Nici secretele de stat nu mai sunt ce-au fost

Mi se pare îndoitoare de …minte povestea cu Jack Texeira care s-a pișat pe orice titlu de secret de stat.

Rupere de pulă la toate nivelurile.

Mai întâi e partea cu pulică ăsta cu acces la informații clasificate, la vârsta și funcția lui. Să zicem că sunt circumstanțe – dar nu e chiar așa, că dacă eu vreau să mă duc pe un contract din ăsta care include lucrul cu informații clasificate, chiar și mai puțin critice decât ăstea care privesc un război în desfășurare, nu pot, sau nu așa de ușor. În UE, ca cetățean român trebuie să trec printr-un proces de autorizare la ORNISS, care în funcție de datele cu care lucrezi e mai accesibil sau te caută și-n cur, că nu e tot una dacă operezi date personale ale unor contravenienți de trafic, sau informații de importanță geo-strategică.

În UK, de exemplu, nu pot fi recrutat pentru astea ( știu că au întrebat-o unii pe soție, care aveau ceva nevoie pe defense – eu am refuzat politicos orice oferte de proiecte de genul ăsta), că ai nevoie de 5 ani de rezidență verificabilă.

Presupun că dacă vii cu pedigree, ca copilul ăsta, cu părinți campioni, cu școală, treci mai ușor verificările ăstea.

După aia e partea în care pulică ăsta lucrează cu informații atât de sensibile și decide să le publice pe grupul lui de Discord. Îmi și imaginez o situație din aia de puleală pe forum în care se contrează cu careva pe ceva temă de pe război și vine cu un ”du-te, coaie, că tu nu știi, uite ici probe” și zbang cu documentele pe masă. Nevoia de a măsura pula până la vârf, mai ales la vârste mici, poate produce genul ăsta de situații. Cretine.

După aia FBI-ul – niște șmecheri, l-au arestat după ce au apărut informații despre numele lui în presă.

Bine, când văd declarații cu Biden care nu mai știe ce documente sunt pe unde, cu Trump care tot la fel, își bagă pula în secretele de stat, efectiv nu ai ce pretenții să ai de la un pulete militar.

Nu înțeleg ce pula mea ne mai futem în cur cu Security Clearence și alte hârtii cu pompă – vrăjeală maximă.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
1 year ago

“Nu înțeleg ce pula mea ne mai futem în cur cu Security Clearence și alte hârtii cu pompă – vrăjeală maximă. ” – on that note, am inceput sa vad anunturi cu contracte pe network admin care cer SC, dar platite MAI PROST decat alea care nu. makes you wonder

buntzi
buntzi
1 year ago

Singura speranță ar fi ca “leak”-urile alea să fie de fapt dezinformare voită…

Manowar
1 year ago

“Nu înțeleg ce pula mea ne mai futem în cur cu Security Clearence și alte hârtii cu pompă – vrăjeală maximă. ” – on that note, am inceput sa vad anunturi cu contracte pe network admin care cer SC, dar platite MAI PROST decat alea care nu. makes you wonder Nu, it doesn’t make you wonder, “secretul” e ca alea platite mai prost sunt la third party, nu la origine. Te duci direct la institutie, dau aia o suma, sa zicem 800/zi. Da’ daca a luat un intermediar contractul, gen “consultanta”, atunci ofera 500 si restul pana la 3000 (ca… Read more »

Alex2
Alex2
1 year ago

…ce perversitate

Manowar
1 year ago

…ce perversitate Pai, cu respect, ete pula perversitate. Daca deranjeaza pe cineva perversitatea, e liber sa se duca sa lucreze cinstit in sectorul privat, la vreo companie care face miliarde. Sa ia acolo 50-60k/an si poate un bonus de cateva mii – da’ numai daca-si atinge compania “targeturile” (realiste ca povestile cu fat-frumos, gen targetul e de crestere cu 25% pe an, ihi, bafta). …si cand raporteaza aia profit record (anual, adica), sa vada mailul cu “trebuie sa fim mai AGILI si mai REZISTENTI IN FATA UNEI POTENTIALE RECESIUNI, asa ca vom mai da afara cateva mii de oameni”. Ca… Read more »

Fery
Fery
1 year ago

ba e competitive salary sau nu? ce vrei mai mult?

animaloo
animaloo
1 year ago

mai citeam un comentariu pe Twiter. Si l-am vazut si eu in anumite firme, incat nu m-ar mira.
Ai atat de multe security clearance-uri incat de la un nivel incolo e aproape imposibil sa iti faci treaba. Orice chestie trebuie sa treaca prin atatia pasi incat, de cand ceri ceva, pana primesti – esti deja iesit la pensie.

Asa ca unii baga shortcuturi. Gen “printeaza ala care are SC si aduce foile” sau “trimite pe mail informatii confidentiale”.

Dar. Sa iti futi viata ca sa te dai mare pe grupu de Minecraft. Asta e talent.

Manowar
11 months ago

ba e competitive salary sau nu? ce vrei mai mult?

Bani, de exemplu.