Curenții de reflux – un fenomen necunoscut în România

Din ciclul ”Salvamari români și heirupism”

Legat de ultimele victime ale curenților de reflux din România.

Pe fiecare an mor oameni la mare în România.

Pe fiecare an salvamarii se stropșesc la turiști și se vaită că nu îi ascultă nimeni când le spun să nu intre în apă.

Pe fiecare an constată că-s mai mulți turiști care ignoră salvamarii și ei ”n-au ce face”.

Pe fiecare an se trec la cauzele înecului faptul că turiștii nu ascultă salvamarii, că-s încăpățânați, ignoranți.

Sunt toți cei implicați în fenomen, în aproximativ egală măsură, ignoranți și din cauză că-s proști, sau prost informați.

Curenții de reflux, eu îi știam din limba engleză – OARE DE CE PULA MEA NU DIN LIMBA ROMÂNĂ, AI? – sub numele de ”rip currents” nu au apărut anul ăsta, sunt pe mări și lacuri mari de când lumea.

În România, se studiază de vreo câțiva ani, nu mai mult.

Pentru că, în România, strategia este , ”salvamarul fluieră și n-ai voie să intri în apă, dacă intri, ești pe cont propriu. Sunt curios dacă salvamarii știu de ce fluieră și ce fluieră, dincolo de ”să nu intre, dom’ne, nimeni în apă, am zis”.

Iar dacă știu, ce fac în privința asta ÎN AFARĂ DE A FLUIERA.

80% din acțiunile de salvare sunt cauzate de oameni care intră în curenții ăștia. Presupun că și la înecuri treaba e similară.

Pe de o parte noi , turiștii, suntem animale proaste și curentul îi ia pe cei mai slabi.

Anume, atunci când vrei să intri în apă pe valuri, dacă nu știi să înoți, ai tendința naturală să cauți un loc cu valuri mai mici, că valurile mari înseamnă pericol mare, sau cel puțin așa ni s-a spus.

Lucru care este mai periculos decât să intri în apă, la mal, acolo unde sunt valurile mai mari. Nu zic că e sigur să intri în apă unde-s valurile mari, ci că zonele care arată ca niște intreruperi de valuri foarte probabil sunt cele în care se formează curenții de întoarcere ai apei aduse de valurile mari, care se sparg. De aia acolo nu-s valuri, ca apa circulă înspre largul mării cu o viteză/ forță care nu ma permit valurilor mari să se formeze în sens invers. În mod normal, asta ar trebui să însemne PERICOL, în mintea oricui.

Nu am un site în limba română, care să explice cum identifici curenții, – explică ăsta binișor în limba engleză și măcar are poze.

Te-ai aștepta,poate, să ai pe plajă o campanie de informare, care evidențiază pericolul ăsta, că îți face munca mai ușoară ca salvamar, sau orice autoritate.

Iar astea pot fi trasate ca sarcini inclusiv operatorilor care închiriază plaja. Cum pot pune șezlonguri și umbrele, pot pune și panouri care informează despre curenții de reflux ( întoarcere), pot pune steaguri care avertizează de zona curenților de reflux.

Iar autoritățile care montează balize, pot monta balize care detectează curenții de reflux. Nu e musai să fie ceva de genul ăsta – că asta e tehnologie nouă și românii au o aversiune la tehnologii noi.

Dar exista balize clasice care au atașate de ele ceva ce în engleză se numește ”riptide drag chute, nu negre ca in poză, ci vizibile, care dau o indicație asupra curenților din jurul balizei întrucât se orientează similar cu mâneca de vânt.

Din păcate motoarele de căutare au devenit un căcat irelevant pentru căutări care nu includ publicitate plătită așa că îmi e atât de greu să găsesc o baliză ca aia acuma s-o pun aci dar am văzut pe undeva în mare – data viitoare când mai văd fac o poză cu taguri.

Cum în România se investighează treaba asta de prea puțin timp suntem încă la stadiul cântat de Vacanța Mare acum 30 de ani.

Am urmărit un pic știrile cu privire la persoanele înecate la Mamaia și până și un salvamar a fost luat de curent, în timp ce încerca să salveze pe alții.

“Am intrat cu un salvamar care e şi el întins pe jos, din păcate l-au prins curenţii. Sunt foarte mari curenţii aici în jurul podului, te trage marea înspre larg”

Iar comunicarea și tactica e aceeași.

Știam că după amiază vântul o să fie foarte puternic şi clar o să intrăm pe steag roşu. Următoarele 2 -3 zile aşa va fi, din ce în ce mai rău. Curenţii vor fi tot mai puternici, turiştii trebuie să înţeleagă că apa e mediu periculos şi să nu intre la scaldat”, a declarat Gabriel Culea, șef salvamari Mamaia.

Nu, turiștii nu o să înțeleagă, că nu au cum, că asta e tot ce li se spune. Fluierat și să nu intre. Desigur, nu e obligația salvamarilor să își pună ei viața în pericol pentru toți ignoranții care intră în apă în pofida tuturor avertismentelor, dar strategia asta e una ineficientă.

Dacă vreau să intru în apă , intru și gata. Dacă sunt prost și ghinionist în același timp, o să mor, probabil. Dar dacă intrăm toți în apă , sau foarte mulți, și foarte probabil o vom face, munca salvamarilor – fluieratul – e inutilă. Tentativa de a salva, în condițiile ăstea, e cvasiinutilă, după cum se poate vedea.

4.8 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
8 months ago

3 dintre acestia au murit incercand sa salveze niste copii.

Acum nu stiu ce sa zic – sigur ca educatia ajuta, inclusiv aia cu inotat paralel sa iesi din curent si nu impotriva lui – dar e cam greu sa identifici un curent rip doar din ochi.

Apropo de educatie cu biciul, stiu ca pe multe plaje din SUA e amenda daca intri cu steagul rosu – gen te asteapta politia cand iesi din apa. Parca si Spania avea unele plaje asa.

cocacosmateoharie
cocacosmateoharie
8 months ago

Nu zic sa se desfiinteze Salvamarul, dar daca te dai smecher si e necesara interventia lor ar trebui sa platesti frumusel ca sa nu te mai joci. La fel si la Salvamont.
Atatea interventii si vieti irosite…parca lumea nu mai da doi bani nici macar pe viata lor propie. Nasol.

Catalinx
Catalinx
8 months ago

@cocacosmateoharie : Da, nu ca acum, când plătești oricum, ca parte din taxa de turist și de la bugetul de stat , nu ? Cum ar veni, dacă am plătit deja taxe pentru activitatea de salvamar, nu mi se pare corect sa mai plătesc încă o dată pentru cazul in care își face meseria . Părerea mea. Nu de alta, dar pe urmă incep să intervină în exces, pentru suprataxay/ amenzi, cum făceau și aia de la salvamont într-o vreme când aveau probleme cu finanțările și erau blană pe amenzi. Și salvamarii făceau asta. Decideau ei că trebuie să intre… Read more »

luvieere
luvieere
8 months ago

Convenția steagurilor de avertizare nu se prea potrivește cu declarațiile salvamarilor. Dacă un steag roșu ar trebui să însemne “nu se recomandă înotul”, utilizarea fluierului și plângerile în privința încălcărilor interdicției de a intra în apă nu se prea justifică. Mai degrabă cred că ai noștri folosesc o convenție simplificată, pe bază de steag verde, galben și roșu, iar celelalte combinații de semnalizare nici măcar toți salvamarii nu le cunosc, darămite populația. Dacă tot se merge pe simplificat și nu se aderă neapărat la formalități, atunci pune, tată, un lanț în fața mării, prins de piroane înfipte în nisip, cu… Read more »

luvieere
luvieere
8 months ago

Până la enforcement, eu mă gândesc la claritatea semnalizării. Pot să pună ei pe mama steagurilor, și duble, și triple cu cvintuplu șurub Tsukahara, dacă Gică de pe plajă nu știe ce înseamnă, tot aia e. Una-i că-l auzi pe unul că fluieră la distanță sau îl vezi că se ia de 2-3 rătăciți care au intrat în mare (în timp ce prin alte părți ale plajei intră în mare alte zeci de oameni), alta-i când vezi o barieră între tine și apă, pe toată porțiunea restricționată. Cât despre mangleala de la mijloc, ce rost are, dacă vezi că sunt… Read more »

luvieere
luvieere
8 months ago

Poți să afișezi semnificațiile – de fapt sunt afișate, de obicei. Vezi cum arată steagul dublu și ce scrie. Da, poți să afișezi semnificațiile, doar că nu prea e coadă la citit. Oamenii ignoră, amână, uită, iar ce funcționează mai bine în situații dintr-astea e semnalizarea de tipul afișului ăla pe care scrie mare, cu roșu, “NU INTRA”, afișat direct pe ușă. Fluieratul folosit in toate cazurile îți oferă puțină informație , care poate să fie și contradictorie.  De acord.  depinde CÂT vrei să restricționezi. De acord, dacă ai identificat o zonă cu curenți de reflux, ajută să pui acolo… Read more »

Alex2
Alex2
8 months ago

Tin minte ca aveam vreo 12 sau 14 ani. M-am dus la Constanta, la unchiul meu. Am iesit seara la plaja. Am stat in apa, ne-am balacit. La un moment dat, nu am mai simtit pamantul sub picioare (cred ca am intrat intr-un felde groapa sau ceva de genul acesta). M-am kkt pe mine. Am inceput sa intrun in panica. Nu stiam sa inot. Eram pierdut. Apa a inceput sa imi treaca de cap/nas. Am vazut moartea cu ochii. Nu stiam ce sa fac. Am inceput sa dau din maini. Apa imi venea tot mai des peste cap. Inghiteam apa… Read more »

Catalinx
Catalinx
8 months ago

🙂
Prima data când am fost aproape să mor înecat…

Sperietura e mare.
Mă rog, acum îmi dau seama că am crescut în niște condiții bizare pentru lumea normală, noi ne jucam luptându-ne și bagându-ne și ținandu-ne la fund unii pe alții ( ăia mai mari pe ăia mai mici de obicei ) până la ultima bulă de aer. Cam așa ne petreceam vara la Guanta… ăsta pe malul Oltului.

Stropic
Stropic
8 months ago

Eh, asta e de fapt dilema – esti pe propria raspundere sau nu cand intri in apa?

Are cineva vreo obligatie sa vina dupa tine?

E musai sa se bage salvamarii in orice conditii dupa tine? Ca da, riscuri sunt mereu, dar au o limita. Sigur, de multe ori nici nu sunt salvamari in preajma, dar ca idee, lumea s-a inflamat si de la niste declaratii la modul “noi dupa voi nu intram in conditiile astea”.