Nu așa de lungul drum în descoperirea bătrâneții – venin de albine de la Vitaplant

Cum stăteam eu in barcă, toată ziua așezat, și adia un fior rece care îți lua poftă de viață, eram pregătit de vreme bine de tot – jachetă, un pulover rar și tricou, atâta tot , că la un caz de ceva sa nu mă duc dracului la fund. Că veni vorba de fund, stătea intr-o pereche de blugi și atât.

Cam insuficient pentru vremea cu pricina – tipul cu care eram avea vreo 2 perechi de pantaloni, trei bluzoaie , din astea.

Dar eu nu, că eu am purtat de câteva ori izmene prin școala generală și au făcut o dată colegele mișto de mine că sunt izmenar – eram. Iar de atunci, am trecut toate iernile inclusiv la temperaturi de -20 de grade cu o singură pereche de pantaloni, când eram la școala generala de pânză subțire din material de uniformă de îmi paralizau picioarele, altfel, din blugi, pantaloni mai hrosi , dar fără altă calitate specială. Abia peste 35 de ani mi-am cumpărat și eu pantaloni de ski și încă unii mai de calitate, anti-vânt și anti-apā , de la Jack Wolfskin.

Dar nu eram îmbrăcat în ăia, am zis.

Și tot ce s-a întâmplat, de-a lungul reprizelor de frig susținute a fost că am înghețat și m-am dezghețat și așa am presupus că se va întâmpla și de data asta, ce mare brânză.

Doar că nu. 40 de ani sunt 40 de ani și boșorogeala e în toi.

M-am trezit a doua zi, dis de dimineață cu un pic de durere de spate , in zona lombară care radia prin ambele picioare până la genunchi; sciatică bilaterală ii spune, că nervul sciatic e inflamat. Tot ce ridicasem mai înainte a fost barca cu tipul cu care eram, care e grea , dar nu chiar așa de grea și nu de la barcă m-a apucat a doua zi.

Și a devenit tot mai rău, accentuat de faptul că și a doua zi am stat tot pe cur așezat în scaunul mașinii pe poziția șofer, că următoarea noapte nu prea am dormit , decât pe spoance.

Următoarea dimineața eram deja bine inflamat, de puteam sta doar in picioare in “poziția” mergând.

Că de ce spun eu asta, că nu mi-aș recunoaște boșorogeala pe net, astea se țin la secret, eu sunt mai țeapăn că Mihai Viteazu călare pe Breazu, etc.

Dacă tot ajungeam la oraș mi-a zis tata sa cumpăr niște turtițe pentru albine, că e iarnă și să nu moară de foame.

Că o paranteză , noi creștem acum albine ca pe animale de companie, că miere nu luăm de la ele, doar le alimentăm să mănânce. Nu e că s-au lenevit, e că asta e situația florilor polenizabile , versus populația de albine din zonă – subvențiile europene dictează.

Și am intrat într-un magazin apicol am cerut turte și am văzut spray cu venin de albine.

Acuma eu sunt sensibil la astea și deși știu că in zilele noastre orice produs naturist mai de nișă, inclusiv veninul ăsta, este marketat drept panaceu , nu trebuie să iei totul literal până la retardare, dar rămând într-o sferă conservatoare , oricâte surse academice intersectezi rămâi cu informația veninul de albine are proprietăți dovedite cel puțin anti-inflamatorii, anti-oxidante , neuroinhibitoare , și mai multe din sfera antidegenerativă ( fetele, hai pe la mine pe la stupi să mestec un pic în albine “să vă pună botoxul”, că veninul conține si un derivat de acid hialuronic) .

Cum am văzut spray-ul mi-au strălucit ochii mari ca în desenele animate japoneze.

L-am întrebat pe nenea vânzătorul ( care era mai tânăr ca mine ) “la ce e bun” și mi-a zis de artrită, dureri nervoase ( mi s-a muiat inima ) și antiaging ( îmbunătățirea circulației capilare ).

Întreb eu : -Sciatică?

-Exact.

Și mi-a arătat, scria pe spray. Există și unguent/cremă, dar eu am cumpărat ăsta.

Pentru că aveam încredere undeva între zero și un pic mai mult , am mers apoi la farmacie și mi-am cumpărat Nurofen și diflofenac, că e bine cu tratamentele bio produse de companii fără pedigree, dar e bine și să ai pe mâna dreaptă niște chimicale recunoscute produse de prietenii mei din Big Pharma, în caz că primele nu merg.

Am decis să suport in continuare durerea și să nu merg la sigur cu medicamentele consacrate , doar ca să măsor pe pielea și placebo-ul personal ce face veninul ăsta. Are și extract de ardei iute, ulei de pin și ulei de mentă.

Aș vrea să am ceva flamboaiant de genul “mi-a luat durerea cu mâna” , dar nu a fost chiar așa. După părerea mea subiectivă a fost mai bine, dar nu spectaculos.

Atenție: mai jos descriu o experiență empirică, că nu se fac niciodată studii pe un pacient și mai ales autoevaluate.

Efectul imediat a fost mai lent decât efectul pe care îl știu la diflofenac și mai slab și decat la diflofenac, poate comparabil cu cel de la Nurofen .

Dar după câteva repetări, în aceeași noapte , și după ce Mi-am pus o pernă sub șale, am putut să dorm neîntrerupt. A doua zi m-am simțit mai bine și după încă vreo două aplicări starea s-a ameliorat. Nu sunt “vindecat” de tot, chiar și acum când scriu mai simt că mă ține un pic spatele și “îmi simt” nervii prin picioare – nu mă dor, dar îi simt că sunt acolo, ceea ce trebuie să echivaleze cu o inflamație minimală.

Dar de ce cred că e mai bun preparatul ăsta este că efectul medicamentelor de tip Diclofenac sau Voltaren se estompează mai rapid și dezvolt un pic de toleranță. Efectul pastilelor analgezice durează mai mult, dar pentru nevralgie și acela se estompează la repetarea dozelor, dacă inflamația nu scade.

Prețul este similar, spray-ul ăsta a costat 45* de lei la magazinul apicol. Pe site-ul lor e un pic mai ieftin .

De ce merită să le fac reclamă gratis? Că eram bolnav și nu mai sunt și că sunt o companie mică, care nu merge extraordinar și nu prea se pricep să își vândă marfa. Găsești atâta “ulei de șarpe” în comerț , cu reclamă grămadă, iar produsul ăsta chiar funcționează , chit că nu e miraculos, și nu știe mai nimeni de el .

Disclaimere: Nu știu dacă este cel mai bun produs de pe piață de tipul ăsta, eu cu ăsta m-am întâlnit întâmplător.

Am căutat ( mi-am făcut researchul , bro’) să văd cine este doamna Dr. inginer Cornelia Abalaru, și academic este calificată în domeniul acesta. CV-ul mult prea cinstit , afișat pe site-ul apiterapie.ro nu e neapărat impresionant, iar compania este un start-up, care șchioapătă, și care are un nume care nu e unic și nu e înregistrat ca marcă la OSIM, deci business wise cred că treaba nu merge extraordinar.

Dar dincolo de toate astea produsul funcționează, drept care nu pot decât să fiu recunoscător că există oameni care fac cercetare și producție și cu bani puțini.

—–

* corectat prețul.

5 7 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
3 months ago

Oh, my frieend…. Nici nu ai idee ce urmează…. Tu ai probleme care abia acum încep sa apară la suprafață. Sfatul meu sincer e sa faci un rmn cât mai repede. Oricum, și dacă va fi de operație, tot va avea nevoie medicul de un rmn. Prevăd o hernie de disc, la vertebrele lombare.. Dar cine știe ce mai găsești când îți faci rmn ul. Frigul și peridoc ul au fost doar niște factori declanșatori. Problema e acolo mai demult. Pe toți pe care ii cunosc și stau mult pe scaun, toți au hernie de disc sau vertebre tasate. Inclusiv… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 months ago

Lol. La ora la care citeai tu eu eram ca nou de vreo două zile.

Prevăd o hernie de disc, la vertebrele lombare..

Dacă poți prevedea astea, cel mai bine faci o platformă de previziuni și câștigi bani buni.

Frigul și peridoc ul au fost doar niște factori declanșatori.

Citation required , iar peridocul e remorca pe care stă barca, poate cel mult să facă el hernie de ax de la apăsarea bărcii și gropi.

0040
0040
3 months ago

A tras curentul maica, cum ar zice babele

Alex2
Alex2
3 months ago

Un RMN e util sa il ai, chiar si pentru a putea vedea evolutia bolii degenerative a discurilor inter-vertebrale, in timp.

De asta recomand tuturor celor care au probleme cu spatele sa isi faca un RMN.
Si sa poarte centura (chiar si cele mai ieftine de la decathlon isi fac treaba).