Agro / meteo #23 – neașteptate

Am observat o oarecare corelație dintre vremea din UK cu cea din Romania.

O să montez o statie meteo și în UK să verific mai obiectiv, dar și pe măsurările altora , pot vedea o corelație complementară între variațiile climaterice pe dimensiunile de temperatură și precipitații. Nu știu la vânt.

Nu am făcut o statistică exactă să văd dacă se respectă numărul de grade, sau există vreun factor de proporție , dar există o corelație pe care am mirosit-o din 2019.

Asta nu înseamnă că dacă e iarnă în România în UK e vară,iar observațiile sunt de la minede acasă, nu în general, dar presupun că ar trebui să fie similar; ci , mai degrabă, că dacă temperatura in România e peste media ( sau ce este de așteptat) lunii respective la un moment , in Reading, temperatura e sub media respectivă regiunii din UK.

Și similar e și la ploaie. De fiecare dată când sunt ploi mai serioase în UK, in România , cam nu prea. Când plouă bezmetic in România, ca acum vreo 1-2 săptămâni, uscăciune în Reading ( nu știu cât de mult se translatează la nivelul întregii țări că UK are mai multe zone cu diferențe climatice, nu ca de la poli la tropice, dar orișicât, poți simți diferența.

În altă dezordine de idei, primăvara asta a plouat in România bine. Și nici când plouă bine , nu e bine…

Nici anul ăsta nu avem vișine. Din cauza ploii s-a răspândit monilioza. A stropit tata cu cupru, dar cam târziu, cred că pomul principal e infestat până la măduvă.

Monilioza e destul de comună in zonă, aveam și niște pruni afectați, nu îmi pasă așa de tare de ei, însă neașteptat au început să își revină după ce a plantat soția iedera de s-au învelit cu ea . Eu amuzant deoarece soția a pus iederă, că rămăseseră mai degrabă trunchii sterpi și arătau urât așa. Și cum nu i-am tăiat , erau pe post de susținere.

Ok, pomii aia nu mai arată a pomi fructiferi productivi, dar sunt doua chestii.

Una e că sunt vii și au fructe, a doua e că au in jur de 50 de ani oricum fiecare. Că erau bătrâni de când îi știu eu de copil.

Trebuie să găsesc o soluție la monolioza asta, care să nu includă joagăr sau un sac de chimicale. Nu pentru pruni, pentru vișini.

Următorul minisubiect ține de experimente agricole.

Încep expunerea cu niste poze. Mă rog, mai mult lui tata. Dar na.

Lângă grâul altor mei e un teren lucrat de o asociație. Cred că sunt cei de la “La Provincia” dar nu sunt 100% sigur. Niște neni de care am mai scris eu că nu par chiar kosher.

Și acuma mi s-a părut la fel și eram propus pe injurii că își bat joc de teren. Că ce au făcut. Au erbicidat miriștea la blană, vedeți pozele cu iarba arsă, după care au semănat floarea soarelui direct pe miriște, fără discuit fără a lucra terenul. Credeam că fac asta doar la mișto, ca să ia subvenția și să pară că au lucrat. Și poate chiar fac asta, dar acum am impresia că fac experimente.

A ieșit floarea soarelui, vedeți poza de mai jos, iar tata a mai fost o tură peste câteva zile și deja crescuse bine. Nu mai am poze, o să mai fac in iulie.

Experimentul 2 îmi aparține. Ce se vede în poze sunt porumbi din soiul KWS Mikado. Ar trebui să crească înalți, să facă 2-3 știuleți cu 18-20 rânduri de boabe. I-am nimerit într-un an acum vreo 6-8 ani , când ai mei încă mai aveau vaci, grav. Au făcut super recoltă. Dacă plouă, că din părți irigații, ar trebui să meargă. Nu sunt cultivați pe bio, ci pe clasic, cu îngrășăminte pe baza de azot și erbicid, in loc de prășit.

Linia salcâmilor e pădurea pe care am pus-o cu tata când aveam vreo 9 ani. Niște bețe. Am mai zis un pic despre asta. Nu îmi vine să cred cât de mult creste viitorul dincolo de perspectivele inițiale. De aia zic că e important să faci lucruri , să investești în viitor , nu să te tragi pe cur. E un exemplu pueril, unii au ajuns în spațiu investind in viitor, sunt conștient că sunt un om mărunt, dar totuși cei mai mulți dintre noi nu fac nimic pentru viitorul nimănui, se cacă și în al celorlalți.

Zic asta mergând prin crângul crescut și văzând că unii aruncă gunoaie. Am să merg în iulie să le adun, ce să fac…

Mă bucur de ce pot, așa e lumea. Nu, nu e o treabă românească, de când mă plimb pe jos prin din jurul orașului unde locuiesc în UK am văzut că e la fel și aici. Oriunde e un dos, de nu e acoperit de camere sau trecători , vezi gunoaie aruncate. Ăștia suntem.

Acum vreo 4 ani, cred , dar nu mai țin minte exact, a cumpărat soția 4 căpșuni ( plante), din care 1 sau 2 au murit și le-a plantat in vie. Vezi mai jos.

Acum 2 ierni am pus niste brazi in continuarea livezii de nuci. Neinspirat, i-am plantat la început de decembrie. Cineva inspirat , i-a furat înainte de Crăciun. A avut nevoie de ei.

Vina mea, nu aveam gard ca lumea, că nu am considerat că e important când am cumpărat . Am împrejmuit toată proprietatea aceea cu gard înalt de sârmă, am pus și niște sârmă inghimpată sub plase, să nu mai sape animalele. Am plantat alți brazi. Și tei, pentru că vreau ca atunci când trece lumea pe stradă vara să miroasă frumos. Soția a plantat anul ăsta trandafiri pe toată lungimea gardului, iar eu am să mai trag o țeavă de irigații la picătură, să aibă și aceia apă. În spatele lor crește livada de nuci. Dar nici aceea nu mi-a fost de ajuns. Printre ei am plantat flori de vară și trifoi alb pitic. Florile nu merg, că cosește tata prea des ai nu știu exact de ce, dar am să mai seamăn.

Trifoiul, in schimb , e superb pentru albine…

Despre albine, in alt articol , poate.

Toate astea mă costă timp și bani și uitându-mă in viitor, in punctul ăsta nu am garanția sau vreo indicație despre cum și dacă o să profit . Poate copiii mei, poate nu. Poate oamenii care trec pe stradă și admiră vor vrea să facă și ei pentru ei, sau poate doar vor mirosii teii și trandafirii și lavanda, trebuie să plantăm și din aia in timp ce merg pe stradă.

Nu contează decât că ăsta e viitorul pe care vreau să îl sponsorizez, ăsta e viitorul pentru care vreau să muncesc, nu altul.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
10 months ago

La mine la curte aproape toti fructiferii sunt afectati de ceva lichen galben, a inceput si pe vitza de vie desi au fost stropiti si inainte am si dat cu peria de sarma cat s-a putut din ala jos de pe ei 🙁 Cred ca e ceva in zona asta de campie, ca am mai vazut fix la fel si pe la altii lichenul ala.

Singurii care nu au nici pe dreacu sunt nucii. In rest mar, par, cires, visin, cais, prun, gutui toti au galbeaza aia. Si de artarul japonez s-a luat.

cocacosmateoharie
cocacosmateoharie
10 months ago

@Catalin: Frumos, domnule!

@0040: Am in fata blocului un cires si doi nuci. Pe cires n-am vazut lichenul de care (cred) spui tu, insa ambii nuci au crengutele contaminate.

Fery
Fery
10 months ago

zii cu albinele daca ai timp

0040
0040
10 months ago

Hmm ciudat, cica nucii sunt cei mai rezistenti ca iod and shit.

Webby
Webby
10 months ago

Ce stație meteo ai montat la domeniu, in Romania? Marcă,model?

Catalinx
Catalinx
10 months ago

@Webby: Bresser 7002510 .
E OK , dar cred că am să incerc alta în UK.
@Ferry, mai aștept niste date de la tata.

Webby
Webby
10 months ago

, mulțumesc. Am trecut-o pe lista scurtă de achiziții.