Ciubucflația, cum ar spune bietul Pruteanu, regretatul lingvist, naționalist, si se zvonea – prădător sexual la facultatea unde era profesor.
Cuvântul a fost inventat de americani, pentru că, contrar așteptărilor populare că treaba asta ar fi un turcism ( în zonă e importat, dar mai mult simbolic), la americani e grosul, o economie întreagă de muncitori exploatați se bazează pe bacșiș, pentru ca să mânâncă și gura lor ceva.
Nu-s un adept al bacșișurilor, dar nici nu-s fan servicii proaste și al riscului de a-mi scuipa chelnerul în ciorbă, unde am de gând să revin și dacă așa s-au înțeles toți proprietarii de afaceri că nu vor să-și plătească angajații corect, ci să-i lase la mila clienților, ce să faci, n-ai ce să faci.
Creșterea acută a sumelor solicitate ( sugerate, na, dacă vă place mai bine), ca bacșiș, s-a observat mai întâi, evident, tot în Statele Unite și au început să folosească termenul ăsta de vreun an , doi.
Mie nu-mi pasă prea tare de ce se întâmplă în SUA, că nu locuiesc acolo și nu merg nici măcar în vacanță.
Dar iau notă, că fenomenele de genul ăsta nu-s izolațe , plaga, de obicei se întinde, a devenit o etichetă, un fel de bune maniere. Știu , eu sunt țăran, dar orișicât, lumea se uită și am observat că ajută să te asociezi și cu oameni care nu-s țarani și mimează mărinimia mai cu pasiune. Actoria și duplicitatea sunt valorile societății civilizate. Fără astea ne-am da în cap ca animalele; așa, o facem cu stil.
Trecând de la aspectele social artistice la cele practice, am observat deja de vreo 2 ani în UK că bacșișul opțional inclus pe bonuri este de 12% standard, acolo unde e inclus. Unde nu e, las eu 10-12, depinde de circumstanțe, am zis că sunt țăran și zgârcit, doar vreau să nu mi se vadă prea tare pământul sub unghii.
În România era evident altă treabă decât în US. Știu mulți oameni care se cam opuneau ideii de bacșiș, nu doar doctrinar ca mine – gen nu-s de acord, da ia și tu de-o bere, că dacă așa merge… ci nu lăsau și pace și am ajuns uneori în situații, oarecum incomode la o notă de plată – incomode că, așa zgârcit, eu nu stau să mă cac pe mine și mi se rupe pula de principiile oricui.
Dacă suntem la o masă unde unii vrem să lăsăm bacșiș alții nu, aia e , las eu, că nu facem sesiune parlamentară să votăm. Dacă nu lasă nimeni, e altă treabă, gen dacă ne punem de acord să fugim toți la ”3” chiar și fără să plătim nota, așa facem, nu e o chestiune de rușine, e una de imagine asumată. Dar cel mai mult urăsc să ne căcăm asupra noastră de dragul principiilor, învârtindu-ne în jurul la 3 lei. Mă piș pe principiile oricui, n-am timp de așa ceva, eu nu ies în oraș pentru demonstrații de forță.
Drept care, în România, standardul de bacșiș era 10% dacă a fost OK – că asta e traducerea lui dacă ai fost încântat de servicii, nu dacă ți-a supt chelnerița pula cu public și aplauze.
Până au pus ăștia taxe pe bacșiș. Eh, eu cu treaba asta nu-s de acord, din principiu. Că taxele le iau de la MINE, în principiu, chit că le rețin de la chelner. Dar în principiu, chelnerul ăla nu trăiește de mâine cu mai puțini bani, pentru că i-a luat statul 40%.
În caz că e grea matematica, că sunteți toți din ăia cu ce îmi trebuie mie ecuații și derivate în viață, 10% dacă adaugi 43% taxe la ei ( CASS, CAS, impozit pe venit) , se înmulțesc cu 1,43 și iese 14.3%, căruia o să-i spunem 15%.
Prin urmare, nu am fost surprins, dar enervat da, când am văzut sugestiile de bacșiș prin locurile unde am mâncat cu 3 opțiuni : fie 10, 12 și 15%, fie mai ușor de calculat pentru ăștia care stați prost cu matematica 10, 15, 20% – glumesc, ele sunt deja calculate pe notă, chelnerii știu cu cine au de a face.
Eu las bacșișul cash, bag pula, și cred că o să încep să fac asta și în UK, morții lui de aerobic.
Treaba e în felul următor. Eu SUNT NEVOIT să iau rolul statului și să fac un serviciu social de ajutorare al chelnerului respectiv. De ce rolul statului? Păi simplu, statul nu-i poate oferi ăluia condițiile unui job remunerat decent pentru munca lui. O arde pe aia cu ”salariul minim”.
Să nu ne căcăm pe noi, toți socotim că munca noastră e mai valoroasă decât a altora, chelnereala nu cere facultate și să citești tone de bibliografie și instrucțiuni, n-are de ce să fie plătită cu cât sunt eu plătit să scriu articolul ăsta, în loc să-mi fac treaba, dar nici nu e OK să-i lași să moară de foame. Ați încercat restaurante cu roboți și panouri unde comanzi?
Că eu am încercat și în lumina acestor evenimente, am început să las bacșis mai cu talent, că nu, dacă nu las eu nu o să le crească angajatorii salariile, o să-i înlocuiască cu ecrane, self service, în cel mai bun caz cu roboți și ChatGPT. Și deși anterior eram de părere că prefer roboții – serviciile au fost o vreme la calitate execrabilă în România, când m-am mutat în UK au decăzut așa în UK, dar după pandemie s-au revigorat, că fomica doare – dar experiența fără chelneri e mai de căcat și ășta au tupeul să ceară bacșiș și la servicii automatizate.
Prin urmare, eu fac un serviciu social, iar statul român mă și taxează pentru asta. Bine, ei taxează chelnerul, dar îmi crește mie procentul pe care ”trebuie” să-l las din motivele de mai sus.
Mișto combinație, ce să spun.
Motivele tiplației sunt date de faptul că personalul care face astfel de servicii trăiește tot mai prost din salariile ”minime” plătite de angajatorii lor – adica inflația cauzeaza tipflație, în genul ăsta de economie, e atât de simplu. Asta în general. În particular, în România, taxe și iar taxe, să mai punem taxe pe fraieri.
De ce am scris acest articol ?
Pentru că Florin Bărbuță vrea să mă ia de fraier și mă deranjează că nu-s gay, fraierul stă la locul lui.
Omul a tradus niște știri, cum face orice absolvent de SNSPA, care muncește pe bani puțini dar fără bacșiș, nu-l judec pentru asta, dar a uitat esența și aprobă politica de fiscalizare.
Anume, el crede că plătim mai mulți bani doar din cauza simplă a inflației, anume că 10% din un cost mai mare al mesei la restaurant reprezintă o sumă mai mare în sine. Nu vede restul, probabil mănâncă la Mec.
Partea care mă deranjează e de fapt asta:
Deși în România acel borcan de „tips” de la cafenele există de multă vreme, teoretic se consideră a fi ilegal de când a fost introdusă taxarea bacșișului (fiscalizarea sa). Practic, el era și înainte ilegal, doar că nimeni nu-l băga în seamă. Chiar și ANAF închidea ochii, deși erau bani „la negru”.
*În realitate, ANAF închidea ochii și la bacșișul clasic la restaurant, deși conform legislației era și acesta ilegal.
Anume, ANAF și statul român ne făceau un serviciu, coaie, până acum, că ne permiteam să sponsorizăm subzistența unor cetățeni fără a plăti taxe la patronajul nostru. Păi ce e aia. Legal se face cu taxe, așa ceva nu se mai poate. Trebuie să intrăm în rândul lumii. Eu am intrat în rândul lumii care lasă bacșișul cash. Ce face chelerul mai departe este între el , Dumnezeul lui și ANAF dacă vine tocmai atunci în control.
Din pacate nu am deloc principii si las si eu bacsis.
Patronii sa isi faca un calcul si sa zica de la inceput ca te costa atat x fel de mancare si sa dea salarii mai mari, nu sa stau sa adaug mental 10% sau cat o fi la fiecare chestie.
Ca sa nu mai zic ca mi se pare nitel ilegal ca nu am optiunea de a nu lasa bacsis fara sa fac scandal si sa cer alt bon.
Ceea ce ar trebui să primești înainte de bonul fiscal este NOTA de plată.
Și am observat, recent, că pe notele de plata sunt trecute sugestii de bacșiș, tocmai că să nu mai faci calcul mentale, deși realizez, evident, că nu e peste tot așa.
Nu la calculul ala ma refeream, ma refeream inca de cand comand. Sa recapitulam, o apa costa nu stiu, 10lei – doar ca nu e un pret final, e bb, before bacsis. La sfarsit iti aduce nota si iti zice ca e 10 lei+ 10%. Nu e mai cinstit sa iti zica nene, vezi ca te costa 11 lei si platesc eu ospatarul lumina apa tot? De ce impartirea asta absurda? In principiu ca sa fie bani nefiscalizati, salarii la negru cum vrei sa ii zici. Acum ca platesc pe bon bacsisul (teoretic) mi se pare noaptea mintii sa nu… Read more »
Pai toata treaba cu necesitatea bacsisului pleaca de la aspecte de necinste pe care incearca sa le regleze:
-Calitatea serviciului
-Faptul ca chelnerii-s platiti prost, lucru care mentie un status quo de felul asta.
Altfel nu ar fi nevoie de el. Fireste ca asa e mai cinstit, dar platim bacsis, ciubuc, spaga, ca nu traim intr-o lume cinstita si nu avem capacitatea de a schimba lumea, decat individual cate un om, platind in plus.
@Catalinx: e o prejudecata – si profesorii sunt prost platiti, si enspe mii de meserii.
de ce daca cineva iti face curat in casa, nu se obisnuieste sa dai bacsis, dar daca iti aduce mancarea da?
la mc donalds sau alte fast food sunt platiti slava domnului la fel de prost ca si chelnerii, iti pot scuipa in mancare tot la fel – bine, daca au timp.
Dar poate ar ajuta un bacsis sa nu iti dea chiar chifla aia de pe jos sau pizza aia pe care a stranutat. Si totusi nu il dai.
e o prejudecata – si profesorii sunt prost platiti, si enspe mii de meserii. Si? N-ai auzit de cadouri si meditatii? de ce daca cineva iti face curat in casa, nu se obisnuieste sa dai bacsis, dar daca iti aduce mancarea da? Depinde, daca discut cu un om – bai, cat ma costa sa imi faci asta. Atât și vine și îmi face, normal că nu ii mai dau bani în plus – că l-am întrebat pe el cât face. Și nu e chiar ieftin, o persoană care face curat poate câștiga relativ OK din munca aia. Acum 4 ani… Read more »
Ciubucul e acel ceva pe care vrei să-l dai în plus pentru că ai fost mulțumit de serviciu, dar mulțumit în sensul de peste așteptări. Ba da, în România s-a dat tot timpul, peste tot, doar că de multe ori e sub formă de cadou (sau atenție, cum se mai spune). Dai ciubuc la frizer, la băiatul din benzinărie care te ajută, lași la magazin 40 de bani pe care ar trebui să ți-i dea rest, te întorci cu o ciocolată la câte o doamnă care te-a ajutat pe la vreun ghișeu. Se pare că cel puțin noi trei nu… Read more »