Niște imigranți se legănau. De data asta se prevede că o să fie mai rău

Bibliografia la final.

Nu e cale de ieșit bine din toată treaba asta cu imigrația. În teorie e o problemă de care Europa se distanțează, că avem problemele noastre, dar e o diferență de ordine de mărime de calitate a vieții între Europa și țările din care fug oamenii atât de disperați încât își riscă viața pentru a ajunge sub orice formă și în orice condiții în Europa.

Și e o problemă în creștere și, în condițiile curente, n-o să devină mai mică.


Cam știm politica Greciei de primire a imigranților clandestini. Le mai dezumflă o barcă, se mai fac că nu-i văd ( când se îneacă) , astea.

Când viața e așa de grea și nici măcar perspectiva morții nu-i sperie pe oamenii ăia, nu ne îndreptăm în niciun fel spre mai bine,

Acuma, grecii se scuză că i-au întrebat pe ăia dacă vor să fie ajutați și cum au zis nu, au fost lăsați să plutească până n-au mai plutit. Detaliile nu le știm, dar întrebarea e ”de ce n-au spus că, da , vor ajutor?”. Și dacă spuneau ”da”, voia cineva să audă cuvintele ăstea și ce însemna , da-ul ăla? Că știi cum e, în ape internaționale, dacă nu strigi ajutor nu prea e OK să se urce paza de coastă a unei țări pe barca ta.

Dar dacă se urcă, ce găsește, traficanți de persoane, care-s pedepsiți de majoritatea legilor internaționale, cu siguranță de cele europene? Ee, păi în cazul ăsta nu-ul are o motivație.

E un fel de ”hai, bă, lăsați-ne în pace. că mergem în Italia, nu vă deranjăm, că și-așa știm că voi mai dezumflați bărci, lăsați-ne în pace mai bine”.

”Mai bine”. Să nu ne mai știm unii altora problemele și să fie problemele altora.

Problema e că la volumele ăstea de trafic și la amplitudinea asta de tragedie nicio tactică nu merge.
Nu merg primiți și trimiși înapoi, că costă prea mult și nu prea știi unde e înapoiul. Orice efort costă. Cazare, integrare, nici nu mai poți vorbi de integrare la volume așa de mari.

Nu mai merge nici politica aia veche cu descurajat prin dezmflarea bărcilor, care na, era pe cât de criminală poate fi, dar la bărci mici, se mușamalizează.

Nu mai merge nici măcar cu ignoranța. Că dacă ăia se răstoarnă singuri și-s lăsați să moară, sunt sute și vor fi mii de oameni și în timp se vor aduna zeci de mii- care-i dezastru umanitar, nu crimă, iar leșurile lor vor ajunge și pe țărmurile europei și fără îndoială și cei mai reticenți dintre oameni se vor întreba dacă nu-i mai bine să-i primească vii, decât morți.

Cum bine punctează articolul ăsta.

Europenii pot fi ignoranți până când într-un fel sau altul le afectează calitatea vieții lor. S-a plecat de la sunt prea mulți înăuntru la ”sunt prea mulți la ușă”.

Îndiferent ce politici vor fi adoptate în continuare: fie că de respingere, fie că se va continua pe linia ignoranței, fie că de solidaritate ( câtă solidaritate să mai și ai, la fiecare câțiva ani europenii e nevoie să fie solidari, cu sirieni, cu ucrainieni, cu oameni din orientul mijlociu, din Africa , din… ).

Volumul problemelor e un pic prea mare și nici n-o să scadă, nici nu poate efectiv să fie tratat de Europa în niciun fel cu succes. Nu suntem la nivelul ăla, la care să pocnești din degete și să poți rezolva dezastre umanitare și probleme sociale severe a milioane de oameni.




—–

https://edition.cnn.com/2023/06/16/europe/migrant-boat-sinking-greece-arrests-intl/index.html

https://www.eurotopics.net/en/302730/mediterranean-boat-tragedy-over-500-feared-dead#

https://www.pbs.org/newshour/world/greek-coast-guard-defends-response-to-shipwreck-that-may-have-killed-up-to-500-migrants

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
10 months ago

Pai sa le multumeasca lumea lui Frau Merkel si UKul lui Farange. Astia 2 cred ca au fost sagetile lui Putin lol. Acum de cand cu Brexit e higher than ever, bah da macar nu mai sunt asa multi din EU ( https://www.statista.com/statistics/283287/net-migration-figures-of-the-united-kingdom-y-on-y/ ), sunt oameni selecti din India, Pakistan, Nigeria. Nici EU nu sta mai prost cu top arrivals in 2023 din Coasta de Fildes, Guinea, Syria, Bangladesh. Daca eram Bernard Arnault nu putea decat sa ma doara-n cot, gen ohhh inca cateva milioane de saraki lipiti gata sa munceasca si pe minim posibil pentru o coaja de paine,… Read more »

Stropic
Stropic
10 months ago

Volumele astea sunt si de la cum i-au tratat in trecut.

Nu poti sa zici ca nicio tactica nu merge – meanwhile, finantezi tabere de refugiati cu cazare si mancare gratuite, aprobi 80% sau ceva din cererile de azil, dai drept de munca, ajutoare, asigurare medicala…mai exact ce s-a incercat in afara de discursuri? :)))

Ce te face sa crezi ca e o problema si europei nu ii convine astia 20 de mil de refugiati?

Stropic
Stropic
10 months ago

Bine, rectific – conducerii europei. :))

Alex2
Alex2
10 months ago

https://www.youtube.com/watch?v=t8YmNYb90yY Happy nation living in a happy nation Laudate omnes gentes laudate Magnificat en secula Et anima mea laudate Magnificat en secuala Happy nation living in a happy nation Where people understand And dream of perfect man A situation leading to sweet salvation For the people for the good For mankind brotherhood We’re traveling in time Ideas by man and only that will last And over time we’ve turned to the past That no man’s fit to rule the world alone A man will die but not his ideas Laudate omnes gentes laudate Magnificat en secula Et anima mea laudate… Read more »

Catalinx
Catalinx
10 months ago

Bine, rectific – conducerii europei. :)) Conducerea europei e una totusi aleasa democratic si sunt in pericol sa dispara – aia carora li se pare la un moment dat ca le convine si vin altii mai “de dreapta” asa. Si daca suntem unii norocosi poate vin tot niste politruci dintre cei mai civilizati si mai educati asa, unii mai ca Georgia Meloni. Dar nu e obligatoriu. UKul lui Farange. Cine? Falange? Persoanele de fata se exclud. Nu stiu la cine te referi, eu nu-s niciun fel de mahar. Acestea fiind spuse, amenintarea cea mai mare nu e asta, in ceea… Read more »

Stropic
Stropic
10 months ago

@Catalinx: pai si tu ce crezi? ca sunt incapabili cei din conducere? ca nu au observat milioane de refugiati? dar totusi sunt capabili sa organizeze ajutoare pt ei, tabere, programe de integrare? in primul rand, e dragut cu democratia, dar pana sa ajungi sa fii votat de gigel de la colt, ai nevoie de fonduri sa ajungi candidat – si faci deci promisiunile de rigoare pentru “mahari”. asta in primul rand. apoi nu fi asa sigur ca pe gigel il deranjeaza. sunt multi europeni care dorm mai bine ca ii ajuta pe altii – inclusivitate, non-discriminare etc, mai ales daca… Read more »

Stropic
Stropic
10 months ago

“Nu prea poate nimeni sa opreasca barcile in contextul unei lumi civilizate” – daca retin bine in pandemie s-a putut. nu ca ar fi venit mai putini – ca deh, nu iti e teama de raceli cand iti risti viata asa, dar au fost refuzati masiv de teama raspandirii covid.

Povestea aia cu nu avem resurse si oameni sa ii refuzam bla bla, sa o spuna altcuiva Georgia Meloni & company.

Dar da, sunt de acord ca nu are cum sa se termine bine treaba asta- race to the bottom.

Stropic
Stropic
10 months ago

Ce spun eu e ca acum primesc resurse – cand coboara de pe barca (unde isi risca viata) nu stau nici sub cerul liber, nici nu cersesc. Sunt preluati, dusi in tabere, hraniti, imbracati. Li se fac acte, au acces la sisteme de sanatate, translatori etc. Primesc bani lunar si sustinere sa isi gaseasca un job legal + locuinta sociala mai incolo. Scoli gratuite etc. Vise de cetatenie. Nu zic ca e comod sau usor pentru ei – doar ca e mai bine ca acasa la ei. Daca aceste ajutoare nu ar exista, multi nu s-ar aventura doar pt cersit… Read more »

0040
0040
10 months ago

Chestia aia cu migratia pentru munca la cost redus e destul de actuala. Chiar si la case mai maricele. Maricele pana la un punct cred, nu bag pe toti in oala fara sa stiu, dar zic de la mine din ograda nah… Eu dau cu sapa momentan pe o plantatie de 100k sklaveti worldwide, prezenta in 150+ tari. Anul trecut un team lead din India s-a mutat in Ro, ca plm motive, poate sprijni (crucea probabil) mai bine proiectul on site. Sigur ca da, de cand sunt la astia numai remote bag, proiectul are deja sicriul pregatit mai trebuie doar… Read more »

Fery
Fery
10 months ago

Se poate, dar asa cum ai zis, cu consecinte asupra nivelului de civilizatie din interior. Nu poti sa opresti hoardele la granita fara enforcement. Si asta presupune resurse, oameni si bani. Oameni dispusi sa faca chestii. Si bani luati de la alte scopuri. Si chiar si asa inca nu ai rezolvat problema sustinerii politice din interior. Nu vei avea in veci decat pareri dezbinate asupra unui aspect asa de greu de gestionat. Si daca vrei sa opresti migratia, poti numai prin forta, dar atunci trebuie sa pupi pe bot democratia la interior, treci pe dictatura, si atunci poti. Vei avea… Read more »

Alifie
Alifie
10 months ago