Shaorma cu hatereală

Încerc să păstrez un ton moderat.

Dacă mă întrebai acum un an îți spuneam clar că cea mai bună șaorma din Europa e în România punct. Pe locul doi Germania, Suedia completează podiumul.

Încă cred că e așa, dar am învățat că sunt subiectiv.

Când am zis șaorma din România, experientele culinare la care făceam referire se cam limitau la București, că , în principiu, pe acolo mâncăm șaorma, acolo era mai populară ( acum e populară mai peste tot ) și tot acolo era , cred și cea mai de calitate și de gusturi mai diverse.

In urbea in jurul căreia mă învârtesc șaorma cred că nu a fost niciodată cea mai bună, dar nu prea am realizat asta.

Pana vara asta, când am fost la mall cu ceva treabă ( să cumpere copiii niște cărți), m-am întâlnit întâmplător cu rude din alt oraș și am petrecut jumătate de oră la un suc și n-aveam pofta de o masă la restaurant că era cald și nu ne priește. Nu știu de unde a cumpărat soția și copilul șaorme dar a fost mediocră. Nu nașpa, dar nimic de lăudat.

Și totuși înainte de asta eram în același oraș cu un prieten la o treabă importantă, cum ar veni făceam noi o băiețească.

Practic venisem la pont , pont de la alți prieteni, care se întorceau de la pește și au zis că ” se prinde crap pe dig la Xxxx ( nu vă spun locul să nu care cumva sa vă duceți acolo ). Trage la bici de 7 metri.”

Eu știam că crapul trage la boabă de porumb, la râmă, la mămăligă, dar nu le contest domnilor senioritatea în materie de pescuit, așa că ne-am suit în mașina cu volan pe dreapta pe care a cumpărat-o prietenul ăsta doar pentru pescuit ( înainte să constate că are garda prea joasa pentru pescuit un Volvo V50) și am plecat amândoi să cumpărăm bice de 7 metri, dacă la aia trage. O pulă, să pierdem vremea de pomană la aer condiționat în mașină, că e prea cald afară.

M-a dus, ritualic, “la Bărbos, in Ostroveni” că el le știe mai bine decât mine pe astea, unde vindea un domn fără barbă, dar nu contează, acolo le-am măsurat pe toate între noi, bicele zic, nu la lungime, ci la greutate, că erau unele mai ușoare și mai scumpe, altele mai grele și mai ieftine. Apoi am pus în balanță calitatea și prețul și am cumpărat , ca țăranul întors în vacanță dupe Anglea, varianta mai scumpă plus alte alea, că ce facem noi aici, nu ne uităm la bani? Dacă zice lumea că ne merge rău acolo la străinătate ? Dacă trage peștele , sunt pe investiție, dacă nu pe distracție, cum s-o nimeri așa mă laud, pe competențele mele in materie nu se bazează cineva.

Obosiți de cumpărături, ne-am propus să mergem să halim ceva , care nu îmi era foame de o săptămână , dar de ce nu.

Că hai “la mese”. Hai. Mesele alea s-au dus dracu, cred, de când le știam noi, acuma au deschis o shaormarie “Băneasa”.

Nu știu foarte multe despre asta, dar am văzut la ăștia “Shaorma hatz” in meniu, deci presupun că e a tipului care se recomandă așa prin clipuri video, despre care deasemenea nu știu foarte multe.

Băi, nu vreau să fiu prea exigent, că am zis că nu îmi era foame, iar foamea contează în aprecierea calității mâncării, dar nu e. Nu știu dacă în București are gust la fel sau nu, dar meh. Nu că e rea, dar parca are altă rețetă, nu mai e șaorma aia clasică de o știam eu, cred că de la sosuri li se trage, toți încearcă să reinventeze roata, iar eu devin boșorog și nu mă mai recunosc în lumea în care trăiesc, dar rămâne cum am spus: nu e! Mie să mi-o aducă cineva pe aia de-o știam eu. Cu de toatele de pe vremea mea , nu de acum, că zic ăștia nume de ingrediente pe care incerc să mă gândesc dacă le-am citit prin ceva “almanahe“, că de văzut nu. Bine, aici nu e cazul, e pe aproape clasic, dar nu e clasicul pe care îl aștept eu.

Altfel, localul e curat, gen farmacie, patrula efectiv băiatul care vindea acolo cu mopul după noi. Cum se spune în România – era curat ca la McDonald’s, afirmație care în altă limbă ar suna cel mult sarcastic.

De aia zic, că e posibil să fi fost și eu sub auspiciul “amintirile mă chinuiesc” cu curățenia din localurile din UK.

N-am crezut să spun vreodată asta, am plecat din orașul ăsta la București ca să nu mor de foame p-aci, acum vreo 20 și ceva de ani, dar îmi lipsește, bă , curățenia din oraș și de prin localuri.

Serios…

Acestea fiind spuse, îmi voi face o recalibrare a standardelor de șaorma că am impresia că a trecut mult timp de la ultimul certificat metrologic și am început să dau erori.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments