Treaba cu picatul băncilor

Care cică nu ar trebui să ne afecteze pe noi in restul lumii #economiaduduie, se știe.

In mod normal poate nu.

Dar SVB și Signature Bank nu au crăpat de bune. Ci că erau coapte.  De asta i-a omorât bank run-ul. Este o lipsă de încredere și stabilitate generală în business .

ESTE deja criză, e călare pe noi. Nu e că din cauza falimentelor ăstora vine criza, nu.

Criza e deja în spinarea noastră iar băncile astea au crăpat datorită faptului că cu adangirea crizei , suma politicilor lor proaste nu a mai fost sustenabilă iar atunci când a trebui tras linie , a ieșit nasol, așa de nasol , că nu a mai avut nimeni încredere, sau poate răbdare, de o corecție. 

Clienții care au fugit cu banii, nu au făcut-o de drag, sau de troli. Nu. Ci pentru că le cam intră și lor izmenele in cur. Iar celora ce au rămas cu japca ( se laudă statul american că o să îi scoată din căcat ) le-au intrat toți morcovii in cur si miroase și a alte falimente.

Nu e despre faptul că Meta mai dă 10,000 de oameni afară, e despre faptul că deja economia nu mai funcționează iar ce vedem nu sunt cauzele crizei, ci deja efectele.

Nu e vorba că ce o să mai pice din cauză că pică SVB, ci ce o să mai pice din aceleași cauze. Operații nesustenabile , neprofitabile și vine vremea când trebuie tras linie. In Statele Unite lumea spera că creșterea un pic a dobânzilor o să rezolve inflația și o să se revină la bani mai ieftini. Uite că nu. Și dacă nu, atunci nicio pierdere nu mai este tranzitorie . E pierdere. Și unele nu sunt suportabile, iar la declararea declanșează insolvențe și colaps.

Că prea multe instituții au rulat pe credit până la limită. Ca și data trecută.

4 Replies to “Treaba cu picatul băncilor”

 1. Intai institutiile si apoi tarile?

  Ma mir cum Japonia cu 260% din GDP anual de 4.5 -4.9 (variaza din surse) trilioane de $ datorie externa, reuseste sa o duca fara sa se bage-n faliment, pe cand Grecia data trecuta intrase pe la ~180% GDP in default.

  Pana si Sri Lanka are ~130% GDP.

  De fapt ce zic eu de Japonia…
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

  UK are 8.73 t$ la 3.1t$ GDP.
  US e inca bine fata de UK cu 31t$ datorie la 23t$ GDP.
  Franta 7t$ datorie la 2.9t$ GDP.
  Germania ceva mai bine cu 6.46t$ datorie la GDP de 4.26t$.

  Ro in schimb are 109 miliarde $ datorie la un GDP de 284 miliarde $. Misto…mai e loc de luat imprumuturi pt pensii :))

 2. Ma mir cum Japonia cu 260% din GDP anual de 4.5 -4.9 (variaza din surse) trilioane de $ datorie externa, reuseste sa o duca fara sa se bage-n faliment, pe cand Grecia data trecuta intrase pe la ~180% GDP in default.

  Sunt argumente care tin de incredere si de cat produci. Sa judeci asa grosier datorie publica pe GDP e ca si cum ai judeca imprumutul cuiva la casa strict raportat la venitul brut.
  E ca si cum ai spune, cum isi permite un britanic un imprumut la casa de 100,000 de lire la un salariu brut anual de 50,000 de lire .
  Versus un roman care are salariu brut 36000 de lei pe an si nu-si permite credit de 72,000 de lei.

  Pai simplu. Pe scurt ala din UK isi permite RATA la credit. Gen poate plateste 800 de lire pe luna. El din 50k pe an , vede in mana circa 3100 de lire lunar. Din care poate are costul vietii AJUSTAT la 2000 de lire pe luna asa ca e safe cu rata asta.

  In timp ce romulanul vede in mana net 1898 de lei. Rata lunara o fii 600 de lei pe luna ( la un credit pe 25 de ani ) dar costul vietii lui e 2000 de lei. Se imprumuta ca sa traiasca , nu pentru investitii. Prin urmare nu poate plati ratele. Si fiind in situatia asta e client cu risc si are dobanda mai mare, nu-i da nimeni bani si in cele din urma intra si in default.

  Cam asta e diferenta. Conteaza cat imprumuti raportat la GDP, dar mai conteaza si cat produci si ce alte cheltuieli ai.

 3. la fel spunea Basescu in 2008: ca e o problema doar in SUA, ca economia noastra nu e afectata. si cand a venit ianuarie 2009 au dat drumul la cursul euro in sus si a inceput jihad-ul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.