Dentiști, implanturi și antibiotice

In ultimii 10 ani am luat antibiotice fix de 3 ori. Nu știu dacă am avut nevoie de ele efectiv vreodată, dar le-am luat.

Nu pentru că mi-a trecut mie prin cap, ci pentru că mi le-au prescris medici.

Nu pentru că am dezvoltat vreo infecție, ci preventiv .

Nu știu cum pula mea vine asta. Pe de o parte vedem pe toate canalele mesaje de să nu ne mai automedicăm cu antibiotice,  să nu se mai prescrie antibiotice pentru orice, pe de altă parte fiecare medic stomatolog la care am avut o intervenție medicală cu risc de infecție mi-a prescris antibiotice. Din cele mai tari de la momentul ăla. Băi nene!

Nici nu pot să zic că trebuia sau nu, zic că din cele mai tari, mă, chiar așa?

Anterior acestor 10 ani eu m-am mai automedicat din când în când cu antibiotice. Când ? Când aveam probleme cu dinții, lol, dar eram nu neapărat atât de sărac – și aia, dar mai degrabă fricos și fițos, oțărât, că nu merg eu la medicii ăia proști ( de din ăia buni clar nu aveam bani pe vremea aia ) și mă tratez singur pentru diversele infecții stomatologice. Și a mers.  Cât de cât. Dar eu mă tratam cu antibiotice din cele mai slabe – ampicilină, amoxicilină, oxacilina era cel mai tare pe vremea aia , disponibil în comerț.

De când am ajuns la medici dentiști? Augmentin  direct. Primul implant – Augmentin. 

-Nu aveți ceva  mai slab? …

La operația de decapușonare canin de acum 7 ani, nici nu am îndrăznit să comentez când am primit din nou Augmentin – eram, practic, Frankenstein in gură și mă durea cam de antibioticul ăsta cel puțin .

Zilele trecute am fost de mi-a mai dat un medic o gaură în cu… gură și mi-a tras un holzsurub de 4.7 in locul unde a fost o măsea o dată – era demult spațiul, lăsat anume din vremea în care luam in considerare să îmi pun aparat de îndreptat dinții și jos. Cum nu m-am împăcat cu ideea de a scoate un dinte bun niciodată, a rămas așa și cum nu am găsit încă în 15 ani un medic care să zică că poate să îmi îndrepte dinții aia fără să scoată 1, am zis să depășesc impasul punând un implant pe locul ăla de casă 🏡 și văd eu pe urmă – în următorii 20 de ani, ca nu e grabă, mai e timp.

Dacă nu mai locuiesc în București nu prea mai are sens sa merg la clinica de acolo că îmi e un pic peste mână o distanță de 200km.

Sunt și la Vâlcea medici buni și clinici stomatologice destule, nu o spun sarcastic.  Merge soția la unii, eu însă îmi aleg medicii în funcție de cât de ușor parchezi la clinicile lor, ca un american, lol. Dacă au bani de clinică in centru / zonă cu parcare, trebuie că lucrează și bine și oricum nu îmi pasă, mașina să stea bine și să ajung ușor.

Și, acolo unde merg eu, am fost de aproape doi ani la detartraje și tratat orice inceput de carii, practic o dată la 6 luni, și pentru că e OK, hai să vorbim și de implant.

Lucrează cu două branduri INNO și Nobel Biocare – pe clasic. Cum primul e Nobel, pus când eram.mai sărac, am optat tot pentru Nobel . INNO costă 2000 de lei , doar implantul zic , bontorogul – sau bontul protetic, cum spun medicii, Nobel e un pic mai scump , 4000 de lei. Adică 800 de euro .

Practic, cele mai bune implanturi din lume sunt cele de la Straumann ( elvețieni) , dar pentru că sunt scumpe sunt puține clinici care lucrează cu alea și trebuie să îi cauți pe aia.  Pe urmă tot la “tier 1”  sunt Zimmer Biomet ( americani, nu se găsesc așa des in România și Europa ) , Nobel Biocare ( ăștia se cam găsesc peste tot la categoria “premium”, pentru că sunt mari și au strategie de ocupare de piață)  care au lucrează doar cu bontorosge de titan sau ceramică ( zirconiu) , vezi NobelPearl, care sunt doar estetic mai bune decât titanul – titanul se lipește mai bine de os, dar se vede un pic intunecat prin coroană, la bază.  Hiossen sunt probabil cei mai populari din lume ( nu neapărat cei mai buni, lucrează cu materiale mai noi ,dar nu la fel de calitative precum titanul )dar  nu prea sunt prin Europa.

Prin urmare aici în Europa, dacă găsești pe cineva care lucrează  cu Straumann, pune din ăia, dacă nu caută Nobel, dacă nu ai probleme de buget.

Și cum stăteam eu pe scaun zice medicul , aaaa tu ești cu Nobel.

-Meh..

Imi arată șurubul, frumos , titananos și remarcă că “ia uite au schimbat prezentarea și ambalarea” de unde deduc că nu pune lumea așa des din astea, ci ieftinituri, aia e.

Îl întreb, un pic speriat, gen “n-ați mai pus Nobel????”

Mă simte și râde,  zice că nu , o să caute instrucțiunile de montaj.

In fine l-a pus bine, drept și a observat că celălalt implant de sus nu e chiar drept, cu un fel de “cine v-a lucrat aici?”

Am incercat eu să  bâgui că a fost aproape drept , că l-a strâmbat un pic operația de indreptare a dinților de lângă, că motive, dar aveam gura prea moale si i-am zis că lasă așa, ca e bun, nu-l mai scoatem.

-“Atâta s-a putut.”

– Exact.

El l-a pus la linie pe al lui – are și avantaj pe arcada de jos – și aia a fost până acum.  Lucrat frumos repede, nu m-am umflat, decât cu medicamente.  Coroana mai la vară, să se așeze .

Mă gândeam să  pun implantul in UK.  E și mai scump, dar nici nu vreau io, așa de al dracului, chiar dacă ar costa la fel.  De la 2400 de lire cu tot cu coroană, dar pe coroane de compozit și nu pe implant Nobel, sau comparabil, nu.

Fără 3000-3500 de lire nu scapi la materiale și tehnologii comparabile.  Foarte bine.  Să fie sănătoși și să aibă clienți mulți și bogați, ca să facă treaba bine.

Un lucru mai voiam să zic. Bă, au făcut ăștia Augmentinul mare de nu mai pot să îl înghit, e cât jumătate de baterie AAA.  Și o anecdotă.

După care , mi-a prescris medicul omeprazol , un corector/inhibitor  de aciditate gastrică, ca să nu îmi găurească ditai antibioticul mațele, bănuiesc.  Ajung la farmacie,  farmacista se bagă în seamă direct – păi, probioticul nu vi l-a prescris? Pe oltenește așa, citește pe tonul “Leana” din “Leana și Costel”.

-Nu mi-a prescris pro-biotic că mi-a prescris antibiotic.

-Nu, că nu înțelegi tu, probioticul e să regleze flora stomacală. Hai să îți dau probiotic în loc de Omez, nu se prescrie omeprazol la Augmentin.

Eu știu ce e probioticul pizdii și de ce se prescrie, dar pur și simplu aveam trei buline de luat și nu eram sigur că e bine fără corector de aciditate și cum nu sunt medic :

– Dați-mi, va rog, ce mi s-a prescris.

-Treaba ta! Treaba ta! Eu vreau să îți fac un bine !!!

-Mulțumesc.

***

Ce îmi trebuie mie probiotic, nu am luat niciodată, numai marketinguri aiurea de la Big Pharma.

Acestea fiind zise , probabil avea și tanti farmacista dreptatea ei, că aproape m-am căcat pe mine; 5 zile era “scaunul” ( jargonul medical la căcat) ca de la Ikea,  dezasamblat și nu era chip de asamblat.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
12 days ago

Bagă iaurt și chefir, grupa mare.
Eventual din ăla făcut în casă.

Are multe probiotice.
Alternativa ar fi ceva murături, dacă mai ai, acum, în luna mai.

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
12 days ago

Cred ca literatura si instructiunile se refera la lapte – lapte dulce, nu lactate in general.

Stropic
Stropic
12 days ago

Ideea cu antibioticul e ca daca il iei dupa – la modul ca daca se infecteaza iau atunci – NU mai functioneaza la fel de bine.

Sigur, nu o sa mori, da e posibil sa fie nevoit sa scoata implantul.

Nu e doar pe grade de putere, ci si pe tipuri de bacterii dezvoltate – probabil de asta primesti augmentin si nu altceva.

Cat despre probiotice – poti sa le compensezi din alimentatie fara extra pastile.

Iaurt kefir, varza murata/muraturi. Ma rog daca vrei sa fii fancy poti sa pui pasta miso, kimchi, kombucha, din astea.

Johnny
Johnny
12 days ago

Dau stomatologii Augmentin pentru că are activitate și pe anaerobi. Nu e “cel mai tare” antibiotic. Pe partea cu Omeprazol ul avea dreptate farmacista, Augmentinul nu buleste stomacul. Dar ca și alte antibiotice afectează flora intestinală, și la cel mai nașpa germene care poate să ocupe locul lăsat liber de flora normală, recte (sic) Clostridium dificile, aciditatea gastrică are un efect inhibitor, deci antisecretorul gastric îl ajută.
Sper că se înțelege ceva din ce am scris că am fost cam alambicat.

0040
0040
12 days ago

Am luat Eubiotic. E ok, da parca iti lasa asa un gust de verdeatza :))