Un film slăbuț pe care-l poți consuma ca pe o pungă de pufuleți

Sau la o pungă de pufuleți în loc de popcorn și nachos.

Cu permisiunea dumneavoastră – care vrea să scuipe să iasă afară acum – doresc să vă recomand un ( alt ) film slab, românesc; unul clar mai bun decât ”Băieți deștepți” totuși, de care n-am ce comenta că n-au avut bani de actori (decât de vreo trei) și orice aș zice începe cu maneliști, solo percuția, țigă… și se termină cu amendă de la CNCD.

Pentru ce contează, l-am văzut de două ori și n-o să declar de ce, lol. Atâta s-a putut și cred că tot așa e și cu ăsta ”Nuntă pe bani”, însă din alte motive și la alt nivel, că nu e foarte prost.

Că așa faci, pui în balanță cu ceva și mai slab să scoți în evidență calitățile – gen nu sunt fanul lui Mircea Popa ca actor, dar e mai bun decât #maneliști, însă ca producător e blană, pentru bugetele cu care lucrează – gen filmul ăsta e estimat la buget de 250,000 de euro, pe care zic ei că l-au depășit și că-și numără facturile , dar cu cât să și depășești că nu l-au facut de 1 milion. Măcar

Pentru un film ”de 250,000” e ”oscar”, serios. Pentru spectatorul de cinematograf asta nu contează prea mult reperul ăsta, că el tot 25-50 de lei plătește și pentru filmul ăsta și pentru Killers of the Flower Moon – eu nu l-am văzut la cinema, că nu eram în România în perioada aia ( cred că l-aș fi putut prinde câteva zile într-o vacanță de o săptămână, dar am fost la pește, plm) și filmul e de calitatea ”nu-mi pare chiar rău că nu l-am văzut la cinema, dar mergea, să mă râz și io cu alții, dar merge și doar cu soția și-o sticlă de vin pe canapea “.

Scenariul e relativ simplu, o colecție de clișee de nunți și de familie, un fel de culegere de povești populare, cum se făcea pe vremuri, dar pe video – cu ceva valoare documentară pentru generația mea și câteva din jur. Doar din fraza asta poate nu e suficient să merite văzut și poate nici nu merită pentru unii, gen s-ar putea să-l termine prea vătămați.

Pentru că regizarea, mă gândesc că intenționat, cam ca umorul lui Sasha Baron Cohen, atinge niște nervi. Destule scene sunt cringe și supercringe, așa cum mai sunt pe la nunțile din realitate, un fel de suprarealism al cringe-ului – cum îi stă bine unui film de comedie românesc, râzi așa cu un fel tuse, un rictus cauzat de un cuțit care îți înțeapă plămânii printre coaste. Și mai iei o gură de vin.

Și dacă ai vârsta și experiența necesare, nu se poate să nu te lovească sub centură măcar unele din punchline-urile și clișeele din film.

Adică eu nu prea sunt exemplarul reprezentativ că n-am făcut ”nuntă pe bani”, în sensul prezentat în film, îmi aduc aminte clar că am numărat banii din plicuri până la suma pe care o datoram restaurantului ( deși o aveam separat în buzunar la caz că nu venea nimeni ), după care am plecat și i-am lăsat pe alții să numere și să facă ce vor cu restul plicurilor, nu știu, nu rețin cât a plătit nimeni ( gen știe tata, că el a fost la ”datorași” lol ) eu sunt extraterestru din unele puncte de vedere și am privit cu detașare cele mai multe din înțepăturile desfășurate pe ecran. Dar vreo 3-4 tot mi-au intrat la ficat fără gardă și mie, de m-au înțepenit.

Și pentru spectatorii de o anumită vârstă te uiți și râzi nu musai de film, dar autoironic de ” ce prost / proști am fost bă” și ”în ce lume trăiesc”.

Iar la final, ținând cont de buget, actorii sunt suficient de carismatici ȘI potriviți personajelor, cu dicție și interpretare suficient de bune cât să nu îți intrerupi trenul amintirilor cu idei gen ”ce pula mea l-au băgat, mă, și pe ăsta în film”. Am înțeles că tot Mircea s-a ocupat și de casting, ceea ce e cum am zis – de banii ăștia omul e blană ca producător și dacă ai pretenții de mai mult ești măgar.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
2 months ago

niste ani de zile am filmat pe la nunti. almanah de povesti

zgriptorul
zgriptorul
2 months ago

E decent, într-adevăr! Șpriț slab de vară, pe acolo l-aș încadra, în nici un caz poșircă…

0040
0040
2 months ago

Personal nu ma uit la Mircea Popa, dupa ce s-a scapat pe Youtube acum cativa ani. Pozeaza in omul sarak working for a better life, si acum cativa ani primise o masina de la ma-sa de vreo 50.000 euro ceva, pe motiv ca aia s-a PLICTISIT de ea… Nu mai stiu daca a sters sau nu videoul, dar de atunci nu ma mai uit la el, ca e un prefacut. Dupa aia revenea la average content de sarak ca uite cat costa chiria dom’le. :)) Are stofa de politician totusi, I’ll give him that.

0040
0040
Reply to  Catalinx
2 months ago

Mehh.. exact ce ziceam…

https://cluj24.ro/cum-se-fac-banii-primiti-cu-influenceritul-mircea-bravo-peste-10-milioane-de-lei-profit-net-191104.html

Si atunci cand a fost cu masina aia, se vaita ca dadea nush cati $ chirie la o casa. D-aia n-are ursul coada. Bravo lui ca-i iese, da macar sa nu faca pe sarakul ca sa atraga simpatia. Nu suport genul asta de oameni cum sunt si altii, apar la tv si te roaga sa donezi 1-2€ pentru operatia cuiva sau nush ce caz social,dar chiar ei ar putea lejer suporta full price fara sa fie afetati prea multi, daca tot li se rupe asa inima.

Catalinx
Catalinx
Reply to  0040
2 months ago

Serios că nu cred că înțeleg ce vrei să spui. Articolul ăla vorbește de faptul că are două firme de producție media , care au în total 6 angajați și profit in total de circa 5 milioane de lei pe 2022. Nu îmi dau seama ce vrei să spui dar sună ca și cum ai fi fost la vreun film de-ale lui din milă, să nu moară de foame și acuma descoperi , că de fapt își dă copiii la facultate din banii tăi, sau ceva. Probabil vrei să transmiți altceva, că asta nu are sens, dar nu mă prind… Read more »

Stropic
Stropic
2 months ago

Killer of the moon stiu ca a iesit in pierdere rau – am cautat acum, a costat 200 mil si au incasat 140.

Nu stiu sincer daca in suma asta intra si promovarea filmului. La cel de 250000 nu are cum sa intre si promovarea, ca na, cat sa intinzi si banii astia. :))

Se pare ca e fff similar conceptul de nunta pe bani cu filme pe bani.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Stropic
2 months ago

Killers of the Flower Moon sunt momentan pe pierdere, in sensul că nu au epuizat sursele de venit din drepturi de autor. Și este foarte probabil nu o să fie declarat un succes de box office ( să încaseze 2 X costuri, conform cutumei de la Hollywood). Ce voiam să spun este că filmul ăla ( succes de BO sau nu ) e normal să fie la un alt nivel decât un film cu buget de între 200 și 500 de ori mai mic, cu sau fără costuri de promovare, dar că spectatorului din sala de cinema, evident că nu… Read more »

Stropic
Stropic
2 months ago

Pretentiile difera. La un film de genul hollywood ai buget mare deci asteptari mari dar standard. Ca singurul motiv pt care isi permit un film de 200 mil e ca au o piata globala, si deci filmul ala nu se prea poate axa pe o nisa, tre sa fie ceva sa placa la toata lumea. Ca la unii le iese mai mult altora mai putin ideea tot ramane cu sa placa la toti. La un film mititel nu poti spera sa atinga efecte speciale etc sau alte costuri de la un film mare, asa ca aici incearca sa compenseze prin… Read more »