Dacă vi se cere să fiți testați pentru consumul de droguri de către poliția rutieră

Refuzați, politicos, și cereți să fiți duși la IML pentru recoltarea de probe biologice.

Nu e nicio răsturnare de situație, situația a fost așa de la bun început, ăla era doar beat pulă, nu și drogat, doar că așa funcționează aparatura poliției de măsurat consumul de droguri – vor să ne stupefieze cu vrăjeli despre stupefiante.

Prin urmare, deși nu sunt avocat, îmi permit să vă dau un sfat legal – puteți, desigur, să-l verificați cu avocați.

Dacă vă oprește poliția, sau ați comis un accident, și trebuie să vă testeze de alcool ȘI de droguri, puteți să acceptați să fiți testat pentru alcool, dacă vreți să dovediți bunăvoință și colaborare, deoarece etilotestul este mult mai precis decât aparatul de testat droguri.

Dar dacă vă cer să oferiți probe de salivă pentru testerul de droguri – fie că ați consumat, sau nu, refuzați.

Nu refuzați recoltarea de probe biologice, aia atrage un dosar penal , probabil cu condamnare, ci doar aparatul pizdii.

Testul pe care îl face milițianul la fața locului nu reprezintă probă admisibilă în justiție, prin urmare, dacă iese pozitiv oricum veți merge la IML pentru analize de sânge, eventual de urină – probe biologice.

Desigur, avantajul AR FI, că dacă iese negativ nu mai pierdeți timpul la IML, care AR FI unul rezonabil pentru toate părțile implicate, dacă:

-Aparatele ălea nu ar fi niște gunoaie ( ar trebui retrase, serios)

și dacă

– nu ar avea consecințe constatarea fals pozitivă de consum de substanțe interzise.

Dar aparatele SUNT niște gunoaie, iar rezultatele testelor au consecințe IMEDIATE, NEGATIVE. Nu vorbesc din ălea de imagine, că zice lumea că ești drogalău.

Permisul de conducere se reține imediat, în vederea suspendării și tot imediat se deschide dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

Aici merită să avem o clarificare.

La alcool există un prag cantitativ de la contravenție la infracțiune, dincolo de faptul că aparatul de testare e mai precis. Adică, dacă printr-o eroare aparatul prezintă o URMĂ pozitivă de alcool, foarte probabil, nu o să arate că ești îmbibat gen 0.4 la mie în aerul respirat. Prin urmare la un fals pozitiv , o să fii amendat și o să ai permisul reținut în vederea suspendării. Poți cere să fi dus la analize de sânge și DACĂ plătești tu analizele, ca să nu aștepți decontul poliției, primești rezultate mai repede. Oricum, poți contesta reținerea în justiție. Câtă vreme e vorba de o contravenție, suspendarea permisului se poate ataca relativ ușor și cu ceva ajutor de la avocat, cerere de judecare de urgență etc, se poate întoarce rezultatul.

De notat, că tot nu poți cere despăgubiri poliției pentru timpul tău futut, ei vor declara că au acționat de bună credință. Dar diferența stă în cum e privită situația infracțiune / contravenție și în calitatea aparatului de testare.

În cazul consumului de droguri, atestarea nu e una cantitativa, ci calitativă ( ai, sau n-ai urme de substanțe în salivă), iar calitatea e proastă.

Mai mult decât atât, după rezultatul aparatului mergi oricum la IML, dar asta nu e în avantajul tău. Ți se deschide ORICUM dosar penal în rem, în care ești cercetat pentru consum de droguri. Vrăjeală, nu cercetează nimeni nimic, doar se așteaptă și, dacă nu e vorba de un accident eventual cu public, unde chiar există interes de cercetare, chiar se așteaptă până la pulivară – LUNI, nu zile, rezultatele testelor de la IML. Au niște batchuri, niște proceduri de deconturi, etc. Am înțeles că poți grăbi rezultatele dacă plătești tu analizele și faci jalbe continue. Nu știu dacă este așa. Oricum ar fi, pe perioada desfășurării cercetării penale, în calitate de suspect, ți se suspendă dreptul de a conduce și nu prea poți întrerupe suspendarea aceea. Trebuie să aștepți decizia unui judecător. Am înțeles că se va modifica legea, dar oricum , vorbim de luni de zile în care ești tratat asemenea unui vinovat, chit că se reține doar calitatea de suspect.

Da, e deranjant să fuți niște ore, sau o zi întreagă pe la IML, dar e de dorit unor luni.

Îți faci un bine ție, le faci un bine și agenților, care abia așteaptă un fals pozitiv să nu mai piardă vremea în stradă ci pe drum și la cafele la IML așteptând recoltarea de probe.

După asta nu te mai interesează cât durează să vină rezultatele ( câtă vreme n-ai consumat, desigur) – pot să fie ani . Tot ți se poate retrage dreptul de conducere, sub formă de abuz, pentru ”suspiciuni temeinice” că ai fi consumat, dar pe o perioadă de 12 ore, iar temeinicia poate fi pe urmă atacata în justiție , cu cerut de daune and shit – asta poți să-i spui și polițistului care vrea să ia acțiunea asta. Iar de 12 ore nu moare nimeni și cel mai important, nu ai calitatea de suspect, nu se deschide nicio cercetare până când nu vin rezultatele de la sânge, când o fi aia.

Cred că o să fac o campanie pe facebook, pe care o să o plătesc din buzunar pe tema asta , gen nu mai oferiți probe de salivă poliției pentru aparatul Drager. Dacă ei nu recunosc că e un gunoi, să caute altceva, e OK, să ne fută timpul pe la IML, dar nu cu prezumtia de vinovăție.

Altfel constatarea făcută de aparatul omologat tehnic – cine și cum le omologhează pe ăstea nu știu, e considerată de legiuitor temeinicie.

5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
8 months ago

https://youtu.be/rDyc3NBm3Jk?si=2qpskqIhL445QWjX

Pe undeva pe la mijloc zice o chestie care m a lăsat perplex și care explica cumva comportamentul drug testerelor.

Drogurile pot rămâne în salivă până la două săptămâni!!!

Stropic
Stropic
8 months ago

poate depisteaza aparatul intentia de drog – se stie ca gandurile au un impact asupra chimiei corpului – eg cand esti fericit se elibereaza serotonina. daca soferii se gandesc des la droguri, schimbarea ph-ului din saliva ar putea duce la un fals pozitiv.

:)))

cma
cma
8 months ago

mi-a placut/ mi s-a parut interesant ce zice nenea medicul legist aici https://www.youtube.com/watch?v=U_FCoVsTqy4
vad ca e si unul mai nou, in urma accidentului din vama, https://www.youtube.com/watch?v=U_FCoVsTqy4 – asta nu l-am vazut inca

Catalinx
Catalinx
8 months ago

Da, ai văzut partea cu Nurofen+, ceai de cânepă și covrig cu mac ? In țara covrigarilor ? Foarte bun materialul, bravo, și felicitări lu’ domnu’ Gojira, că are câteva bune. Ce zice nenea ăla? Că apar depozite de thc , dacă ești fumător habitual, sau macar fumător de weekend , nu că am fost acum 2 săptămâni la Amsterdam și sunt un polițist lache care nici macar să țes o minciună sustenabilă nu pot. Am mâncat o salată cu oțet domnu’ polițist și de aia sunt beat, că se știe că oțetul retrogradează in alcool în stomac, am acolo… Read more »