Cu inundația pe scări

La fel cum n-a aflat cine a spart țeava de gaz, dar pariurile s-au consolidat un pic în afara Rusiei, cu cotă bună pe Ucraina, tot așa n-o să aflăm mâine nici cine a spart țeava de apă , sau mai bine zis a bortit barajul de la Nova Kakhova și le-a facut baie alora din aval, urmând să-i lase un pic fără agricultură, un pic fără curent, fără de toate.


Tot ca și cu gazele, oricine a spart-o, și de data asta trebuie să stăm toți cu degetele întinși către Rusia, ei trebuie să fie vinovatul în perioada asta, până se rezolvă una alta, pe urmă mai vedem noi.

Google și-a făcut treaba și perie puțin linkurile cu articole despre cum ucrainienii au stocat masiv apă în rezervorul din Krivoi Rog, de dinainte de Nova Khakova. Păstrează partea cu inundațiile cauzate de loviturile rușilor acolo.

Rușii au golit anterior barajul NK și de cum l-au golit ucrainienii au urlat că vor să lase Energodar ( centrala nucleară de la Zaporojie) fără apă ca să băune aia.

De aici.

Pe urma l-au umplut incredibil de repede până a dat peste. Evident că ucrainienii zic că au făcut-o intenționat ca să aibă cu ce îi inunda mai abitir pe săracii civili din aval. Caz în care , de ce dracului s-au mai chinuit să îl golească.
Poate aveau nevoie să pună explozibil pe interior. Dar ucrainienii îi acuzau că l-au minat deja de anul trecut și s-au tot acuzat unii pe alții că cine îl dărâmă primul.

Article 15 – Protection of works and installations containing dangerous forces

Works or installations containing dangerous forces, namely dams, dykes and nuclear electrical generating stations, shall not be made the object of attack, even where these objects are military objectives, if such attack may cause the release of dangerous forces and consequent severe losses among the civilian population.

Fiind interzisă distrugerea barajului în convenția de la Geneva ( nu că ar conta, dar aparențele…), n-o să aflăm mâine care-s vinovații și când vom afla, dacă sunt rușii e pentru că știm că-s răi, dacă-s ucrainienii e pentru că n-au avut de ales.

Indiferent ce zic unii sau alții e mai important ce se întâmplă după.

Povestea susținuntă de Ucraina e că rușii fac asta ca să le impiedice ofensiva, ca să afecteze populația și că știu că oricum o să piardă zona aia.
Dacă o să piardă zona aia și se mută mai jos în Crimea, oricum vor avea probleme cu apa. Până se retrag, vor avea probleme cu apa și energia electrică în zona ocupată de ei.

Povestea susținută de Rusia e că Ucraina a dărâmat barajul , că ofensiva lor nu merge cum trebuie și că vor să afecteze sudul țării acum controlat de ruși.

Momentan, nu se vede cum că ofensiva ucrainienilor ar merge. Ucrainienii zic că încă nu au început și de aia nu se vede, când vor începe , nu știm asta, suntem pe ”șșșt”, se va vedea.


Acestea fiind spuse, stabilirea trecutului se va face din viitor, pentru că viitorul izvorăște din trecut și oricine ar fi produs sau impulsionat asta ( în caz că barajul a cedat de la prea multă apă și distrugeri anterioare, provocate deliberat atât de ruși cât și de ucrainieni ) a urmărit un rezultat, a pregătit terenul pentru ceva. Ceva-ul ăla urmează.

Evident, dacă mă întreabă cineva cine a dărâmat barajul – e clar că rușii!


Google ne îndeamnă la asta ascunzând rezultate care ar putea duce cu gândul în direcția cealaltă și ne floodeaza cu ”ce știm de spre baraj”.

Răspunsul corect însă, mai încolo, când îl vom afla.

Zic asta, că toate canalele se umplu din nou de ură că rușii sunt răi. Desigur că sunt, dar poate ne lăsăm un pic loc și pentru adevăr, așa pentru noi.
Lumea în care trăim nu ne permite să clipim, situația e de așa natură că trebuie să purtăm un pic ochelarii de cal, altfel ne doare tot pe noi.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
10 months ago

Nu uita si de teoria ca l-au distrus rusii din greseala aka voiau sa inunde putin zona sa impiedice ofensiva ucraineana dar au dat pe langa si au inundat si teritoriile ocupate de ei. Zisa de Zelenski, nu de mine.

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Nu aș asculta ce zice ăla.
Omul are interese de aparat. Interesul de a spune adevărul nu e compatibil cu poziția lui.
Teoria asta pare, mai degraba, un mod de a indrepta o narativa inceputa prost, pe modelul “ezistă o iesplicație”

0040
0040
10 months ago

Pentru mine si ucrainienii tot rusi sunt lol, exprimarea e corecta. Rusii l-au distrus. Oricum sa se bucure de apa, ca dupa 2014 astia de pe malul stang au inchis teava la un canal de aproviziona cu apa dulce Crimeea din Dnipru. Dupa ce au inchis aia teava, aia au depins doar de ploi ca sursa de apa dulce, 2020 fiind declarat cel mai arid an din istoria peninsulei. Rusii de pe malul drept cica aveau in plan sa o lege cu canale de niste rauri mai la ei pe tarla, Don si Kuban, dar nah… momentan posibil ca oamenii… Read more »

Alex2
Alex2
10 months ago

La ruși inundații, la America și Canada… Fum

Ce sa facem maică, fiecare da cu ce poate în ziua de azi.