Greva e o manevră de tip dat la gioale de către PSD către PNL de la un cap la altul iar Ciucă n-are tupeu s-o spună, o dă cu din alea gen ”parte a soluției”.
Ei negociază funcții și poziții, iar PSD îi strâng de coaie, cum fac ei mereu, că PSD are sindicate și de fiecare dată când vor ceva, sau vor să strice ceva, sau vor să blocheze ceva, își asmut tiriplicii de pe la sindicate să pună de niște greve.
Problema salariilor în învățământ , debutanți sau nu, sigur că e reală. E reală peste tot, e acolo de mai mult timp dar nu există sindicate libere decât în numele lor, altfel sunt toate supuse politic, iar șefii sindicaliști cu vile și alte averi primite din beneficii nu latră când vor ei, ci când li se dă voie, sau când li se comandă s-o facă.
Nici cadrele didactice nu latră când vor ei, ci tot la cerere, că e cu structură ierarhică cu butoane care trebuie apăsate mai întâi, nu te apuci tu de greve, orice te-ar durea.
Durerea e reală, așa că strigătele sunt reale, machiavelismul ține doar de faptul că acum e momentul să se deschidă punga cu toate jalbele profesorilor, la modul, i-auziți ce urlă ăștia, îi punem pe voi imediat.
Peneleii știu că n-au ce face, că problemele sunt reale și că hățurile protestacilor sunt la PSD și o ard cu vrăjeli din astea ”parte din soluție”, că n-au opțiuni, pentru că tocmai s-au angajat să reducă cheltuieli și e complicat cu datul banilor.
Dacă cumva PSD obțin ce vor, o să-i auziți și pe ăia cu vrăjeli, parte din soluție și ”ia mucles, mă” către șefii de sindicat și se le ia ma-ul imeiat, se îngheață totul, că chiar dacă rămân cadre cu mâna întinsă , încep ei cu amenințările pe partea ailaltă.
În contextul ăsta e greu să empatizezi cu profesorii și să îți pese de amenințările lor sterile gen ”nu încheiem mediile, boicotăm bacul”.
Boicotați pe pizda mă-tii, bă. Voi nu sunteți în stare să vă țineți coloana vertebrală dreaptă, iar bacul îl boicotați cu calitatea actului de studiu, nu vrăjeli din ăstea – mâine dau ăștia o lege că nu mai e nevoie de niciun bac pentru intrarea la facultate, nici de medii încheiate, nici de nimic și sugeți pula.
Puterea unei astfel de pârghii vine din amenințarea că actul de educație scade în calitate. În cazul de față vorbim mai mult de diferențe formale. Amenințați cu hârtii. Și nu-i pasă nimănui, pentru că într-un sistem în care toată lumea se preface, nu se fac acțiuni pe valori fundamentale, e ca o simulare de joc pe forex sau la bursă. Pe simulări mereu pare că ai atu-uri și câștigi.
E nevoie de o miză reală pentru ca vocalizele să aibă valoare. Miza reală există, dar mereu sunt scoase în față argumente de formă și de afișaj, dimensiuni derivate care au problema că nu-s sustenabile, că-s derivate pe valori imaginare.
Cred că ar trebui să țină greva așa cam până la toamnă, continuu, ca să vadă cineva problema reală, anume că diferențele de la educația în grevă generală la educația cu toate cadrele la posturi e mică, mică de tot.
Nu poți amenința că nu mai muncești dacă mâine te întorci la muncă în aceleași condiții, nu din convingeri morale, ci pentru că a venit ordin de la partid, pentru că ți-e totuși frică fără job.
Asta nu e grevă, ăstea sunt niște zile libere clandestine.
Ăstea nu-s negocieri de soluții pentru învățământ și profesori, ei primesc la final, în orice context niște firimituri pentru efortul de a participa la show, negocierile sunt între partide, pe ciolane și sunt cu luări de ostatici.
La anul o să-i votați oricum TOT pe PNL și PSD , iar ei își vor duce în continuare feudele ținând ostatici angajații statului și beneficiarii, adică pe voi.
Cele mai multe greve în învățământ le-am prins când a fost PSD în opoziție și când au avut ceva de negociat. Asta e decând eram eu copil și adolescent. Nimic nu s-a schimbat. O nouă generație de profesori folosită pe post de mapeți și nu văd nimic în neregulă cu asta.
Nici nu pot da vina pe PSD, ei își folosesc toate pârghiile și primesc la fiecare 4 ani mandat să se poarte așa de la alegătorii lor.
Poti sa nu semnezi pentru greva ca profesor. Nu te poate obliga nimeni.
Si tot primesti marire dupa. 🙂
Eu da, dar nu sunt profesor. Pe profesori, pe majoritatea îi cam strânge un ciorap. Șmecheria e, însă, alta. OK, ți-ai dat seama că e combinație și nu vrei să te bagi pe politic. Bravo. Salariul mic tot îți rămâne și restul de probleme. Trece iufa asta, vine PSD-ul iar la butoane, se dă ordin de mucles, tu ai aceleași probleme nerezolvate. Ai vrea să faci ATUNCI grevă, că ATUNCI nu mai e mișcare politică la ordin. Cum crezi tu că funcționează treaba asta ? Faci o cerere la sindicat “că eu și cu colegii mei vrem să protestăm acuma,… Read more »
Ok, dar sindicatul NU poate sa te oblige sa faci greva. Poti sa nu participi la greva, sa iti primesti salariul (si sa tii ore) asta in timp ce ramai membru de sindicat. Daca vor castiga maririle, se aplica la absolut toata lumea, si la aia care au tras fara salariu si la tine. Deci da, e politica declansarea evident dar nu si participarea. Si da, o sa se uite chioras la tine colegii dar asta este. Poti oricand sa versi o lacrima ca nu ai bani ai rate si bonus! iti pasa prea mult de copii. Aaaa daca gandesc… Read more »
Ok, dar sindicatul NU poate sa te oblige sa faci greva. In sens propriu, nu. Depinde cum privești expresia de “obligație”. Si da, o sa se uite chioras la tine colegii dar asta este. Nu e că se uită chiorâș colegii. E că colegii ăia de sindicat, unii îți sunt directori, alții îți sunt șefi pe linie politică – nu știu dacă știi dar cam e o modă să ai cadrele didactice activiști de partide, alții sunt inspectori și, na, nu e că se uită chiorâș ci că dacă nu te au deja în buzunar, la proxima ocazie o să… Read more »
Prea mic morcovul si prea subtire biciul.
De altfel, cifrele oficiale – de la minister – zic ca sunt 60% din profesori in greva. Nu chiar cativa rataciti – 40% mai gandesc asa.
Pai da, presupun ca s-au prins toti. Dar ai 60% mânați politic.
Mmm da si nu. Cum explici participarea atat de redusa in mediul universitar? Nu sunt si acolo implicati politic, cu grade sau examene etc? Nu li se poate pune si lor bete in roate?
Au salariile mai mari poate dar nu asa mari sa nu mai aiba nevoie de bani extra.
Nu stiu, dar presupun ca poate au DEJA bani extra: proiecte, granturi, side jobs…. Nu toate veniturile trebuie sa fie salariu.