Primul lucru care e limpede schimbat în Șkorpilovtsi e că la complexul unde merg eu nu mai e All Inclusive.
Asta e de bine. Pentru mine, a fost bine și cât a fost , că aveam copiii mici și sclifosiți, acuma mai sunt jumătate din ei un pic sclifosiți, dar merge. Nu îmi mai e frică că mor de foame.
Renunțarea la serviciile de all inclusive au însemnat însă și câteva servicii care erau bune și nu are cine să le ofere, sau pentru cine, acum.
In subsolul clădirii cu piscină era un SPA, de care am aflat în 2018, că atâta preocupare am avut. Acum e închis, pentru că nu au personal nici de ăla. Mai sunt servicii de masaj, merge soția, eu nu le am cu astea.
Tot parte din all inclusive, aveau servicii de prosoape de plajă – acum nu mai au, nici pe bani. Trebuie să îți iei de acasă.
Pentru mine e OK, călătoresc cu ditai mașina, pentru sotie mai puțin, că ea se ocupă de partea asta de logistică.
Nu mai au niciun serviciu de masă inclus in pachet, nici măcar mic dejun, dar sunt restaurante în jur. Pentru mine asta e perfect, că eu și soția ne mai trezim pe la un 9 așa sa mergem la o cafea, dar copiii 11-12, 10 dacă îi iei cu bâta din pat. La ora la care se trezesc ele de bună voie oricum s-a dat dracu’ orice mic dejun.
De la recepție au zis că motivele țin de faptul că nu au mai găsit personal . Eu cred că nu au mai avut nevoie să găsească, cel puțin parțial.
Anterior, erau minim o treime din turiști ruși. Nu mai există niciunul. Rușii sunt consumatori de servicii all inclusive, mai ceva decât românii. Dar și românii. Dispărând rușii cu totul cred că a durat un pic până s-a repopulat complexul cu alt tip de turiști. Acum sunt mai mult bulgari, puțini români și mai puțini Moldoveni. Am văzut o mașină de Cehia și una de Germania, dar nu știu nația pasagerilor, că știi cum e, la anul și noi vrem să venim cu mașina din UK in vacanța de vară.
In rest, in jur, e plin de turiști, altfel de turiști. Oameni care stau la altfel de cazări mai ieftine – căsuțe , pensiuni, tabere de copii, campinguri de rulotari.
Toți oamenii ăia sunt parcă un pic mai civilizați decât clasa de turiști care veneau anterior, deși nu era nici înainte rău, că de aia revin de atâta timp.
Plaja aici are vreo 11 kilometri – de aia ii spune Long Beach. Și, în principiu, are toată lumea loc, că nu sunt așa de multe complexe, de fapt sunt foarte puține.
Șezlonguri care costă
Cel mai tare românul suferă când aude de plaje cu șezlonguri pe banii mai ales dacă sunt și scumpe. Cum e și normal, păi eu îți fac un favor că vin la tine pe plajă și tu îmi ceri bani ?
Când complexul funcționa cu A.I. șezlongurile erau gratuite pentru oaspeții complexului. Nu știu cât costau in rest.
Acum sunt cu bani, mă rog, nu chiar bani adevărați, leva.
10 leva un șezlong, 10 umbrela. Două șezlonguri și o umbrelă 30 leva. Care înseamnă ceva mai mult de 60 de lei. Noi aveam nevoie de logistică de 60-70 de leva pe zi.
Undeva mai în depărtare erau și șezlonguri de săraci cu 5lv unul și tot atât și umbrela. Plus 2.5lv daca voiai și masă. Însă șezlongurile erau doar in apropierea celor câteva restaurante din toată plaja. La nici 200m pe jos in stânga și în dreapta era nisip liber să îți pui prosoape, sau șezlongul tău, sau ce vrei . Plajă era , de fapt, plină de umbreluțe private , ce își aduce fiecare de acasă.
Și nu erau handicapați , cum vezi in România, care să meargă ei cu prosopul in zona de șezlonguri , pe linia dintre plajă și apă, să nu poți să mergi fără să calci pe ei.
La restaurante s-au schimbat una alta, printre care și prețul , în sus, un pic. Aia e , inflația. Nu e ca în UK, nu , dar e mai mare.
Pe plajă sunt două restaurante OK, care cred că sunt deținute de acelasi grup, după grafia meniurilor: Grand Calamar și See Me Beach. Al doilea cred că e faimos , au organizat o nuntă în primul weekend pe care l-am prins aici.
În anii trecuți restaurantele erau mai boeme și mai simple, astea două sunt mai pe design pe astea.
Aveau muzica live la ambele, la See Me Beach cântau jazz la saxofon și coveruri , la celălalt muzică tradițională greceasca.
O să mai scriu despre asta, dar nu acum, că e greu de pe telefon.
Băi nu știu cât de handicapați erau românii aia cu prosoapele dat fiind ca in Ro cei care au închiriat au ocupat abuziv toată linia apei. Daca esti blondă singura cu țațe mari si te interesează exclusiv bronzatul e ok sa stai cu prosopul în mijlocul plajei cu nimeni împrejur, dar cand ai puradei care vor apă se cam naște un conflict de interese între ăla de tapează plaja cu șezlonguri și cei care nu vor să scoată suta din buzunar.