240 de români în Gaza: but why?!

Tot aud știrea că ”peste 200 de cetățeni români au solicitat sprijin să se întoarcă acasă”.

Băi, de acord, sunt cetățeni români, să-i ajute statul, să negocieze cu evreii, cu Israel, cu americanii, cu teroriștii, cu oricine e nevoie, doar ca să-i scoată de-acolo, preferabil în viață.

Dar stau așa și nu muncesc era să zic, dar ce vreau să zic e că mă întreb cine merge să locuiască în Gaza de bună voie? În ideea că dacă ai cetățenie română, vorbești limba, sau vreo limbă, adică nu ești mut, nu s-o câștiga bine în România, dar și dacă dai cu mătura pe stradă, sau livrezi pentru Glovo și stai în chirie într-o garsonieră de 9mp pe la Cluj, că deja în București faci upgrade-uri, presupunând că n-ai casa ta, ca 90% din Români, sau cum zice legenda, trăiești o viață mai împlinită decât pe fâșie. Zic asta în cazul în care nu vrei să pleci unde-ți tună mai în vestul Europei și să muncești ceva acolo.

Din câte știu nu e vreun consulat/ misiune diplomatică românească în Gaza. Or mai fi voluntari pe la ONU, UNICEF, astea, care acum s-au speriat și vor să plece de acolo ? Or fi.

Se vorbește de cetățeni români și de membri ai familiei acestora. Înțeleg că at fi în total 350 de cetățeni, dar nu vor toți să plece. Nu știu dacă poza de pe DC News/ Agerpress ilustrează chiar cetățenii români care au cerut sprijin sau e una generică cu palestinieni.

În mintea mea – speculez acum, că reprezentanții statului român n-au specificat cine-s cetățenii ăștia și ce căutau ei acolo, bănuiesc că-s de etnie arabă / palestiniană ( dacă există așa ceva) care au dobândit cetățenie română cumva – la studii, unii poate au dat-o mai departe la copii lor, a prins vreun palestinan vreo româncă și s-a măritat cu ea – habar n-am , nu prea contează, dacă statul român le-a dat cetățenie, acum sunt români, nu-mi schimb părerea – să-i ajute statul cum o putea să plece dracului de-acolo, că o belesc , contraofensiva Israelului nu e ca aia ucrainiană.

Dar mă întreb ce le-a luat atâta timp să plece, eventual să fi solicitat ajutorul statului român, dacă îi țineau evreii captivi pe fâșie, că trebuie să se fi putut rezolva ceva.

Înțeleg când te prinde războiul cu chiloții în vine și na, tu aveai alte planuri, dar n-a fost să fie. Cum ar ataca rușii tocmai când merg eu acasă în vacanța de mai să miros teiul, florile și să mânânc cireșe gratis – e ceva, merită riscul și pot să-i înțeleg pe alții că nici eu n-am multă minte.

Dar mă întreb fără să pot să-mi dau un răspuns credibil ”oare, românii de acolo ce planuri aveau când puteau oricând accesa o viață mai bună și statutul de refugiat palestinian în România?”

Că singurele scuze posibile care-mi trec prin cap e că erau toți în vizită la rude, cazul în care mai bine să-și ia dracului și rudele de-acolo, sau sunt toți mărinimoși și aveau acțiuni de voluntariat, ajutor astea.

Altfel, e doar o chestiune de WTF, că dacă Fâșia Gaza rupea pe turism înțelegeam, bă ăștia sunt turiști idioți, cum mai sunt și eu uneori, cum erau unii din ăia la festivalul păcii, care au avut ghinion când s-au enervat hamașii să răstoarne masa. Dar nu e, m-am uitat pe booking.com și nu e nimic disponibil în Gaza, poate o fi fully booked.

Sunt curios dacă vreun jurnalist mai curajos , poate ăștia de la Antene sau RTV le pune ălora întrebarea de bază, când îi recuperează românii ( vedeți, sunt pe pozitiv, presupun că-i recuperează). Ceva de genul:

Și? Cu ce treabă erați prin Gaza? Ceva afaceri? La muncă? Că am auzit că e mereu de muncă în construcții acolo, mai ales în subteran. În concediu de odihnă? La studii? Vă construiați o viață mișto acolo pe fâșie? Când mai mergeți?

Serios, mor de curiozitate și nu o spun decât pe jumătate ironic, că sunt convins că pentru respectivii oameni prezența lor acolo e destul de serioasă, dar nu o percep eu cum trebuie.

5 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
6 months ago

Eh, si mai intrebi. Din punctul dumnevoastră de vedere, cum ar fi mai bine pentru fata dumneavoastră: să trăiască aici sau în România?Mi-ar fi frică să fiu mamă de fată în România la ce văd că se întâmplă acolo.Dar România e o țară destul de sigură. Nu cred că vă temeți că ar fi violată.Nu de viol mi-e teamă, ci că s-ar putea să se strice. Să se ducă de bună voie cu băieții. E bine că e libertate în România, dar parcă nici așa, nu știu cum să zic. Altcineva: Ilona Hamdia: Ținem postul de Ramadan. Lumea interpretează Islamul… Read more »

animaloo
animaloo
6 months ago

era un tip palestiniano-roman care se intorsese sa isi termine ceva facultate.
mai sunt romance casatorite cu palestinieni (stiu io una)

Marian
Marian
6 months ago

Am fostă colegă de grupă măritată la nisip, nu Gaza, dar nici departe de ei, spre arabi. Femeie născută și crescută în Brașov, munte, pădure de brazi, d-astea. Nu a reușit să mă facă să înțeleg logica ei legată de relocare, deși uneori mă duce capu’.
Nițel off-topic: am ajuns să mă uit la știrile de la ora kitsch, nu mai pot cu israel și hoimăs, mi-a ajuns pînă la Lună si-napoi.

speedy gonzales
speedy gonzales
6 months ago

am o colega care sapt viitoare urmeaza sa plece in Egipt ca turist sa viziteze pe acolo
i-am zis ca o sa aiba spectacol placut noaptea, ca se vad frumos rachetele trase de Hamas si cele trase de Israelieni de catre Iron Dome