.  Nu-s musai un fan al lui Matei Dima, înțeleg că e coproducător dar asta a ieșit bine.

La un moment dat m-am trezit cu senzația aia de ”ia uite bă, făcură și ăștia un film în care separară românii pe regiuni și fac miștouri cu clișee”, după care văd că, uite, au făcut-o totuși bine, că până la final am putut să mă identific măcar parțial cu Team Craiova ( really team Oltenia) – ”am venit aici pentru o înfrângere de epică, noi avem propriul nostru joc în joc, stat în stat” și, umor-umor, dar esența e acolo, cu defecte, cu tot ce trebuie. Reușeste să contureze binișor o identificare.

Brava, băieți! E genul ăla de film pe care merită să îl vezi chiar dacă nu ești genul care se uită la astfel de cretinisme. Un fel de stand-up de cinema.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments