Bici și clisme

Conduc prin UK și prin București prin orașe cam cu morcovul în cur , că s-au înmulțit bicicletele și nu numai asta, dar s-au înmulțit și elea electrice.  Și merg tată, nu se joacă. Se bagă printre orice.

Și mai văd și accidente, mai multe prin UK,  nu că nu ar fi în România, dar nu am eu treabă așa multă pe unde se produc accidentele cu bicicliști.

Și când veneam spre casă într-o zi, adică la țară în România, in timp ce m-am oprit aproape  în loc  că se întâlniră trei bicicliști și nu aveam pe unde să îi depășesc , am realizat , că băi, la mine în comună și prin celelalte biciclismul e, de fapt, destul de popular, deși nu avem pârtii speciale, drumuri cu enșpe benzi și alte cele.

Nici trafic nu e, dar pe de altă parte nici bicicletiștii nu sunt viteji. Majoritatea merg încet, au biciclete sătești,  nu cursiere sau ceva, merg pe partea dreaptă a drumului, bă, seara poartă și veste reflectorizante.  Le mai lipsesc lumini, noaptea, ăsta e cel mai mare rău, dar compensează cu vestele alea .

Singurii bicicliști pe care i-am observat activ au fost de fapt ăia beți, că trebuie să încetinesc excesiv pe lângă ei.

În rest, mi se pare amuzant că oamenii ăștia conduc exemplar, față de șoferi, dacă nici nu le conștientizez prezența pe șosele.

Majoritatea lor sunt femei  – mai ales femei în vârstă, și datorită structurii populației, dar și pentru că era o vreme când nu era OK ca o femeie să aibă permis de conducere auto. O vreme destul de lungă, că îmi aduc aminte , vară-mea cu vreo 4 ani mai în vârstă decât mine, a făcut școala de șoferi în aceeași perioadă cu mine și era considerată un pic ieșit din comun, sau comună.

Restul muieretului – biciclete, taică. Așa era la țară pe vremea aia,  bărbatul avea un statut distinct și respectat, nu ca acuma pe emancipare la blană; s-a dat dreacu’ lumea.

Acestea fiind spuse , la un health check reflexiv am realizat că eu de fapt nu am fost niciodată  deranjat de bicicliști; până m-am întâlnit cu ăia din București, că acolo n-aveam niciunul mame și tate.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
8 months ago

Eu de fiecare dată când ma întâlnesc cu vreun biciclist și trebuie să îl depășesc, am asa o strângere de inimă, până trec de el. Ar fi mult mai bine și mai sigur pentru toți, dacă acolo unde calcă mașina, sa nu calce și bicicleta. Țin minte ca la școala de șoferi, am trecut atât de aproape de un biciclist, chiar și cu viteza mica, încât abia o minune a fost sa nu îl dau jos. Practic aproape l am mângâiat cu oglinda dreapta. De atunci, știu ca de fiecare dată când depășesc un biciclist, trebuie să trec cu rotile… Read more »

Livache
Livache
8 months ago

No ideea de când nu ai mai condus în București.. dar în ultimul an majoritatea curierilor pe care i-am văzut în trafic sunt din Nepal/Pakistan/Bangladesh..

fără pic de xenofobie, au venit sa strângă și ei un ban.. problema e că au adus în bagaje stilul kamikaze de a bicicli / scuteri

Catalinx
Catalinx
8 months ago

Ultima data acum o luna, nu prea am vazut biciclisti, ca era ziua, cald, dar nu ma mira. Adica nu as da vina pe asiatici, nu e ca si cum bucurestenii mergeau exemplar pe biciclete mai inainte si au venit aia sa le strice reputatia.