În 2009 FMI cerea creșterea vârstei de pensionare in România , la 65 de ani . Ministerul muncii a spus un “nu” politic atunci – ce țări au fost ei, că le-au închis gura ălora de la FMI. O fi ieșit Jeffrey Franks la pensie?
În 2021 , cât noi stăteam închiși în casă și România s-au angajat la PNRR , s-au aliniat europenilor să facă același lucru.
Planul curent agreat cu uniunea europeană este ca să se crească vârsta de pensionare a femeilor la 63 de ani până în 2030, ( acum este la 62 de ani ) altfel, vârsta de pensionare standard a bărbaților e deja 65 de ani din 2015 , la 6 ani după ce ministrul muncii a zis un nu ferm propunerii FMI de a o face 65 de ani până în 2030. Păi ei plănuiseră mai devreme, ce dracului să aștepte până atunci.
Raluca Țurcan, spunea deunăzi, când era ministrul muncii că vrea egalitate, că în PNRR s-a angajat să crească și vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, până în 2035. #asada.
Eu glumesc, femeile suferă de un pic de inegalitate oricum, la treaba asta, dar nu mai contează.
Românii cred că sunt fentați să ia poziție pe tema asta și nu ar trebui s-o facă în sensul ăsta , ci in altul.
Unde se face de fapt alinierea este la vârstele speciale de pensionare, acelea care afectează polițiști , militari și alte profesii cu condiții speciale, care, in prezent ies la pensie la 58 de ani și vârsta e planificată sa crească lunar, până la 60 de ani in 2030 . Și cred că vor să îi alinieze și pe ăștia la 65, până la urmă. Nicio problemă pe urmă se face 65-ul 67 și tot așa.
Pe de o parte treaba asta are sens. Tata a ieșit la pensie la 52 de ani, putea să iasă la 50 cred, după o viață de munca în condiții speciale , cu contribuții la sistemul de pensii în valoare de jumătate din salariu.
Nu-l invidiați , jumătate din colegii lui sunt morți, restul copți, el mai mișcă . Intoxicațiile regulate cu produși clorurați ( clorul și fosgenul ( alt produs pe bază de clor ) erau “gaze de luptă” într-o vreme ) sunt un pic mai serioase decât otrăvirea cu particule PM2.5 de care sunt avertizați acum Bucureștenii de aplicații gen airly și care mai sunt.
Dar asta a fost atunci, prin 2005. Mama , care a lucrat în aceleași condiții, a ieșit la pensie pe la 55 de ani, că era mai tânără și vârsta asta tot creștea. Și condițiile de muncă s-au îmbunătățit treptat și industria chimica a cam dispărut din România. Cam la fel și cu celelalte industrii consumatoare de oameni, minerit, extracții…
Au mai rămas categoriile speciale gen poliție , armată. De armată trebuie să vorbim frumos zilele astea, dar de poliție nu știu ce să zic. Lucrează în condiții dificile. Doar unii…
Poate că vârsta de pensionare trebuie să crească . Poate. Dar problema care ar trebui să ne intrige e contribuția la pensie, de 25% din veniturile salariale. Asta înseamnă că în 35 de ani de cotizare ( stagiul complet), adică cum ar fi de la 30 la 65 de ani acuma, reprezintă venitul pe 8.75 ani.
Suma 65 + 8.75 = 73.75 ani. Cum ar veni, contribuția la pensie sponsorizează un salariu întreg până la vârsta de aproape 74 de ani în România. Vârsta medie de viață este sub 73 de ani.
Problema este evident structura populației. Mai puțini copii. De ce crește vârsta de pensionare la femei? Păi ele erau responsabile cu treaba asta, ori dacă fertilitatea devine aproape egala cu a bărbaților, na, atunci și vârsta de pensie .
Problema e că, in general , economiile au în randament. Statul român propune acum economisirea prin pensii cu randament negativ. Adică fură bani. Pentru asta ar trebui protestat. Vreți vârsta de pensionare – 65 de ani ? În prezent în Franța, țară cu cele mai mici vârste de pensionare și speranță de viață semnificativ mai mare față de România are o contribuție la pensii de 15-17% ( un sistem ceva mai complex). Nu 25%.
România iar e un experiment de criză.
Aici e problema aia mai mare.
Bibliografie
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1126&langId=ro&intPageId=4754
https://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMJS/Transparenta-decizionala/5210-A5-.pdf&ved=2ahUKEwjM2-3o4Ir_AhVHdcAKHYLZCEw4ChAWegQIAxAB&usg=AOvVaw1S-R_M_gHLEGd72j28EwN8
https://www.factual.ro/declaratii/raluca-turcan-despre-cresterea-varstei-de-pensionare/
https://infocons.ro/stiri-scurte/stiati-ca-speranta-de-viata-in-romania/
Iar francezi au facut scandal pt varsta de 64.
Zicea si ministrul englez de crestere la 68.
Am citit de chinezi. Au 50 pt muncitori si 55 pt tesa. Vor sa o creasca la 52 si 57, treptat. Si ce speranta de viata au!