Cu Capra la Raed Arafat

Numai din ăstea de colind zilele ăstea. Cu miloaga, cu aruncatul vinei, din astea românești de sezon, sau perene.

Băi, tragedii și dezastre naturale se întâmpă peste tot. Din diferite motive. Și, în general, când se întâmplă, autoritățile, comunitatea, administrația fac și ei ce pot, de la ridicat din umeri și rugăciuni ( like and share) , la ceva mai mult, după posibilități. Aia e, fiecare își face calculul la ce taxe plătește să își calculează dacă de banii ăia are o rețea de servicii de suport destul de bună sau plătește o muie premium cu BDSM.

În cazul românilor mai e, în plus, o chestie comună, înainte de orice, să începem cu ”victim blame” – ce pula mea, ai lege, am scris aici că n-ai voie, ești de vină. Culmea e că NU NUMAI autoritățile fac asta, e în gândirea publicului, suntem cu sindromul Stockholm înfipt adânc în cur.

Ori de câte ori e nevoie de instituțiile statului să rezolve orice, sau ori de câte ori e în pericol să transpară că ăia nu-și fac treaba – jap, vina pe populație. Nu m-ar mira dacă o să le fută alora deszăpeziți niște amenzi, că nu există autoritate ( poliție, pompieri) care să se deplaseze undeva fără un proces verbal de amendă: plata, coaie! nu zici că plătești taxe DEJA.

Nex, mai bine. Le ia permisul . PĂI EI NU AU VĂZUT CĂ DRUMUL ĂLA E ÎNCHIS DE CÂND HĂUL ? Futu-ți poliția lu’ miliția…

Pentru că ce se întâmplă în România e deresponsabilizarea asiduă a autorităților și acoperirea de cârtii. Ăsta e scopul lor de la înființare, cum se inființează o autoritate care să ceva, băi, primul lucru care îl face directorul nou investit e să caute modalități de deresponsabilizare, zici că e în actul constitutiv. Nu e nevoie să mă credeți pe cuvânt, cercetați și ”scrieți în comentarii exemplele contrare, dacă găsiți vreunul”, cum se practică pe toate vlogurile unde nu-i pasă autorului nici cât negru sub unghii de părerile publicului, doar vrea engagement. Așa și eu.

Am o soluție universală. Propun să se inchidă toate drumurile din România din octombrie. Tot așa ca ăla spre cabană, scriptic. Pus niște semne , cumva să poată fi mutate mai așa, luat niște bani, trimis niște adrese , să placă la toată lumea. Dar asta așa pe clasic, de ochii lumii, traficul continuă ca și până atunci, dar pe răspunderea participanților, care e prins în vreun accident, înzăpezire, orice fel de derapaj, amendă și suspendat permisul, că știa că n-are voie. Poate și un pic de pușcărie pentru punerea în pericol a vieții salvatorilor. Sigur, taxele merg ca și mai înainte, instituțiile continuă să se prefacă că au un scop, nu ne atingem de astea, dar mai închidem gura la fraieri. Merge? Mă votați, dacă candidez cu un program din ăsta?

***

Drumul către cabana pizdii e oficial închis din octombrie . Semne, barieră, care se mută mai acana, treaba e rezolvată. Bineînțeles că TOATE activitățile continuă în regim de ”business as usual”, cazări, turiști, chiar și când ninge se fac deszăpeziri etc, că doar NU TE POȚI AȘTEPTA, ĂNPULAMEA, ca o cabană la munte să închidă sezonul din octombrie până în Mai, ești în pula mea cretin , capula ISU, sau cine le clocește pe ăstea?

No, dar treaba e așa, ca să zică ca ”și-a luat statul mâna”, de-acum continuă activitatea ”pe propria răspundere” – pentru că, nu e așa , de aia plătim, futu-vă morții în pizdă, taxe de deszăpeziri, de intervenții de pula-mpizdă, ca să ni se spună că serviciile ălea merg DOAR CÂND NU E NEVOIE DE ELE, vara, și atunci, de luni până vineri de la 8 la 17 , cu pauză de masă. Și trăim totul pe propria răspundere, dar plătim pentru privilegiul ăsta ca și când am fi asigurați.

Problema e că genul ăsta de atitudine face mai mult rău decât bine. Că dacă te ții cu tertipuri din ăstea hârțogărești, nu mai faci nimic atunci când chiar trebuie să faci.

Episodul ăsta de ”orgie albă” (intenționat scris așa) nu a fost neașteptat, s-au emis coduri, prognoze, era destul de probabil ÎN ULTIMELE ZILE .

Dacă drumul ăla AR FI FOST OFICIAL DESCHIS, atunci instituțiile statului ar fi trebuit să ia măsuri ATUNCI, SĂ-l ÎNCHIDĂ ȘI SĂ EVACUEZE turiștii de la cabană, sau cabane, că nu numai aia era vizată, presupun , cu inspecție și tot ce trebuie ”haida, toată lumea acas’, să văd eu cum plecați acuma, că n-am poftă să vă adun în saci peste 2 zile”. Atunci , la eveniment, nu directiva din octombrie că ”să nu se foloseasca, că credem că ninge și iarna asta cândva și n-avem poftă de surprize și mai ales să fim deranjați”.

Arafat, evident că învelește ciocolata în staniol și o bagă pe aia cu punerea în pericol a salvatorilor în cunoștință de cauză. Am trecut de punctul la care mă întreb de ce pula mea nu-l dă pe ăsta nimeni afară, mă întreb când iese la pensie, că așa merge în România, aici nu e pe dat afară, e pe scos la pensie, de la stat.

Acolo e clar o problemă sistematică , dacă produci prognoze, emiți coduri de culori care mai de care, dar nu faci absolut nimic și ignori orice norme de bun simț că tu ai proceduri și nimeni nu te ia de mânecă să te tragă un pic cu moaca prin căcat, că ”futu-ți morții mă-tii cu deresponsabilizarea instituțională la nivel de practică de stat, pă ce morții mă-tii iei, mă taxe, și visezi că administrezi un departament la nivel de țară?”, dacă asta e politica ta de închid totul cu suficient timp înainte de a apărea orice problemă care necesită management real , și la orice problemă trag la răspundere populația.

Lucru care e absolut cinstit în orice stat care nu pune taxe pe salariu 43% și TVA 20% și taxe de drumuri și în benzină și separat și taxe de mediu și. Că nu vrei să îi jupoi pe oameni de banii lor pentru servicii inutile, îi lași să se descurce singur, cu legile lui Darwin și suficiente resurse să-și ia măsuri, nu?

Altfel e de ”futu-i DSU-ul și SMURDu’ paștelui mă-sii, ia desființarea imediat, că iau banii degeaba!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
1 year ago

Problema o sa fie cu cei care administreaza cabana Capra… prevad un mic faliment.

Adica, ce rost mai are sa o tii deschisa, daca politia da amenzi ca ai intrat pe un drum cu access restrictionat?

Oricum, faza cu suspendatul carnetului pe 60 de zile a fost o masura cam dura, in totala antiteza cu realitatea (toti stiu ca drumul e inchis, din oct, dar toti merg si se cazeaza acolo).

Luci
Luci
1 year ago

Am crezut ca numai eu am ochelari de cal pusi peste cataracta si vad altfel lucrurile. Mi-ai confirmat ceea ce se vede cu ochiul liber peste tot, dar putini isi dau seama ca statul e doar o forma fara fond. Iar angajatii lui merg pe sintagma “mortii se acopera cu pamant, iar viii se acopera cu hartii”. Cunosc foarte bine situatia de la cabana Capra insa ce nu stiti voi e ca ORGANELE STATULUI au mers pana acolo cu 3 utilaje: la una i s-a calat motorul cand a ajuns, la a doua i s-a rupt o planetara dupa vreo… Read more »

0040
0040
1 year ago

Lasa mah ca nu-i chitros Arahat. Tocmai le-a trimis la turci vreo 60 de oameni. Arafat: Am fost a doua echipă acceptată.

Johnny
Johnny
1 year ago

Așa ca idee generală sunt de acord cu tine, cam așa e cu deresponsabilizarea, dar în cazul ăsta specific e vorba de o avalanșă. De deszăpezit ok, ai pretenția să se ocupe autoritățile, poate e mai greu pe drum montan nu atât că e greu de ajuns acolo, cât că e mult mai imprevizibila vremea și te poți trezi cu unii blocați la o ninsoare apărută din senin și poate dura până îi scoate de acolo. Tehnic se poate cu organizare, nu știu cât se justifică dpdv al costurilor, că ăla nu e chiar un drum de la ceva către… Read more »

Alifie
Alifie
1 year ago

Am muncit cateva ierni bune la deszapezire (98-2003), cu nopti nedormite, ture de 48-72 de ore (neplatite, ce plm) cu munca pana imi scuipam plamanii din mine, pneumonii si cacaturi din astea. Concluzia o fost una singura, nu merita, pentru toti banii din lume nu merita, sa se ocupe (oricat de prost, nici macar nu mi se umple de lacrimi despre cat de prost se pot ocupa altii, daca nu-s conditii de circulat nu plec cu masina si gata) alti fraieri, sa-si manance ficatii si plamanii alti prosti, eu am fost prea mult timp prost pe tema asta. Si ori… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Frumos, civilizat era sa inchida si cabana daca au inchis drumul.

Ok, poate nu pazita non stop, dar niste amenzi se strangeau pana acum.

Banuiesc ca s-a strans niste spaga…

Dar doua rele nu fac una buna, si au gresit si turistii mergand acolo si e bine sa plateasca

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Normal. Uitati, tovarasi, o idee si mai buna. Inchidem absolut tot din octombrie. Sa mearga lumea la munte doar vara, ce pizda ma-sii.

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Concluzia o fost una singura, nu merita, pentru toti banii din lume nu merita, sa se ocupe (oricat de prost, nici macar nu mi se umple de lacrimi despre cat de prost se pot ocupa altii, daca nu-s conditii de circulat nu plec cu masina si gata) alti fraieri, sa-si manance ficatii si plamanii alti prosti, eu am fost prea mult timp prost pe tema asta.

Stiu si nu pot sa zic ca am vreo aversiune la asta. Si totusi, se uita lumea cu ochii oblici la mine ca circul cu cauciuri A/T si 4×4 tot anul.

Luci
Luci
1 year ago

@Stropic In Carpatii romanesti avem o gramada de cabane la care se poate ajunge numai pe jos, pe schiuri sau cu rachete de zapada. Majoritatea pot fi lovite de avalanse daca se cumuleaza niste factori. Ce facem? Le inchidem ca e mai bine si usor sa nu facem nimic? In tarile cu apa calda, chiar si avalansele se prevad si se incearca minimizarea riscului de cadere prin: lovirea de la distanta a crestelor cu potential, sau generarea de vibratii care sa le declanseze controlat. Si afara mor turisti chiar pe partii amenajate, si afara cad avalanse pe drumuri care a… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Transfagarasanul nu e chiar cel mai usor drum din lume, si da, ar trebui inchis iarna.

Inclusiv in Elvetia inchid drumuri iarna la peste 2000m, fara nicio rusine, ca mai important decat sa faci ceva e sa recunosti cand nu poti. Nu orice drum poate fi deschis oricand, indiferent cat investesti. Uite, St Bernard, drumul ala spectaculos din Elvetia, e inchis tot asa din octombrie pana in mai sau ceva.