Telefoane 2023-24: Sony Xperia 1 V

Scriu asta, că am observat că Sony, practic nu există pe piața de telefoane mobile. Nici nu le mai găsești expuse pe nicăieri, mai sunt doar articole de presă când au campanii de lansare și le oferă în teste la blogări plătiți să spună pe pozitiv. Și oricum nu-i crede nimeni, e evitdent. Nu se vând pentru că sunt scumpe.

Dar la mine în casă cota de piață e subit mult mai mare. Și există motive. Calitatea și fiabilitatea.

Am ajuns să am în casa asta de 5 oameni 4 telefoane Sony. 3 dintre ele sunt Sony Xperia 10 III – nici nu le-am cumpărat de nou, pe toate de pe ebay – în fine erau unele doar deschise, cu sub o oră de utilizare, altul puțin utilizat. Modelul ăsta ”10” este ceea ce se numește ”midrange”, adică de săraki. De săraki dar scump, nu la preț de Huawei sau Xiaomi, că unul nou din ultima generație ( V ) , costă la 2200 de lei ,ultimul preț pe emag.

Eu le-am cumpărat mai ieftine, până pe la 200 și un pic de lire ( adică 1200 de lei), funcție de stare. Că-s telefoanele copiilor și sunt foarte bune, pentru ce au de făcut cu ele, iar unul e al doilea telefon pentru mine, la fel , foarte bun.

Dar nu despre ăstea vreau să vorbesc. Ar mai fi de zis, că de-a lungul timpului primul smartphone al soției a fost tot un Sony , tot mid range, că n-aveam noi bani de flagshit atunci și să fi vrut . #săraki. L-a ținut din 2013 până în 2017, cu copii mici care aruncau cu el pe jos. Era din ăla cu șuruburi și garnituri – waterproof in 2013 – fără să fie sigilat cu tot felul de lipiciuri – mai țineți minte când v-au mințit că nu se mai poate să avem telefoane cu șuruburi și capace de baterie că trebuie să fie rezistente la apă și nu se poate? Vezi în linkul de mai sus, în 2013 se putea. După 4 ani nu mai ținea bateria, zgâriase rău și devenise uzat moral, dar dacă îl mai găsesc și îl pornesc pariu că merge și acum, când îl găsesc o să fac proba și pun filmul.


Următorul nu a mai fost Sony, că am fost eu un pic nemulțumit de Sony-ul meu și de atunci soția a trecut pe LG ( adică din alea am cumpărat eu), iar eu am încercat Mosorola și Asus și am tot stat pe Asus și în ziua de azi, alții care n-au nici 1% cotă de piață. Aș zice ”pentru că sunteți proști” dar aș fi hater. Răspunsul corect e că aveți alte nevoi mai mainstream.

LG nu se mai produc, iar ambele ale soției dădeau semne de vreme și uzură pe toate planurile – după aproape 5 ani de folosință cel mai nou , iar pe cel mai vechi îl are din 2017 – și o să îi cumpăr încă o baterie nouă, că mai poate fi folosit. Și se schimbă bateria foarte ușor.
Și mi-a trecut prin cap să import un LG V60 ThinQ, cu baterie de 5Ah și performanțe cam ca Asus-ul meu.

Dar sunt fabricate în 2020-2021 , sunt deja învechite și soția zicea că vrea un telefon bun care să facă și poze mișto, să aibă și mufă de căști ( LG-urile au sunet pe 32 de biți, se aud imbatabil prin căști și playere de calitate) și musai ne trebuie card de memorie – nu folosim cloud de poze și nu le vrem în memoria telefonului când se arde/sparge.

ȘI NU VREAU CHINEZĂRII.

Cineva poate zice că Asus e chinezărie – o să-i atrag atenția că Taiwan încă n-au fost cuceriți de mama China.

SONY 1 V

Telefonul

NU.EXISTĂ.ALTCEVA. pe piață cu criteriile ăstea decât Sony 1/ 5. Am căutat și am întrebat. Nu am cumpărat din prima că nu a fost ieftin, ci mai scump decât un Samsung , anume cam 1100 de lire, cu reducere că am cumpărat direct de pe site-ul Sony UK. Și mai trag TVA-ul că l-am luat pe firmă, deci 915 lire, dar orișicât, prețul lui afișat era ăla care acuma e tăiat, care vreți să cumpărați 950 de lire e un preț mai aproape de realitate pentru ce oferă, nu e super-ofertă, nu. Doar e mai puțin scump.

Eu am cumpărat când am primit sesizarea, nu mi-am permis luxul de a aștepta reduceri – bănuiesc că trebuie să apară generația VI.

Este cel mai scump telefon pe care l-a avut soția gen de departe, celelalte au costat până în 300 de euro, nu 1100 de lire. Și au fost bune și alea, dar nu ca ăsta de bun, nici raportate la vremurile lor.

Telefonul excelează pe 2 chestii.

  1. Camera foto ( și video, dar foto).
  2. Calitatea materialelor și finisajelor

Pe sunet e bun, foarte bun, dar na, venind de la LG 32 bits la o treime din preț , nu e vreun upgrade, este doar normal pentru un flagship, deși cred că-i mai bun decât Samsung S care vreți voi. Bine, e mai bun decât aproape orice flagship, că încă are jack 3.1 și poți trimite sunet mai bun pe cablu.

La orice altceva e comparabil sau mai slab decât alte flagshipuri din 2023 – nu știu de cele ieșite în 2024.

De exemplu, ecranul are densitate de pixeli și rezoluție mai mare și decât Samsung S23/S24 Ultra și decât Iphone 15 Pro Max, dar nu cred că diferența este notabilă , dincolo de cifrele din specificații. Nici eu n-am cel mai bun ochi, poate.

În schimb factorul de formă alungită e un avantaj major pentru oamenii cu mâini mai mici, ca mine. Soția îl ține în ceva copertă mai largă decât telefonul, așa am cumpărat-o eu, și anulează avantajul ăsta, trebuie să caut alta.

La calitatea foto sunt telefoane pe piață cu camere mai multe cu zoom și mai mulți pixeli, dar care să permită control să faci poze mai bune, nu știu. Sunt, în mod sigur, telefoane cu postprocesare mai bună, Pixel și iPhone cu siguranță, cred că și Samsung, cam toți au introdus ceva asistență cu AI, care-s foarte bune.

Sony, însă, permite o calitate nativă a imaginii captate mai bună. Adică sistemul optic de la Carl Zeiss e superior celor de pe iPhone și Pixel, la cât am văzut eu.

NU înseamnă că o să scoți musai poze mai bune, ci că pentru Point and Shoot , s-ar putea ca alea să fie mai bune și dacă era doar atât probabil cumpăram unul din alea, dar nu se mai califică la mufă căști, card de memorie, am mai discutat. Și pentru asta, muie, nu le dau banii.

Mai departe, rezultatele:

la tara 2024-2-mai

Film la apus, în lumină slabă prin sticlă cu folie auto atenuare lumină 5%.

Calitatea materialelor și a finisajelor îmi e greu să o probez, mergeți într-un stand Sony, dacă găsiți și țineți telefonul în mână.

Anterior, am avut mereu câte ceva de zis de telefoanele Sony pe care le-am avut încercat. Acum nu prea mai știu ce. Nu-s perfecte, au minusuri ca și celelalte, am zis mai sus, ca feat-uri sunt poate în urma altora, deși la preț sunt înaintea lor. Dar nu mai au nimic deranjant, din ce văd. Nu se mai încind, nu mai sacadează, nu mai au ecrane cu luminozitate mică ( zic pe flagship, nu pe midrange), nu-s făcute în China, nu-s pline de bloatware. Deasemenea, Sony oferă ușor cheie de developer să poți modifica sistemul de operare dacă vrei asta. Poți, de exemplu, instala Lineage OS 21 – nu că recomand, dar eu am o versiune de lineage pe un Sony mai vechi din motive obiective.

P.S. Se pare că e ultimul telefon ultralung cu aspect 21:9 și da, se lansează unul nou pe 15 mai, de aia s-a ieftinit ăsta. Probabil nu e niciun alt fan Sony, dar cred că va deveni mai dorit dupa ce nu va mai exista, îmi trece prin cap să cumpăr unul din generația asta când s-o strica al meu, că fiind Asus, mă aștept să crape în următorul an.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 month ago

Poza aia cu copacul taiat si cerul spalacit nu cred ca-l catalogheaza prea grozav pe camera.

Si nici sistemul optic Carl Zeiss, hai poate poate senzorul.

Nu stiu cum fac benchmarks aia de la DXO dar vad ca in top 20 best camera phones nu sunt decat chinezarii cu exceptia Iphone. Samsung e dupa 20, iar Sony…primul Sony din top e abia pe locul 87 la camera. Hmm….

Catalinx
Catalinx
Reply to  0040
1 month ago

Deci benchmarkul camerei e dat de poza care ți se pare cea mai nereușită?
Nici eu nu știu cum fac ăia de la DXO benchmarkuri, nici nu pot spune că îmi pasă, poate telefoanele chinezești chiar sunt cele mai bune, probabil nu o să știu niciodată.
La telefonul ăsta nu au benchmark. Au la Sony 1 IV.

Last edited 1 month ago by Catalinx
0040
0040
Reply to  Catalinx
1 month ago

Eu asa cred… ca le compari acolo unde sunt conditii grele de focusare si procesare culori. Nopatea sau in scenarii de focusare multipla, era un termen dar imi scapa, cica sunt unele care pot focusa pe mai multe obiecte incat sa para toate super clare. Altfel…ar fi greu de facut diferenta daca faci comparatia intr-o zi cu soare, facand poze din unghiuri perfecte, pe non moving objects. Pana acum cativa ani noaptea era problematica, dar acum sunt deja mukti senzori care sunt mult mai capabili decat generatiile trecute si nu e nevoie sa ai super flash, ci doar o procesare… Read more »

Marius
1 month ago

Nu as zice ca stiu sa faca poze cu telefoanele lor. La fel si de calitatea apelurilor, sunt dezastruase.
Folosesc si eu Sony, dar nu pot spune ca-s multumit.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Marius
1 month ago

Interesantă remarca legată de calitatea apelurilor. Sigur nu e vorba de rețea? Eu când ajung în România observ o deteriorare a calității apelurilor pe telefoanele existente – mai ales pe Telekom, față de UK, față de Europa. Pe Orange doar în unele zone. Primul lucru remarcabil la Sony 10III și la 1V a fost calitatea mai bună a sunetului in apelurile telefonice. Nu am menționat însă asta că eu compar cu Asus , de care știam că au calitatea apelurilor ceva mai slabă decât la Samsung/iPhone. Și aș putea crede că hai, am un singur Sony 1 poate sunt hit… Read more »