E unul din motivele pentru care nu iau în calcul să cumpăr mașinile lui Musk, lucru care nimic de-a face cu calitatea lor, ci cu calitatea lui și puterea pe care a căpătat-o având acces la banii lumii , vânzându-le mașini spațiu în rachete și o să mai tot vândă. Nenea a vândut până acum în jur de 4 milioane de rable electrice în ultimii 5 ani, care înseamnă că are niște milioane de debitori ( creditele auto nu sunt direct către Tesla, dar indirect este un flux de bani de la cumpărător la companiile pe care le controlează el) pe ștatul de plată și controlează direct sau indirect sume de ordinul ăla de mărime. Plus alte sume granturi de la guvern ca subvenții pentru cercetări și dezvoltări de infrastructură.
În teorie asta e bine – în practică, având putere el trece dincolo de ”partea economică” și decide lucruri care țin de geo-politică și aspecte strategice la nivel societal în cazul de față:
Mai exact:
Isaacson notează în carte că în 2022 Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să dezactiveze rețeaua de comunicații prin satelit Starlink din apropierea coastei Crimeii pentru a dejuca un atac ucrainean asupra marinei ruse din Sevastopol, folosind drone maritime.
Potrivit jurnalistului, dronele ucrainene încărcate cu explozibili „s-au apropiat de flota rusă”, dar apoi „au eșuat inofensiv la mal”. De altfel, în luna septembrie a anului trecut trecătorii ruși au descoperit o dronă maritimă cu origini necunoscute pe țărmul Sevastopolului.
E inerent ca orice om care capătă succes în sistemul capitalist se duc în ceva direcție cu asta. Unii vor mai mulți bani și urnesc pârghii în sesul ăsta, alții au ambiții politice.
Musk e la un nivel superior, nu cred că îi pasă prea tare, în mod direct , de lideri politici și alți asemenea, mai departe de a interacționa cu ei pentru a-și atinge scopul. E un pic la un meta-nivel. de straregie, legat de percepția curentă de politică globală.
Omul e un longtermist declarat.
Ce e aia lontermism?
Varianta TLDR ar fi cam așa:
Ți se pare că actualul sistem de organizare economică de tip capitalist ( viciat) e inuman, e gresit că sistemul de organizare e un mecanism care strivește oameni, construiește corporații și ne transformă pe toți în pioni pe o tablă de șah care nu ne mai aparține?
Longtermismul e următorul nivel, care declarat nu e interesat de indivizi și de soarta lor ( cu excepția celor privilegiați care fac politicile, desigur ), ci de sanki supraviețuirea speciei pe termen foarte lung.
Curentul ideologic își are cuibul aicișea pă Oxford, au discuții și stratageme.
Că nu aveau unde altundeva mai bine, decât în țara asta de sociopați duplicitari.
Longtermiștii sunt preocupați doar de avansul tehnologic și supraviețuirea speciei, ignorând costurile.
Politicienii au nevoie de voturi pe hârtie. Meta sau Mega capitaliștii nu au nevoie, îi votați cu propriul portofel și hârtiile și le rezolvă ei altfel.
Este deja o coadă destul de mare de fanatici care se înghesuie să-i sugă pula lui Musk; nu mai este nevoie de încă unul.
Personal, prefer un individ corupt care îmi bagă banii în buzunar, cu gândul să facă mai mulți bani, să-și sponsorizeze viciile, să-și aranjeze copiii, că-l doare în cur de restul lumii, sp facă evaziune și să încalce legi, precum ăia care conduc VAG, sau, de exemplu Renault, decât unul care investește activ în a fi șeful tururor și a decide soarta omenirii, care a tras pe nas sindromul Superman.
Lumea numește asta altruism efectiv, eu îl numesc defectiv. Defectiv de prezent.
Pana la dumnezeu te mananca sfintii. Nu poate contesta cineva ca elon musk e un om foarte inteligent, dar e adevarat si ca e plin de medaliati fields si laureati nobel care fac saracii foamea – prin comparatie. Eu cred ca longtermismul lui e sa ramana cel mai bogat om din lume indiferent ce se intampla in ucraina, ba il cam doare relativ in cot. Acestea fiind spuse, in primul rand, cine plateste starlink? Ah la inceput a fost donatie generoasa din partea lui apoi ca stii costuri bla bla si nu le poate acoperi. Daca nici asta nu e… Read more »