Alexandra Falls/Maurițius după 5 ani

Și ceva, că au trecut mai bine de 5. Atunci ma ajuns în vârful cascadei și am tras poza asta. Anul ăsta era închis pe motiv de ”curgea apă” – pe clasic cum curge prin București când se mai sparge o conductă.

Am avut prima surpriză de dinainte să ajung acolo, anume că GPS-ul mașinii nu știa drumurile pe care mergeam , direcționați de googe maps.

Pentru că sunt noi. Țara asta pariază că o grămadă de populație o să se mute la ei – și datorită schimbărilor climatice – atrage în mod deschis pensionari să se retragă acolo – și să cumpere proprietăți de sute de mii și milioane de dolari , cum altfel. Iar ca să stimuleze asta, construiește infrastructură. N-am poze sau probă de dashcam că nu am avut dashcamul cu mine. Nu numai drumuri. Trag curent și apă peste tot, inclusiv la culturile agricole, pentru irigat. Par că se iau foarte în serios.

Acum 5 ani, când am ajuns în țara aia , arăta cam aproape ca România de atunci, un pic mai rău pe alocuri – nu vorbesc de peisaje, alea-s la superlativ, vorbesc de infrastructură, populație. Acum arată pe alocuri mai bine decât România de-acum.

Aveau atunci o problemă cu drumurile, cam subțiri și întreținute așa și așa, zici că erau ălea construite de englezi când i-au avut sub ocupație. Acum am mers pe autostrăzi ( unele au standarde de drumuri express din Europa, dar orișicât) noi din mai multe locuri în mai multe.

Am ajuns aici după ciclonul Belal care i-a inundat de i-a găsit mama dracului, pe la jumătatea lui ianuarie.

Chiar și așa, erau pe reveneală, dar se vedeau copaci afectați, legat de care nu știu serios în ce măsură Maurițius va mai rămâne ce-a fost în contextul schimbărilor climatice, că Oceanul Indian pare să se transforme în Atlantic. Zic asta că după ce am terminat eu vacanța pe la ei a venit alt ciclon , ăsta ca să-i usuce cred, cu vânturi în jur de 100km/h.

Ce vreau să zic e că acuma aveau apă la cascade și le-am găsit curgând, dar n-am mai putut să fac poză călare pe șuvoi, era închis pentru turiști.

Dacă nu merge play in browser e și pe YT, dar ăia vă bagă reclame, vă fură orice o fi de furat, nu e de la mine.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 months ago

Si de la cat porneste retragerea la pensie acolo?

dam167
dam167
2 months ago

Modul Auto la X-T30? Ai niște setări tare ciudate acolo – diafragma la f/22 și timpul de expunere mult prea lung pentru lumină așa puternică (sub 1/200 s). Calitatea imaginilor era mult mai bună dacă diafragma era pe la f/8 și timpul de expunere undeva pe la 1/1000 s sau chiar mai scurt.

dam167
dam167
Reply to  Catalinx
2 months ago

Alexandra-Falls-2024-Mauritius – 1, 4, 5, 6, 7, practic tot ce ai pus cu X-T30. Așa apare la info, n-am descărcat să verific exif-ul pozelor (dacă nu e șters).

dam167
dam167
Reply to  Catalinx
2 months ago

Prelucrarea ține și de gust, personal primul cadru (cel de sub clip) mi se pare prea luminos, pe copacul din dreapta parcă e o lampă, iar umbrele nu au destul contrast – arată a HDR. În Lightroom eu fac niște corecții de bază, apoi copy+paste la fiecare cadru cu condiții similare de lumină. Unde nu se potrivește mai modific puțin și aia e. Fujifilm are tot felul de preseturi pentru procesarea in camera, dar eu n-am folosit niciodată așa ceva, prefer RAW și fac eu repede corecțiile sau aplic ce efecte vreau. Dar apropo, dacă ajungi în Lightroom e bine… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  dam167
2 months ago

Se cade să îți mulțumesc, pentru că presupun că ți-ai pierdut timpul cu bune intenții , însă cred că tot ce spui îi este poate , folositor altcuiva – gen in Lightroom vor ajunge inevitabil jpeguri, că jpeg trag ( cred că pot trage jpeg + raw, dar am.observat că mă penalizează la burst – alor mei trebuie să le fac poze doar ca un paparazzi, că nu stau nicio jumătate de minute și pe urmă se plâng, normal că nu le-am făcut poze cum trebuie ) , intenția e să folosesc poza cum iese din aparat și este destul… Read more »

dam167
dam167
Reply to  Catalinx
2 months ago

Am înțeles ce cauți, dar T din X-T30 vine de la traditional, iar genul ăsta de aparate foto sunt proiectate, de la butoane la soft, să fie folosite cum zic eu. Fujifilm e pe val acum fix pentru că nu face ce cauți tu, iar îmbunătățirile pe care le aduce sunt legate de rapiditatea cu care poți vizualiza și modifica parametrii de expunere, nu pentru a-i automatiza. Eu mi-am luat un X-T5 tocmai pentru a învârti rotițele alea, iar faptul că pot trece dintr-un click din A (aperture priority) în full manual e fantastic. Din păcate ai ales un aparat… Read more »

Fery
Fery
2 months ago

vezi daca n-ai in Fuji la jpeg options ceva saturatie de culoare, parca ar merge un pic in plus, e cam flat poza din cauza luminii prin nor si din cauza contrastului imens padure:cer, astea niciodata nu ies bine, orice le faci.