Israel-arme: Când e nevoie să iei problema în mână

Am urmărit subiectul ăsta și l-am discutat încă de acum 15 ani cum diferiți oameni din Israel.

Unii din evreii din israel sunt din familii care au trăit ultimile zeci de ani acolo, alții sunt imigrați din Europa, alții de prin Statele Unite.

M-am regăsit de mai multe ori în mijlocul unor discuții pe tema asta într-o familie de evrei unde domnul era imigrat din Europa, iar doamna din State. Dumnealor, rudele, prietenii fiecărora și eu ( și niște colegi din America de Sud) ca fini observatori și biasați către partea Europeană.

Eu sunt un european pur sânge la treaba asta, nu vreau civilii să poarte (atenție, nu vorbesc de deținere) arme în public, aka mergem pe stradă și tu ai kalashu pe sub fuste. Ce pula mea e aia. Nu că am ceva cu dreptul omului de a se apăra, nu că cred că lasă că ne apără poliția – sunt așa de idiot precum britanicii – NU VREAU NICI POLIȚIA ( aia de proximă intervenție ) să aibă arme ( să se descurce cu bastoane și spray-uri) – lasă să aibă alții niște forțe de intervenție care să vină când îi cheamă primii. Pentru că cred că majoritatea oamenilor suntem proști ( mă includ și pe mine aici, ca să n-avem discuții că eman vreo bășină de superioritate) . Nu e că nu știm să le folosim, deși și asta, e că suntem proști și degrabă a le folosi abuziv și nu îmi surăde ideea de a sta la orice fel de discuții informale pe stradă cu oameni care au degetele pe trăgaci – aia e o viață foarte tensionată, în care trebuie să-i faci prostului concesii mai ceva ca acum, în epoca PC, iar prostul crede că are dreptate, doar că știe și arată că poate folosi o armă.

Unii iau asta ca pe un semn de politețe eu o iau ca pe un disconnect al oamenilor.

Cum ar fi ca oricine comentează pe blogul ăsta să stea cu grija faptului că eu am un pistol îndreptat către ei – sigur, este doar pentru propria mea protecție, dar eu aș putea fi un cretinopat, n-aveți de unde ști. Sigur, ați putea avea și voi câte un AR15 și atunci fie nu mai spunem niciunul nimic, fie vorbește doar ăla care o are mai lungă.

Ca să nu fac articolul ăsta despre mine, la fel erau și evreii de sorginte europeană, în experiența mea cu ei, iar cei cu influențe culturale profund americane, erau genul care atunci când vorbeau cu pasiune despre câte arme au ei in state, vedeai cum li se mișcă arătătorul la fiecare grup de consoane alăturate pronunțate mai apăsat, cadențat așa la un ritm de 10-20 de contracții pe minut – vă rog să schimbăm discuția, sau să mai dea cineva comandă de o cutie de cartușe, că rămâneți fără în următorele 5 minute.

Cei trăiți suficient de mult în Israel aveam mereu exemple la îndemână de câte un extremist care ba s-a detonat, ba a intrat cu un buldozer sau vreo volă în cetățeni, eventualîn mașinile lor și n-a avut cine să-i curme elanul cu un glonț până a venit poliția și tot așa – erau excepțiile ălea suficiente să ai un punct de vedere, dar insuficiente să faci un push practic: drobul de sare, cum ar veni.

Prin urmare, de fiecare dată când Netanyahu și likudul lui vorbeau despre înlesnirea obținerii de arme de foc în Israel, o parte din cetățeni și presa luau poziții potrivinice, inclusiv anul ăsta ,DUPĂ un atac în Ierusalim.

Spuneau că nu vor să ajungă ca ”America” cu o bună justificare, anume, în Israel, cu tot cu atentate punctuale și cu accentuarea lor în ultimii ani, rata omuciderilor era de 1.9 la suta de mii de locuitori – asta în 2021 ( în România e de 1.3, ca referință, fără atentate, ne descurcăm binișor singuri) , când purtam eu dezbaterile ăstea, prin 2010-2014 , era de 2.0 ( a cam crescut violența aproape peste tot în ultimii 10-15 ani în niște țări civilizate – ce chestie, credeam că devenim mai civilizați, bă, când colo…). Pentru ce cotează , în România în 2010 , era tot 2.0 ( ca să înțelegeți un pic niște treburi când mai ziceți că în România e rău și nu știu ce.

Când mai ziceți că românii sunt rasiști că nu primesc cu brațele deschise imigranți și nu știu ce.

În timp ce în SUA este de 6 , iar la începutului deceniului trecut era 3 solist – moar guns, BLM please.

6, bă!

În condițiile ăstea, era mai acceptabil în Israel să-ți cumperi cască sau vestă ( nu din aia cu explozibili) , decât arme.

De-a lungul timpului ăstuia , oricum în Israel s-au mai relaxat legile cu privire la deținerea de arme de foc și au început să mai aibă unul altul, în funcție de riscul la care se supuneau – adică dacă locuiau sau lucrau în zone de risc.

Dar, se pare că taica Netanyahu știa el ce știa – că într-o zi optica s-a schimbat brutal.

Într-o zi au luat susținătorii armelor 22,000 de semnături pentru înlesnirea legilor. Sigur, ziua aia a fost 8 octombrie.

De la începutul anului ( că anul ăsta a început deja șifonat) s-au acordat 27,000 de licențe de port armă pă privat, adică nu cetățeni care au sarcini militare, sau de pază , protecție, plus servicii. În condițiile în care anul trecut , tot anul au fost acordate aproape 13,000 și 10,000 în 2021. Ăștia sunt noi purtători de arme.

Și-acum s-a dus, cum se spune , puiul cu ața; n-o să mai auzim prea curând despre opoziție în privința înarmării , că e evident că nu funcționează așa și, probabil că din punctul ăsta de vedere, și când se va stabiliza situația, de-acum Israel se va apropia mai mult decât era de sistemul sociocultural din Statele Unite, decât de cel din Europa.

Amuzant este, urmărind acțiunile fanilor lui Allah, dacă nu cumva Europa se va îndrepta, încet-încet în aceeași direcție.

Oficial, nu. Oficial, în UK de exemplu, vorbesc despre să interzică și cuțitele de bucătărie cu vârf ascuțit, că e crmininalitatea mare, boss – nație de cuțitari. Dar să vedem…

Până una alta bănuiala mea este că, mai ales dacă povestea cu Hamas și Hezbollah dămâne deschisă, vom vedea un Israel înarmat până în dinți , mare minune dacă nu-i depășesc pe americani – că dacă am învățat ceva de la oamenii ăștia este că sunt serioși și devotați în ceea ce fac.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
animaloo
animaloo
6 months ago

mai nasol e ca acum idiotii evreilor or sa intre peste palestinieni cu armele lor, nu or sa mai aiba nevoie de suport militar.

ca deh, au si evreii jegurile lor