Economia lu’ Guda. Episodul cu apă potabilă

Îmi place omul ăsta,  gândește fix ca un economist și de aia e lumea în halul în care e și ne faultăm singuri pe unde  ne prindem.

După țigări ne lovește cu apa . Numai din astea grele ne trage.

A făcut el un calcul economic că o familie dă 90,000 de euro în 30 de ani pe apa. Mie îmi ies vreo 42k lire , dar cine știe, s-o fi scumpit apa in România,  eu am zis că mă costă 4.5 lire un bax de 6 sticle la 1.5 litri,  9 litri .  De fapt e spoiler , dar stai așa ;).

Două persoane , că nu are copii, că dacă avea poate nu vorbea atâtea inepții, zic eu că consumă  undeva la 6 baxuri pe săptămână . Maxim. Aka 4 litri pe zi. Noi cred că ne apropiem de volumul ăsta în 5 oameni , dar în fine.

Ies 9360 de baxuri de apa in 30 de ani, asta înseamnă 42k lire.  Există și apă mai ieftină, la 5, 10 litri, ca să nu bei numai plastic .  Există bidoane cu 1.5 lire 5 litri, care coboară suma la 25,000 de lire.  Bine, eu nu prea  iau de asta ( decât dacă nu găsesc de alta, că se mai întâmplă ), ci tot una scumpă chit că la 10l. Scumpi ăștia de la Highland Spring, plm . Dar fac apă bună.

El zice  de fapt că o familie cheltuiește la 3000 de lei pe an în România cu apa . Sunt vreo 18300 de euro în 30 de ani.

Cum ajunge el la 90k euro? Stai că îți spun imediat, că e tot ca aia cu țigările dar și mai tare.  Are el un ștou, cu montat filtru și cu cartuș de 300 de lei pe lună ai rezolvat “problema”, economisești 550 de euro pe an pe care îi investești ( mai jos unde să investești ) și în 30 de ani ajungi la suma aia.

Dacă se oprea aici, mă mulțumeam doar să spun că e un  zgârie brânză, mai cărpănos ca mine.  Dar partea de mai jos face istorie, poate să meargă la “ai umor”, sau cum se numește emisiunea aia.

10% randamentul anual la BVB,mai exact in care perioadă ? Anul trecut ?

În anii 90? În 2008? În contextul inflației?

Eu nu zic nici să nu investiții la bursă, nici să beți apă cumpărată. Doar că analiza asta e cretină. Dacă mănânci pâine din aia de o cumperi la sac in Cora , întărită, dar o înmoi cu apă, poți să faci și mai mulți bani de investiții.

Și nu zic , OK, că e 42k lire, că e 25k lire sau 18.300 de euro, o sumă,  e mult. Da, apă îmbuteliată costă bani mulți, futu-i mama ei.

Voi nu știți cât mă costă vinul și aș avea că alternativă să beau vinul lui tata vreo 3000 de litri pe an, îl pot bea și în loc de apă și e aproape gratis!

Data viitoare când vă trece prin cap ideea că apa e scumpă, nu vă gândiți să investiți la bursă în companii profitabile , gen Nestle , Chevron, sau Brita care fac filtre să transforme pișatul în apă, cum ar veni minunea antichristică, gândiți-vă ce puteți să faceți să țineți apa mai băubilă, mai potabilă.

Când mai vin vreunii că vor să fracheze , să extragă aur cu cianuri, sau să dracu știe cum să mai otrăvească pământul și panzele freatice de sub el, nu mai puneți botul la economia profitabilă din spate, ca rața la muci, că e mai important să bei apă bună, nu filtre ieftine, dacă vrei să apuci să mai trăiești ăia 30 de ani, să te bucuri de economiile ălea.

Parcă o să îl și văd pe taica Iliescu:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
10 months ago

Nu am o problema în a consuma apă filtrata de la robinet.
Aici unde sunt, mi se pare ok la gust.
Plus ca simt ca nu las în urma mea un munte de gunoi și plastic.

Oricum, dacă ești într un loc unde nu poți bea apă, chiar și după ce o filtrezi cât de cât, părere mea e ca ești în locul nepotrivit.

Doru Vlad
Doru Vlad
10 months ago

5 persoane la 4 litri de apa mi se pare foarte puțin, merg mai degrabă pe varianta lui cu 2 litri/zi de persoana. In altă ordine de idei folosesc un filtru cu 7 trepte de filtrare mecanica plus lampa UV. Ca măsura de siguranță in caz ca dau buleală coreenii la filtre odata pe an duc apa la testare la laborator. Mediile de filtrare le schimb in intervale de la 3 luni la 2 ani funcție de treapta de filtrare. Toate astea nu fac apa mai ieftina decat o apă de calitate medie din Ro,dar scap de două probleme: caratul… Read more »

Stropic
Stropic
10 months ago

Lasa asta, unde a gasit el filtru la 600 lei?! :))) cu tot cu robinetul etc.

Animaloo
Animaloo
10 months ago

Baiatu asta e special. Ca un kkt care te da in gat ca lucrezi pe ofa

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Nu am o problema în a consuma apă filtrata de la robinet. Eu nici nu am nevoie să o filtrez, decât pe aceea scoasă din fântâna proprie, dar pe aia o folosesc doar menajer sau la fiert, in mare. Aia de la 100m din foraj nu necesita filtrare. Oricum, dacă ești într un loc unde nu poți bea apă, chiar și după ce o filtrezi cât de cât, părere mea e ca ești în locul nepotrivit. Usort de zis. În practică, viața e complexă și are multe aspecte. Din cauze de centralizare și de resurse și de populație, care are… Read more »