Una scurtă cu Israel vs Hamas/Gaza

Aud tot mai des că și evreii sunt la fel că și ei omoară civili palestinieni, că nu contează contextul, la sfârșit numeri morții , că tot crime de război sunt.

Poate. Nu-s judecător, să-i judece alții pentru crimele lor și pe unii și pe alții.

Poate că raportat la celălalt popor și unii și alții sunt ostili, poate că și unii și alții comit crime.

Însă deosebirea fundamentală ține de cum se raportează la propriul popor.

Armata are scopul explicit de a apăra poporul. Nu de a se apăra pe sine.

Israel pune tot timpul armata în fața poporului, regiunile din aproprierea conflictelor au fost evacuate, chiar preventiv – vezi zona de nord , din princina amenințării hezbolacilor.

Hamas pune armata în spatele propriului popor. Unele probe sunt dubitabile , altele cu greu.

https://x.com/TheMossadIL/status/1721573437959717025?s=20

https://twitter.com/TheMossadIL/status/1721561639416102961/photo/1

https://x.com/TheMossadIL/status/1721208799682351377?s=20

Eu înțeleg că e densitatea mare în Gaza, dar chiar așa…

Cetățenii israelului, poate au sau poate n-au motive să acuze propria armată. Au motive să-i acuze pe inamici. Au motive de discuție pentru vina palestinienilor, au motive să vrea să distrugă amenințarea Hamas.

Palestinenii poate au motive să lupte împotriva israelienilor, împotriva IDF. Familiile civililor ucise poartă povara pierderii și a nevoii de răzbunare personale.

Dar tot ei, au motive să-și acuze și judece propria armată, propria conducere, care-i ține ostatici aproape la fel de mult cum îi ține Israel în spatele gardului lor.

De unde mă uit eu , orice stat poate fi nevoiit să facă lucruri mai mult sau mai puțin curate pentru a se apăra, pentru a-și asigura existența, pentru a-și proteja cetățenii și interesele lor. Sigur, există tratate internaționale, orice stat într-o asemenea poziție, mai puțin cele mari, precum Rusia, lol, ar putea fi trase la răspundere. Și ar trebui să fie.

Însă statele care-și folosesc abuziv proprii cetățieni, pe post de ostatici sau scut, și-i pun cu intenție în poziția de a fi masacrați, în ceea ce mă privește, sunt state teroriste și trebuie pedepsite ca atare, adică destructurate și, eventual reconstruite. Sau măcar oprite.

Și nu e vorba de gherilizare – luptele de gherilă sunt atunci când civilii se amestecă în conflict.

Nu când sunt ținuți cu forța, când nu-s lăsați să se distanțeze, plece, you name it.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments