Că protestează cu tractoarele prin oraș și că polonezii au oprit importurile din Ucraina.
Problema asta e destul de spinoasă și fermierii au dreptate doar pe unele părți. Pe de o parte că de ce se acceptă importul de cereale din Ucraina că asta scade prețurile. Prețurile scăzute la cereale sunt undeva la 0.8 lei /kg de grau porumb în România.
Acum câțiva ani se spunea că cerealele sunt “de râs” 50 de bani pe kg și nu merită să cultivi fără subvenția de la UE. Iar asta ne duce la punctul 2.
UE subvenționează agricultura grav. Nu condamn, dar condamn pretenția de a primi subvenții și a avea și pretenții la prețuri mari, că știi, oamenii nu prea își mai permit pâinea goală, darămite carnea, că ei nu au primit măriri de salarii in ton cu inflația. Așa că , din punctul ăsta de vedere – muie! Primești subvenții, produ ieftin și ciocul mic, că de aia le primești.
Atâta că am vorbit și cu prietenul meu care e part time fermier și știe mai bine astea, ca să nu mănânc căcat aiurea în necunoștință de cauză.
Sunt niște probleme serioase. Problema numero 1 e că subvenția de toamnă a fost primită de fermieri in Decembrie. Subvenția de primăvară încă nu s-a dat, oamenii trebuie să semene cultilurile de primăvară, se zvonește că prin mai încolo. In contextul prețurilor mici la cereale, adică oamenii nu sunt stimulați să vândă din silozuri acum, trebuie să pună din buzunar. Deja , in agricultură se merge pe linii de credite lungite și întinse, sunt ceva note de plată la creditele alea.
Problema numărul 2 e cu fondurile de calamități, că li s-au promis de lache ăla de la Ministerul Agriculturii, ministrul “d-aia” sau cum îl cheamă, că vor primi ajutoare de calamitate prin secetă, de anul trecut .
Eu nu mă pot hotărî dacă ar trebui sau nu să primească ajutoare, poate ar trebui să își asigure recoltele, poate nu, dar cert e că dacă s-a promis și nu s-a dat, nu prea e OK – planuri de business.
Pe de încă altă parte, prețul la cereale a fost sus de tot in toamnă 2 lei/ kg) , unii au vândut și au făcut profit bun, alții au ținut de cereale în silozuri că “știau” ei că primăvara sunt și mai scumpe.
Păi, bosule, dacă vrei să faci speculă, atunci sugi mătăluță pula , când se întâmplă să te înșeli, că așa e la speculă. Ori ești agricultor ori joci la futures, hotărăște-te.
E greu să știi care e care în conondrumul asta, dar cert e că motivul pentru care protestează fermierii e că au timp – că vremea e urâtă și rece și semănatul porumbului se amână. Dacă dă domnul de vreme mai bună , trece. Nu puneți la suflet.
e adevarat ca cerealele admise la import din ukraina ar fi calitativ sub cele admise in mod normal in UE, dar s-a inchis un pic un ochi pe tema asta? nu stiu daca e doar duma conspirativa sau e chiar adevarat, adica in sensul de dincolo de mica specula si import fara acte. ai ceva date?
Cred că e conspiraționist formulată problema de calitate. Calitatea cerealelor venite din Ucraina este scăzută, anul ăsta ( merită subliniat, că altfel calitatea grâului și a porumbului lor se încadrează bine de tot in media europeană și e mai bună decât ce se produce în medie în România). Motivele sunt vremea rea de anul trecut, fertilizare insuficientă și faptul că cele mai fertile pamanturi sunt in Sud-Est, ocupate acum de ruși, ghinion. Astea nu sunt secrete, le-au declarat inclusiv ei. In general ei au 80% din producția de cereale la calitate “de moară” ( restul intră la furajere) , iar… Read more »
Problema numero 1 e că subvenția de toamnă a fost primită de fermieri in Decembrie. Subvenția de primăvară încă nu s-a dat, oamenii trebuie să semene cultilurile de primăvară, se zvonește că prin mai încolo. Problema numero uno este ca romanache nu antelege ce insemana subventiile. Subventia nu sunt bani dati inainte ca sa iti faci tu afacerea cu ei; iti faci afacerea, ti-o derulezi, apoi iti normalizezi profitul pe piata mare, normalizezi in sensul tu sa nu ai pierdere iar altii castig pentru ca sunt intr-o alta tara si produc mai ieftin decat tine. Problema numărul 2 e cu… Read more »
… iar asta ar fi fost problema no 3.
Subventia nu sunt bani dati inainte ca sa iti faci tu afacerea cu ei; iti faci afacerea, ti-o derulezi, apoi iti normalizezi profitul pe piata mare, Stii tu ceva, dar mai dupa ureche asa. Majoritatea inteleg subventia fix asa cum e si toti care protesteaza au afacerile deja in derulare, nu e ca astepta bani inainte. Dar banii aia care trebuie sa vina dupa, dar intr-un interval, nu vin, iar colac peste pupaza, veniturile din vanzari sunt si mai mici. E normal ca sa sufere cash-flow-ul. In plus asta cu cash-flow-ul e o problema mai ales la aia care nu… Read more »
Domnu’, situația e foarte superficial descrisă. Nu contează numai calitatea produselor si compensarea data de subvenții.
Eu in România am cerințe de trasabilitate a producției și costuri birocratice și efective cu menținerea și certificarea unui grad de calitate – altfel accesul îmi este limitat pe piața intracomunitară și vând la preț și mai mic.
Cerințele îmi ridică costurile de producție, iar permiterea accesului produselor ucrainene care sunt scutite de toate acestea reprezintă efectiv concurență neloială.
Stii tu ceva, dar mai dupa ureche asa. Majoritatea inteleg subventia fix asa cum e Stiu ce inseamna subventia doar ca am dat o definitie sumara cu scopul de a demonstra ca romanache intelege gresit ce este subventia; vezi ma jos. ca romanii nu sunt cei mai mari capitalisti, din lipsa de capital, nu de alta. Romanii nu sunt capitalisti din doua motive: 1) sunt un popor cu mentalitate de sclavi (mi-ai sters comentariul cand am vorbit despre asta) – dar asta nu este neaparat negativ sau nemaivazut pana acum, multe popoare sunt asa si 2) nu vor sa lucreze… Read more »
@Rol- poți numi o certificare? – cât din producție și vândut în toamnă/iarnă? @Dan: Romanii nu au mentalitate de sclavi. De hoți, da. Ți-am șters comentariul pentru atac la persoană și nu ai vorbit despre sclavi mi-ai spus mie sclav – dar nu de aia ți l-am șters. Românii vor să lucreze și lucrează mai mult decât alte popoare, au alte defecte printre care lipsa de încredere ( vine din hoție) și prostie. Tine minte ca un vestic, sa zicem un francez, ar prefera pe un cioroi inaintea unui est-european: Ține minte că greșești și e și irelevant. Eu irelevant… Read more »
Romanii nu au mentalitate de sclavi. Incorect. Am discutat de asta si ti-am explicat si de ce. Te-am facut sclav pentru ca tu ziceai ca la scoala ar trebui sa fii instruit in munca si mai dihai, ca sa produci avere pentru nemti si mai abitir. Românii vor să lucreze și lucrează mai mult decât alte popoare Romanii vor sa faca bani si pentru bani cateodata isi mai vand bucati din suflet, mai o muie (primita, nu data), mai spalat bebe batran la cur in UK, mai un furtisag, asa, iar tu confuzi asta cu munca. Din nou, ti-am explicat… Read more »
Am discutat de asta si ti-am explicat si de ce. Nu ai explicat nimic, ai fabulat, și cam nu știi nimic despre mine, lol, ar vrea sclavii să trăiască cam cum trăiesc eu, dacă asta ar însemna să fii sclav ( nu numai din punct de vedere material) ar fi coadă la înscris în registrul sclavilor. Romanii vor sa faca bani si pentru bani cateodata isi mai vand bucati din suflet, Asta nu înseamnă nimic, iar în context , bucățile din suflet sunt un căcat. Să vii să te învăț cum să îți vinzi sufletul lui dracu și când se… Read more »
“Cand e vorba de Suedia, aia deja nu mai constituie un avantaj in NATO, aia devine un hazard in sine, jumatate de tara este musulmana si culoarea cacatului, in 2-3 decade va deveni Bosnia 2.”
i-auzi pula mea. Si zici tu asa, jumate sunt musulmani si bosniecii is pe maro…
Restul de aberatii sunt cacaturi citite pa forumurile de alt righteri din america si discutii cu 3 nemti imbecili.
“agricultura e la fel in US si in UE” – dap. Identic. Si in UE se baga la greu ingrasaminte sa faca cacaturile frumoase, dar la acelasi gust toate.
https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/banned-pesticides-found-in-ukraine-agri-imports-prove-sticky-point/ “ According to reports, 1,500 tonnes of wheat imported from Ukraine into Slovakia was found to contain chlorpyrifos, a pesticide banned in the EU back in 2020, despite the fact it was not intended EU internal market, but for third countries.” “ According to a Commission spokesperson, as many as 28 notifications have been made by various EU countries concerning shipments of agricultural products from Ukraine since 1 January.” https://www.politico.eu/article/ukraine-grain-import-ban-eastern-europeans-eu-backlash/amp/ “ Solidarity lanes aren’t working. We have no effective tools controlling the transit,” Poland’s Ambassador to the EU Andrzej Sadoś told POLITICO. “We have in our silos some 4… Read more »
@Buruc – Am sapat un pic dupa treaba aia cu CPS (chlorpyrifos). Asa e , a fost interzis in 2020 in UE – si nu stiam. Nu stiam, ca si tata folosea din ala. Probabil nu mai foloseste, daca nu se mai gaseste. E bine ca se ridica problema asta, pe de alta parte, sunt curios cum arata granele in Estul Europei, zic asta ca astia din UE NU sunt obligati sa obtina certificat fito-sanitar. Si cred ca se mai gaseste ceva CPS la vanzare prin Romania ( anul trecut era, de exemplu). Acum vad ca s-a trecut la pesticide… Read more »