Mi-a atras aminte melodia care mi se părea ușor manea rock așa, despre care n-aș fi vrut să spun prea multe că e o reclamă plătită la niște servicii pe care le detest, nu că am ceva cu firma în cauză, ci cu ideea de comandat mâncare de la restaurante, nici măcar că ar aș vedea ceva în neregulă cu serviciul la suprafață.
Doar că, atât serviciul cât și cântecul prezintă o schimbare de paradigmă existențială cu cântec – destul de profundă dealtfel.
Eu mă opun vehement destul de des când aud ”să comandăm mâncare”. Efectiv, în familie nu am mai făcut din astea de când locuiam prin București și atunci preferam să merg eu să cumpăr o pizza sau ce dracului comandam și și atunci credeam că e greșit, dar viața la apartament îți limitează un pic spațiul și opțiunile de a găti. Dar nu asta e problema. Problema e ca serviciile de livări au parazitat un pic industria de catering , mai ales în pandemie , care a rezultat în reducerea calității produselor în restaurante – nu că era, în general, fantastică.
După care am redescoperit o chestie familială. Eu de când mă știu am mâncat acasă mâncare făcută de mama ( iar aici Delia punctează ceva corect în melodie). Cumva când am crescut, pe la 2x-3x ani, societatea m-a prostit ( n-aș da vina pe ei, ci pe mine și pe sărăcie) că modelul cu gătit acasă e greșit, că trebuie să comanzi, să mânânci la o cantină, restaurant, ce-ți permiți, că e mai important așa, că timpul tău e important și nu se poate să-l pierzi cu gătitul, mai ales că nu te pricepi.
Pe undeva e perspectiva tradiționalistă a femeii, care e însărcinată, în principiu, cu taskul ăsta și-și vrea viața eliberată. Absolut justificabil.
Pe de alta parte este superficializarea vieții și păcăleala că e ai bine să-ți petreci timpul altfel decât gătindu-ți, ci având grijă de calitatea vieții tale e mai important . Dacă timpul ăla trece studiind, sau creând ceva desăvârșit, sau ieșind la un restaurant. Ca-n reclame.
În realitate ești pironit la un loc de muncă făcând comisioane ieftine pentru alții, adică prost plătite, și primești în schimb acces ( a se citi captivitate) la un sistem care te obliga la o viata ”îmbogățită” de ”expriențe” oferite de alții prost plătiți, de o calitate corespunzătoare.
Mai pe scurt așa, când îți pui problema că timpul tău e prea important, n-ai timp să-ți faci mâncare, dar bagi ore suplimentare sau termini prea rupt de la muncă, că nu mai poți, nu mai ai poftă ( a se citi energie să gătești ) și nu ți-l pierzi gătind, e tocmai opusul timpul tău e prea ieftin și nu-ți permiți să gătești, necum să mănânci la restaurant, îți permiți să faci parte dintr-un sistem de săraci.
Există un sistem, care ne prinde pe destul de mulți și care e greșit, dar uneori n-avem altul mai bun.
Sistemul ăsta în care muncești pentru bani și cu banii îți cumperi ce vrei. Însă imaginea vândută în clip e departe de realitate. Celor mai multora doar vi se pare că vă identificați cu stilul și doar vă intepretați greșit situația.
Și-acum fuguța la metrou sau pe pod.
Legat de partea a doua, aia cu ”nu trebuie să facem toți copii, iar cei care nu fac ar trebui aplaudați”. Corect. Așa e. Nu trebuie să faceți totți copii, iar cei care nu faceți trebuie să fiți aplaudați, că alor noștri le va fi un pic mai ușor într-o lume un pic mai rarefiată, nu chiar cu concurență până la os așa.
Interesant că văd deschiderea asta la un public nou. Generațiile de după noi pare că se îndreaptă către o lume nouă și bravă. Una în care prezentul e mai important decât viitorul, iar relevanța viitorului este numai să existe cât timp ne va include. Un fel de hedonism , dar mai altfel.
Țineți minte doar, că de bună voie ați ales asta și să nu plângeți mai încolo că ”ne-au păcălit ca pe fraieri!”.
Eu cu prietena ne uitam dupa apartament intr-un bloc nou in Bucuresti care sa aiba spatiu de bucatarie. Nu exista. Nu se mai face. Fie e open space bucataria, fie e extrem de putin loc alocat. Pana la urma poate mai relaxam noi din standarde si tot intr-un apartament din asta o sa ajungem. Caz in care si sa vrem sa gatim impreuna, n-o sa avem cum. > Țineți minte doar, că de bună voie ați ales asta și să nu plângeți mai încolo că ”ne-au păcălit ca pe fraieri!”. Asta-i tot? 🙂 Pai hai sa vedem: de ce ne-ar… Read more »
Și dacă e open-space bucătăria ce-are? Sigur, e mai bună închisă (măcar parțial, e super comod/mișto deschiderea către living) dacă vrei să gătești chestii mai fumegătoare și hota e de rahat, dar nu e ceva atât de grav.
Dimensiunile sunt importante, dar organizarea e și mai importantă. Chiar cu un spațiu mai redus, poți să te descurci bine-mersi două persoane dacă blaturile de lucru/zonele de activitate sunt suficient de separate.
cat de tare e filmuletul de pe youtube
https://youtu.be/lbicNSnF7e0?t=676
you do what it is needed for money and after that, you use your money to do what you like.
“Mai pe scurt așa, când îți pui problema că timpul tău e prea important, n-ai timp să-ți faci mâncare, dar bagi ore suplimentare sau termini prea rupt de la muncă, că nu mai poți, nu mai ai poftă ( a se citi energie să gătești ) și nu ți-l pierzi gătind, e tocmai opusul timpul tău e prea ieftin și nu-ți permiți să gătești, necum să mănânci la restaurant, îți permiți să faci parte dintr-un sistem de săraci.”
Cat de bine ai punctat aici…
Intr-o singura fraza ai pus intreaga esenta capitalismului contemporan.
Magistral.
Funny ca ai parerea asta de mancare, dar nu si de calcat. :)))) Gatitul e mai dificil, nu pentru el in sine, ci pentru ca trebuie sa faci un meniu, si sa faci cumparaturi pt acel meniu cu hat inainte. Dar nu prea inainte ca se strica. Saaaau sa ai cunostintele culinare sa improvizezi cu ce ai prin casa. Ce poti face dintr-o ceapa si bicarbonat? Oricine poate planifica sa gateasca O chestie. Una. Mai greu cu planificat 21 de mese saptamanale plus gustari. Odata ce perfectionezi sistemul asta, cand faci cumparaturile, cand decongelezi, etc. devine mai usor. Nu usor,… Read more »
@M: In abstract, piața se modelează după cerere, iar cererea se creează /cumpără cu marketing. Pe probleme structurale piața definește societatea și-o influențează și pe cea din viitor. În concret, zici că nu găsești apartamente cu bucătărie mare în blocuri noi. Well, asta e cultura. Altfel eu știu că găsești, că mai vorbesc cu oameni . Dar la un anume buget și zone. Altfel bucătăria a devenit mai degrabă ok la casă 🏠, nici acolo 100% , dar găsești. In viitor nu poți să faci un shift înapoi către gătit, dacă nu mai au unde. Cu copiii ei o pantă… Read more »
Una în care prezentul e mai important decât viitorul, iar relevanța viitorului este numai să existe cât timp ne va include. Un fel de hedonism , dar mai altfel. Țineți minte doar, că de bună voie ați ales asta și să nu plângeți mai încolo că ”ne-au păcălit ca pe fraieri!”. Nu a fost vorba de cine trebuie sa faca copii si cine nu si nu a fost vorba de a fi mai ecologist in declaratia aia. Trebuie sa citesti un pic intre randuri. Este vorba de concern trollingul pe care il exercita toata lumea la nivel mai mult sau… Read more »
Ai fost ‘in parametri’ dati. Absolut. In parametrii dați de soție. Mi-a zis că vrea să facem un copil și i-am zis că OK, atunci trebuie să ne căsătorim și să ne apucăm. Pentru mine nu există instinct patern, nici limite de vârstă la fel de serioase, dar am înțeles două lucruri. Al doilea, ca importanță, dar care conta și pentru mine e că e important să ai copii de tânăr ca să ne putem bucura de libertate ( credeam eu atunci, acum gândesc în alte coordonate) după ce cresc copiii, cât mai repede. In principiu dacă vrei nepoți, și… Read more »
@rox: lumea o sa aiba o parere oricum. ce daca ai copii, probabil ii cresti prost. si ori ai prea putini, ori prea multi, huooo, opreste-te. probabil esti carierista si nu ai grija de familie sau un parazit care sta acasa casnica. oricum o sa gresesti, relax. probabil la 25 de ani inca mai crezi ca ii poti multumi pe toti. nu se poate :))) plus ca sa faci copii e reteta ideala sa te piseze lumea la cap la nesfarsit, nu sa scapi de asta lol. crezi ca e greu cu “cand faci un copil?” stai sa vezi, mai… Read more »
Am avut in ultima vreme tot mai des discutii pe tema copiilor, sunt tot mai multi care ma arata cu degetul in formatul ca ce prost am fost ca am facut copii si ce destepti sunt ei ca nu fac, si-n felul asta au doar avantaje, timp mai mult, bani mai multi si alte cacaturi. Nu-s usor influentabil, ofensat nu ma simt si trec si de partea in care ii usor ironic ca nu-s constienti ca-si cam bat ideea si de parintii lor, asa ca ii aplaud de regula ca foca si confirm pozitiv ca alegerea lor ii cea mai… Read more »
dar bunica avea raft de carti de bucate, caiet cu retete decupate + scrise de mana de la altii Poate a ta, ale mele nu prea știau să citească, erau proaste de bubuiau. Mama nu prea a citit cărți de bucate, mai citește acuma de pe net. A învățat să gătească dracu știe de unde și nu am crescut cu nicio diagramă. Când se coc roșiile le face . Când se coc ardeii … Când ajungem la țară ne gătește mama. Nu are planul pe nicio zi, ne întreabă ( mai ales pe copii ) seara – ce va gătesc… Read more »
Deci sa te gandesti cu o seara inainte ce vrei sa mananci maine nu e planificare. :))) sa mergi la cumparaturi cu lista de “mai trebuie faina otet etc” ca sa ai de toate in casa mereu nu e planificare. :))) Stiu, o sa zici da ce, e careva care nu face asa? Pai, da. Multi. Si cu copii si fara. Se trezesc sambata la pranz ca bai, ar trebui sa mancam, ca uite, ma roade stomacul. Sambata la 1 nu stiu ce poti gati, in afara de vreo friptura, dar restul cam iau aproape 2 ore. Desigur, era bine… Read more »
Hai mai las-o-n pula goală că ce gătești a doua zi te gândești pe budă în timp ce caci masa de azi. Sigur e și telefonul pe undeva, deci lista cu ingrediente se compune pe loc. Ca să nu mai zicem că orice om normal are câte ceva în dulap care-ți permit pe loc o masă rapidă, fix pentru momente când ești ocupat (de exemplu eu am paste cu ton sau piept de pui cu fasole verde ca menu de extremă urgență).
Faceți atâta caz numai ca să justificați lenea colosală a unora…