De fapt, e o lecție bună

Și ca orice lecție bună, costă.

Am văzut știrea asta pe toate canalele, lumea oripilată și nu știu cum s-o citesc că nu îmi trezește aceleași sentimente.

Pe de o parte părinții copilului au luat la cunoștință, au făcut reclamație și bine au făcut că e de verificat dacă profesorul ăla chiar acționează pă stil mafiot acolo, sau doar are o programă de educație mai sărită de pe fix așea.

În principiu, nu susțin genul ăsta de educație și dacă eram tata la copil poate aveam și o discuție privată cu nenea profesorul de educație fizică în niște termeni potriviți pentru treaba asta cu tăiatul de degete, amenințări, astea.

Pe de altă parte, nu pot să nu remarc că lecția e o bună simulare a realității.

Un pulică frânarul din ăsta de 8 ani arată muie cu dejtiul. El ”știe ce face”, nu i-a intrat degetul în erecție și a rămas așa de nu mai poate să-l închidă. Dar știe ce face doar pe jumătate, ce nu știe e că acțiunile de genul ăsta pot avea repercusiuni și e bine să iei în calcul cui arăți muie, pe cine înjuri și iei la pulă, astea.

În Oltenia ( povestea e din Târgu Jiu, deci cam pe acolo ) se înjură cam mult, cam prost și cam fără motiv. Știu că și io…

Și ce dacă i-am arătat muie și-am zis s-o fut pe mă-sa mă, că doar nu l-am omorât cu bătaia.

Treburile ăstea escalează. Și dacă vii la mine în sat ( și nu e chiar satul cu cei mai proști și mai needucați oameni din județ , dar tragem și noi măcar la o mențiune, dacă nu la podium) și ne iei la întrebări, majoritatea avem niște povești de situații care au escalat aiurea și prostește, iar unii avem și semne, că am învățat consecințele de a vorbi fără să te speli pe dinți pe pielea noastră – cum ar veni ”educația pe stradă” și ”școala vieții”. Care mai trăim, că na, pentru unii poveștile pot fi spuse doar de supraviețuitori.

Desigur, asta e o lecție violentă pentru o unitate de învățământ la standarde curente și nu-s în măsură să normez eu violența din școlile românești.

Pe de o parte, cu cât mai puțină violență cu atât mai bine, că școala trebuie să educe societatea, pe de alta școala TREBUIE să pregătească indivizi pentru a se integra în societate , dacă îi scoți pe toți din școală cu degetul de muie ridicat într-o societate care penalizează asta, unii o să rămână fără ele .

Sigur, ar trebui să ”găsim” metode mai bine. Dar ceva mă oprește să zic că ”băi, asta nu e o lecție bună”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
1 year ago

Iti dai seama ca un elev care face asta nu poate fi asa naiv sa creada ca profesorul chiar ii taie degetul.

Dar eu pot sa zic – nu, nu a procedat corect prof. Hai sa intreb altfel – ce patea copilul in uk? Maxim un chemat parintii la discutii nu?

Catalinx
Catalinx
1 year ago

De unde stii ca un copil de 8 ani nu poate fi convins de un profesor intr-un sistem social oarecum violent de asta? Atentie! Eu n-am zis ca a procedat corect. Am zis ca e o lectie buna. E o diferenta. Nu stiu ce patea copilul in UK, dar stiu ce-au patit unii altii in Romania cand s-au trezit pe tarlaua nepotrivita cu figuri din astea. Iar in afara unui cerc social unde esti protejat, lucrurile se intampla fara avertisment si fara simulari. O comiti, ti-o furi si e posibil sa nu fie nimeni prin preajma, caruia sa-i pese daca… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

Pai asta e o dilema, conteaza rezultatul specific sau general? Adica tu predici practic tough love, asta e, l-a speriat de a facut pe el, dar macar supravietuieste data viitoare. Sigur, cu traume, cu frici diverse, dar hei, macar e in viata. Doar ca na, unii vor mai mult decat doar sa ramana in viata, si au pretentii de educatie, gen sa ramai in viata SI sa traiesti fara frica. Whatever, probabil la 8 ani nu arata muie vreunui mafiot, arata si el prin curtea scolii, si sansele sa il omoare vreun coleg erau mici rau zic eu. Nu era… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Adica tu predici practic tough love, asta e, l-a speriat de a facut pe el, dar macar supravietuieste data viitoare. Sigur, cu traume, cu frici diverse, dar hei, macar e in viata. Nu stiu unde ai inteles ca predic asta. Eu sunt produsul si victima unui astfel de sistem si tot timpul voi fi impotriva. Asta nu inseamna ca e musai sa am dreptate in impotrivirea mea. Am zis. În principiu, nu susțin genul ăsta de educație și dacă eram tata la copil poate aveam și o discuție privată cu nenea profesorul de educație fizică în niște termeni potriviți pentru… Read more »