6202 -> 6201 :Una serioasă cu impozitele pe firmă de la anu’

Asa cum știți sau nu, se schimbă condițiile de încadrare și impozitare a microîntreprinderilor de la 01.01.2023, conform OG16/2022, care modifica legea 227/2015 din Codul Fiscal.

Unde arde.

+  Titlul III Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

 +  Articolul 47

Definiția microîntreprinderii

(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) Abrogată.(la 01-01-2018, Litera a) din Alineatul (1) , Articolul 47 , Titlul III a fost abrogată de Punctul 6, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017 )

b) Abrogată.(la 01-01-2018, Litera b) din Alineatul (1) , Articolul 47 , Titlul III a fost abrogată de Punctul 6, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017 )

c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

textul nou.

La articolul 47 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;

La articolul 47 alineatul (1), după litera e) se introduc trei noi litere, lit. f)-h), cu următorul cuprins:

f) a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;

g) are cel puțin un salariat, cu excepția situației prevăzute la art. 48 alin. (3);

h) are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezentul articol.

Elefantul din camera e litera ”f” care nu a primit niciun fel de clarificări, deși au fost cerute. Contabilul meu zice că în mod intenționat și cu rea intenție – urmează marea puricare, cum ar veni – controale de la ANAFI.

De ce e asta important. Majoritatea celor ca mine au companii cu obiectiv de activitate pe CAEN 6202 – Activități de consultanță în tehnologia informației .

Carevasăzică, conform CAEN-ului, se trece pe impozit pe profit, se pierde impozitul la micro. Băi, să fiu sincer, mie nu îmi displace atât de mult situația de impozit pe profit, că apar alte facilități pe care acum le am mai puțin. Pot reinvesti, la reinvestire ai inclusiv pierdere pe exercițiul financiar, pe care o deduci din cele viitoare, futaiul real e că nu are pula mea nimeni poftă să vadă ANAFI la față – toată țara asta are o scârbă viscerală pentru ei și totuși rezultatele sunt unele ale exercitării democrației, dar nu contează.

Treaba e că activitatea principală a multora dintre cei ca mine și mă înclud e de fapt pe CAEN 6201 Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)

Motivul pentru care cei mai mulți suntem pe 6202, e unul istoric, tot legat de impozit, anume, când operam pe PFA, era o normă de venit pe CAEN 6202 și NU ERA pe 6201 și-am rămas setați așa, coaie – toți consultanți, ce dracului.

Acestea fiind spuse, schimbarea CAEN-ului e suficientă, doar dacă în contract nu ai referiță de CONSULTANT.

Dacă ai, e complicat , o să o arzi cu ANAF-ul prin procese să îți dovedești statutul, eu știu sigur c-aș face-o , dar e mai simplu de verificat și încheiat contractele corespunzător.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
Marius
1 year ago

Schimbarea codului CAEN nu este suficienta. Anul 2023 va lua in considerare veniturile din anul 2022.

Asta inseamna ca ar fi trebuit sa schimbi codul CAEN la inceputul anului 2022 (cand aceasta informatie nu era disponibila).

Asadar, firma va fi incadrata in 2023 la impozit pe profit, iar cu noile prevederi o firma nu se mai poate intoarce la micro dupa ce a devenit platitoare pe profit.

Mad
Mad
1 year ago

Ce clarificari trebuie cand scrie clar?
E necesar sa fie indeplinite concomitent toate conditiile.

Deci oug din iulie. Hai ca au fost luni de concedii. Dar macar din septembrie trebuia sa stii( sa stie contabila). Hai din octombrie.
Schimbai de atunci caen si facturare/contracte.

Chiar daca ai sub plafon de 500 k tot degeaba daca e pe consultanta.

My 2c 🤓

Mad
Mad
1 year ago

Daca luam dex-ul ca sfat=consultant e (Specialist) care oferă opinii, concluzii în chestiuni care privesc specialitatea sa.

Deci tu scrii ceva idei/solutii si facturezi “consultanta conform contract nr.”

Daca tu ai facut soft sau asistenta tehnica ori implementare / imbunatatire soft; asa trebuia scris in factura/ctr.

Atentie! Chiar daca ai facut soft mai mult dar treci de plafon tot pierzi micro

Era ceva odata cu faptul ca daca folosesti mai mult caen-ul secundar (6201 aici) devine principal( nu mai stiu sigur) Dar, daca-i asa, apare problema normelor de venit de la 6202( ca aia s-a folosit pt impozitare)

Alifie
Alifie
1 year ago

In principiu nu e clar definit ce inseamna venituri din activitati de consultanta, asa ca ramane in sarcina contribuabilului sa dovedeasca , atunci cand va fi controlat de ANAF. Depinde de domeniul de activitate. La noi e putin mai simplu chiar daca suntem pe cod CAEN 7112 – Activități de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea – pentru ca lucram strict doar pe structura devizului general conform HG907/2016 – iar sumele prevazute la capitolul 3.7 – sunt strict pentru consultanta. A fost o perioada cand cei de la ANAF incercau sa ne bage pe gat activitatea de la 3.8.2… Read more »

M
M
1 year ago

Posibil sa fie prematura discutia. Hai sa vedem daca apar ceva noutati (ex: norme de aplicare) intre Craciun si Anul Nou.