China e in noi cu valul doi de retaileri:  După Whish ,Shein->Temu

Nu știu dacă Shein a apărut înainte de Temu, dar eu așa mi le aduc aminte.

Magazinele astea au avut de la început scopul de a părăsită o anumită piață de comerț online pentru produse de consum.

Nu au intrat pe nesimțite , AliExpress e “de când lumea” Whish au fost spsri de reputația de calitate proastă, de fake și așa mai departe.

Shein a intrat pe piață ca un Fast Fashion may fast și mai ieftin decât brandurile europene de Fast Fashion și cred că amenință Europa cu mult mai mult decât cota de piață câștigată.

Și cam așa e și cu Temu. De care facem mișto și așa mai departe, dar majoritatea știm pe cineva care a comandat de la ei, dacă nu noi.

Eu i-am ignorat pe ăștia, dar nu mai sunt ignorabili. M-a întrebat într-o zi  sotia – cine sunt ăștia “Shein” și i-am zis că  un fel de “Temu” și a fost o discuție scurtă, ca soția are anumite pretenții de calitate . Deși, am văzut haine cumpărate de pe Shein la calitate la fel de proastă ca și cele de la H&M,  sau Decathlon ( știu că ăștia sunt magazin de nișă sport) sau C&A , sau de exemplu. Da, la fel de proastă, că asta-i problema.

Oricum majoritatea produselor de consum sunt făcute în China, care e diferența între un retailer European si unul chinez?

Și atunci “de ce să mai iau de la ăia” ? De ce aș îmbogăți și mai tare familia Persson de la H&M, sau pe Ortega de la Zara,  că oricum au bani de nu mai știu ce să facă cu ei ?

Pentru că activitatea lor de retail , R&D se desfășoară în Vest, Europa , mai mult față față de activitatea celor de la Shein . Același principiu e și la Temu. Fast fashionul din. Vest extrage bani atât din China cât și de la consumatorii din Europa și plătește ( prost) joburi in Europa și ce fac ăia in Asia nu ne interesează.

Shein și Temu au majoritatea activităților în afara Europei și folosesc doar servicii de logistică.  Temu Gmbh ( Germania) are sub 50 de angajați ,  iar holdingul de deasupra , PDD Holdings, și-a mutat HQ-urile în Irlanda.

În teorie nu e nimic special , PDD Holdings e listat la bursă  , inclusiv în US, e deținut de fondator ( adică o persoană care are în cur mâna lungă a statului chinez ), în proporție de cam o treime,  aproape 15%  de Tencent ( alt gigant chinez , 4.62%  de Gaorong Capital un fond  de investiții de risc ( venture capital ) tot chinezesc – zic asta că în spatele distribuției  de asociați care mâzgălesc o poză ce vrea să pară o structură normală capitalistă z se ascunde controlul partidului în măsură majoritară sub diferite forme și vehicule financiare.

Mai pe simplu așa, ambele companii operează în segmentul de consum ieftin, într-o Europă ( de US nu mă interesează)  în care se văd trendurile de sărăcie ale populației , ambele fură clienți  și distrug actualele structuri de retail de consum cu o viteză de speriat.

M-am uitat să văd ce pula mea vând ăștia de la Temu, că știu pe cineva care cumpără produse de nișă altfel nu la fel de acoperite . Aproape  tot ce se vede mai interesant in cutia asta deschisă , și cutia sunt cumpărate de pe Temu.

Plute  de undiță cu beculețe , senzori, acumulatori și încărcători de acumulatori , ceva cantar electronic, am văzut și o undiță de peste 7 metri de carbon.

Lucrurile nu au fost foarte ieftine, doar mai ieftine decât dacă le cumpărai de la un magazin dedicat – cam cum 20-40%.

Nici calitatea nu este foarte rea. Dacă ai fi cumpărat produsele de la un magazin dedicat, erau tot făcute în China.

Diferența de bani și valoare  e în procesul de retail.

Ce vreau să spun e că giganții ăștia sunt la fel de periculoși precum Amazon , mai periculoși de fapt.

Pentru că șuntează lanțul de retail, dispar joburi, la schimb apare ceva reducere de costuri , ca avantaj la cumpărător și , spre deosebire de Amazon ,care e doar retailer, chinezii își produc și distribuie singuri căcaturile acum.

Ăștia se luptă cu șanse bune să îngroape retailul de consum european, cel puțin pe zona de buget redus și e posibil să reușească.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
13 days ago

Temu de unde trimite, din China sau UE?
Mi-e scarba sa merg dupa colet la posta si sa mai si declar cat am dat pe el ca sa-mi bage TVA daca e din afara UE.

Doru Vlad
Doru Vlad
13 days ago

Vine din China dar vine foarte repede în plus vine cu curierul nu vine la poșta română cum este cu AliExpress. Până acuma ce am primit de la ei am primit prin GLS sau DPD. Întotdeauna înainte de termenul dat de către ei estimativ cu patru cinci zile. Însă cu calitatea produselor de la ei este ruletă rusească. Am luat chestii mărunte care au fost ok din punct de vedere calitativ, cu un preț net superior față de ce ar fi primit în magazinele românești, dar am primit și niște chestii și nu chiar așa de ieftine care au fost… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Doru Vlad
13 days ago

Am niște bocanci de lucru care au costat 160 RON dar sunt făcuți ca să te pedepsească.

🙂 Sper că te-au pedepsit bine :)).
Știi că se fabrică în România încălțăminte de calitate, inclusiv bocanci de lucru, da ?

Nici nu sunt fantastic de scumpi.

Doru Vlad
Doru Vlad
Reply to  Doru Vlad
10 days ago

Bocanci de lucru servesc dela Uvex. Pentru mine sunt la fel cum e laptopul pentru tine. Cand am pus in picioare Uvex pentru prima data mi-au explodat creierii, m-am intrebat cum de am putut umbla cu altceva atatia ani! Inainte ma operam de unghie incastrata la 8 luni -1 an, in ultimii 5 ani de cand sunt pe Uvex nu am mai am problema asta. Asta referitor la bovancii de calitate facuti si in Ro. Bai or fi dar eu nu cunosc nimic care sa ofere ceva la nivelul Uvex. Evident vine intrebarea: -Atunci de ce plm ai cumparat niste… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Doru Vlad
10 days ago

Probabil că nu se fabrică în România bocanci de nivelul ăstora. Nu sunt sigur, că eu am cumpărat doar o pereche acum destui ani – care încă sunt buni dar nu i-am mai purtat de ceva vreme și încă o pereche pentru tata , dar nu petrec destul timp in bocanci de lucru sau de alt fel , ca să ajung la probleme gen unghii incastrate. Mă gândeam însă că nu comanzi de pe Temu cu gândul la calitate europeană din cea mai bună . Gen nici chiar așa. Dacă copiază chinezii bocancii aia și îi fac la un nivel… Read more »

Stropic
Stropic
12 days ago

NU au preturi asa de bune sa merite.

Fix preturile astea le gasesti pe emag si pe amazon, poate vag diferite, deci nu.

Bonus returul am inteles ca e un cosmar.

cma
cma
12 days ago

ti-a expirat certificatul 🙂