не знаю – indicatorul corupției la nivel societal

Cum ar veni faci pe ”niznaiu”. Văd căcaturi de genul ăsta:

Mă uit la fața domnului primar al comunei Voluntari ( eroarea e intenționată) și exprima cu precizie de interpretare dramatică suprinderea și lipsa de cunoștină.
Și mai departe mă uit la situație doar filozofic.

Nu e numai el. Toți oamenii care au știință de lucruri care sunt atât de profund împotriva caracterului uman, care definesc un vacuum de empatie de care numai un om cerebral, cu orice axoni emoționați extirpați sau anesteziați este capabil, că în general puține animale ajung în situația întreținerii unui asemenea sistem de tortură cu motivație strict economică, toți au nevoie de un mecanism de simulație și de ascundere în spatele necunoașterii și impasibilității.

Oricare dintre noi vom răspunde unei asemenea situații cu ”dar nu știam”. Că e mai acceptabil să fim priviți drept ignoranți, dacă vorbim de oameni obișnuiți, sau neglijenți, fie și incompetenți, dacă e vorba de un primar care trebuie să știe asta, decât niște monștri care pot ignora și abstractiza situații inumane care se întâmplă sub ochii lor, în curtea lor, în jobul lor – la un moment dat, orice scuze pălesc și singura cale de scăpare este aia cu ”dar n-am știut, că de știam…”.

Problema e că materialul din care suntem făcuți, pe sub haine și construcția fals empatică, e unul care arată clar că nu ne pasă, că știm sau nu. Nu ne interesează , nu ne privește.
Și repet, nu-i vorba doar de Pandele, sau de Firea – ar putea să aibă și ei dreptatea lor ( nu zic că au, habar n-am ) și mișcarea de presă să fie și una regizată sau targetată înspre, că nici presa nu e cunoscută drept naivă și inocentă, sau lipsită de corupție. Bineînțeles că scuze nu au. Decât scuza cu nu știam. Ești primarul localității și nu știi cine are instituții de genul ăsta care au nevoie de autorizații de funcționare, plătesc taxe și sunt de obicei implicați dacă nu în politică și administrație, în finanțarea / sponsorizarea unora care sunt – legal sau nu, nu contează, contează că-i imposibil de crezut ”nu știam” , fie ca e adevarat sau nu.

Nu-i vorba doar de angajații stabilimentelor. Exista conjuncturi în care managementul instituțiilor aleg , sau cern anume astfel de oameni care rămân în locurile respective.

Nu-i vorba doar de organele de control impasibile la rapoartele ONG-urilor. Exista o anumita justificare pentru asta – anume beneficiarii nu-s în poziția de a se reprezenta, iar aparținătorii – că aici e problema – nu protestează.

Problema societală își are de fapt izvorul la aparținători, în cazul ăsta. Instituțiile ăstea sunt sponsorizate de stat, dar nu oferă servicii gratuite pentru beneficiari. Oamenii ăștia au aparținători, care, presupun că în cele mai multe cazuri plătesc pentru ei. Aparținători poate să însemne multe lucruri, dar în cele mai multe situații este vorba de o rudă , fie prin alianță: fii, gineri, sau nurori, nepoți, frați, veri, cumnați. Ceva de genul.

Și nu există altă concluzie decât faptul că există oameni care pot închide ochii la suferința profundă a celor din familia lor și-s OK să plătească o sumă de bani ca să nu îi încurce acasă, întorcând spatele oricăror probleme și consecințe. Există situații explicabile , familii care de-abia așteaptă să scape de un bătrân și-s dispuși să plătească pentru a grăbi procesul într-un fel sau altul, cu cât mai bine dacă se pot ei spăla pe mâini de păcatele faptului. E comod să poți spune că tu ți-ai făcut treaba și să deferi responsabilitatea.

Mi-e greu însă să cred că toți bătrânii de acolo sunt astfel de cazuri. Statistic e imposibil. Ar fi posibil, în principiu, dacă cei care au fost în alte situații au fost retrași de aparținătorii lor și mutați în altă parte, fără însă , a deranja vreun pic setupul existent.

Iar imaginea asta urâtă e imaginea noastră. A noastră celor care căutăm scuze, pentru că nu avem soluții, fiind corupți societal. Și eu mă pot scuza legitim că nu știu ce se întâmplă acolo, de fapt locuiesc foarte puțin timp în România, nu în zona aia.

Realitatea dincolo de scuze e urâtă. În urbea în care locuiesc sunt niște stabilimente similare. Anterior, mulți ani, aveam cunoștință de niște situații nu neaparat demne care li se întâmplau unor pacienți cu boli mentale – era acceptabil, cam până când presa a investigat situațiile ăstea in alte spitale și au fost afișate public filme și imagini cu oameni, nebuni ce e drept ( știu, se spune corect bolnavi psihic), maltratați de cei care trebuie să-i îngrijească, atât cât să nu mai putem spune public că NU ȘTIM și pe la colțuri că știm, sub formă de bârfă. Acum știu că condițiile s-au îmbunătățit, nu pentru că am făcut eu ceva pe temă, pentru că s-au alocat resurse mai multe, au fost oferite personalului soluții mai bune și s-a instituit supraveghere video, ca să nu te poți scuza și ascunde de privirile altora, că de propriile priviri ne putem ascunde foarte ușor.

Principial, corupția societală se întâmplă când ne afiliem în găști și începem să închidem ochii unii la defectele majore ale altora speculând ce ne iese nouă din schema asta.

Probabil că nepotismul, al cărui fan sunt, de fapt, că pleacă de la ”familia pe primul lor” este unul din riscurile și dușmanii cei mai mari ai unei corectitudini sociale, ca principiu. Pentru că înclini să-ți aperi sângele, oricât de stricat ar fi. Iar situațiile de genul ăsta izvorăsc din complexe de afilieri.

Și tot ce contează e dacă atunci când trebuie să alegi să fi reprezentat de cineva, nu musai politic, nu musai la primărie, la câte de multe poți închide ochii pentru că e de-ai tăi, sau pentru că la schimb primești ceva?

Probabil ca cea mai bună soluție pentru că astfel de colțuri întunecate să nu mai apară în societate ar fi instituirea de supraveghere video publică, sau accesibilă public la cerere peste tot in astfel de locuri. Cam cum e cu camerele de la BAC, cam cum e cu camerele de la examenul auto.

Până nu te afli într-o situație privată, până te afli într-un spațiu public unde îți faci meseria și unde ești pasibil de corupție e mai bună metoda chinezească. Nu sunt un fan, prefer o lume cu colțuri întunecate, pentru că sunt un astfel de om care se mai bucură și de întuneric și discreție, dar deinstituirea discreției e o soluție în toate situațiile de genul ăsta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
Manowar
1 year ago

Și nu există altă concluzie decât faptul că există oameni care pot închide ochii la suferința profundă a celor din familia lor și-s OK să plătească o sumă de bani ca să nu îi încurce acasă, Adevarat, doar ca nici nu prea au de ales – cei mai multi. Se pot descurca de platit un azil. Nu se pot descurca de o casa mai mare (si cam trebuie, daca nu cauti un divort) si de 1-2 asistente pentru aia, care sa aiba grija de ei in lipsa lor (ca plm, unii nu-s miliardari). Altfel, desi in principiu e adevarat, e… Read more »

Manowar
Manowar
1 year ago

Se poate face un business cinstit din treaba asta Pe hartie se pot multe, dar realitatea din teren e ca dupa ce s-a cacat tataie pe el a doua oara in ziua aia, e cam posibil sa-l ia nitelus la…abuzuri niste asistente. La azilurile ăstea, că despre ăstea e vorba, tortura și neglijența criminală e un modus operandi, nu un accident. E bine ca ai inteles, dar e rau ca nu ai inteles ce ai inteles. Exact. La astea, nu la asta. La plural. Iar aici problema e aceeasi. De salariile alora (asistente), ce vrei sa aduca? Niste animale. Nu… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Replica ta e facilă, previzibilă ( puteam să iti scriu eu comentariul, să te scutesc de efort) , dar mai ales în ton cu problema. In momentul în care reduci problema la “ce vrei de banii ăștia” și să accepți că e OK sa transformi un centru care trebuie să ajute bătrânii în lagăr, o apuci pe panta asta. Logica are sens până la punctul la care un stabiliment care oferă un serviciu unor beneficiari , chit că nu in cele mai bune condiții, se degradează dincolo de punctul la care mai poți spune că le oferă vreun serviciu. Asta… Read more »

Stropic
Stropic
1 year ago

E simplu, nu toti erau cu apartinatori.

Adica nu aveau familie na. Da, unii aveau si nu le pasa de ei, cei mai multi gen 99% deloc.

Nu, nu platea familia azilul (in cazul asta) decat in cazuri exceptionale. In rest, centrele de asistenta sociala ii culegea care de pe strada, care din spitale, si ii duceau la azil. Statul platea o suma de bani pe ei. Azilul baga in buzunar banii + pensii + proprietati si isi maximiza profitul ca sa zic asa.

Stropic
Stropic
1 year ago

Vezi cartea “un barbat pe nume ove”, vezi “i care a lot” de pe netflix, vezi enspe carti si filme pe tema asta si ideea ca asistenta sociala nu castiga bani cand oamenii stau acasa si se descurca singuri, si deci “daca nu poti, te ajutam, daca nu vrei, te obligam”.

De ce crezi ca prefera unii sa doarma pe strada decat in centrele lor.

luvieere
luvieere
1 year ago

Văzusem în urmă cu câțiva ani niște comentarii la un articol de promovare a unei rețele de aziluri private, unde apărea ideea că unele din stabilimentele astea ofereau ca serviciu neoficial “mătrășirea” în regim de urgență a persoanelor internate acolo, în scop de facilitare a unor moșteniri.

Poate fi așadar un cumul de motive, unde categoria “never attribute to malice…” concurează cu “follow the money”.

animaloo
animaloo
1 year ago

– jurnalismu nu fu cu “intentii”. Il stiu pe om, nu e genu. – imposibil ca pandele sa nu fi stiut. Gen, e mai posibil ca maine sa castig io la loto. In conditiile in care nu e extragere si io nu joc. alegi tu motivul pentru imposibilitate -sefu era prietenu lor – aia de la asistenta sociala era sora – tipa care a facut ongul era bffu firei – plangeri facute de acum 1.5 ani – in ilfov nu misca nimic fara sa stie astia – pacientii erau cu probleme de caputz, deci si aia cu apartinatori nu prea… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

– jurnalismu nu fu cu “intentii”. Il stiu pe om, nu e genu. Care om, ca sunt o gramada de articole – si nu e vorba atât de un om care scrie un articol, la tipul ăsta de subiect, că articole se scriu de ceva vreme, au trecut luni de când l-am văzut pe primul, cât de temporizarea unor acțiuni și amplificarea unor mesaje. Ar putea fi întâmplător, dar nu mi se pare, că s-a rupt căruța fix după rotativă, în momenul în care Ciolacu a intrat pe funcție i s-a dat cartoful, gen ia-o, boss, că-s ai voștri, hai… Read more »

Manowar
Manowar
1 year ago

Replica ta e facilă, previzibilă Sigur. Iar asta poate spune ceva despre mine, despre tine sau despre situatie – gen poate e la mintea cocosului. Problema banilor din azilele alea pare că era un pic alta. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/seful-azilelor-groazei-a-castigat-3-7-milioane-de-lei-de-pe-urma-batranilor-cheltuia-banii-pe-droguri-si-prostituate.html Aici, domnule politist, comentariul asta. Da, da, aici – aveti aici omul care n-a inteles ca despre aia era vorba si ca e o diferenta intre hartie si realitate. Pe hartie se poate si la banii aia sa fie ok. Da’ daca facem aia, nu mai face patronul milioanele pentru curve si droguri. Si atunci nu deschide azil – deschide covrigarie, spalatorie auto,… Read more »

animaloo
animaloo
1 year ago

“Care om, ca sunt o gramada de articole”
Pai. Toata seria e scrisa de 2 oameni. Ovidiu Vanghele si Bianca Albu. Au scos distractia de cel putin juma de an.
Da. Astia din mainstream au bubuit acu. Asta se poate sa fie cu intentie

“Problema nu e cine a știut, ci că toți zic că n-au știut.”
stii cum e: daca face ca rata, merge ca rata, zboara ca rata, arata ca rata…si zice ca nu e rata, e rata ruseasca. Sau pandele

animaloo
animaloo
1 year ago

pai, banii aia de la stat catre presa…unde se duc? nu sa acopere mizerii?
La ce e nevoie ca primariile sa isi faca publicitate? Daca nu iti convine, platesti taxele la alt oras?