Că ce face omul cu mâna lui se numește lucru manual.
Voiam să fac o magazie mare in curtea din spatele casei , căruia îi zic ăștia shed. Dar soția a zis că vrea “garden room” , birou astea. Nu neapărat că mă dă “cineva”afară din biroul principal , deși nu știi niciodată, cât că aveam planuri de extensie, ăsta e alt capitol și aveam nevoie de un spațiu.
Opțiunile erau sa cumpărăm un birou preconstruit din panouri prefabricate și să îl instalam noi – am făcut niște calcule și la proiectul soției ( 3 x 5.5 m ) ieșea pe la 6000 de lire, sau 8000 cu termopane si izolație + bază, iar ce mă enerva rău de tot era structura slabă și izolația vagă. Și acoperișul . Și înălțimea.
Sau să plătim pe cineva să ne facă unul ca lumea cu preturile pe la 1000 de lire /mp și ceva in plus daca vrei chestii mai speciale, deci ne uitam pe la 20k lire – pe care nu prea puteam bugeta in condițiile unei extensii care mi-a mâncat și ficatul, pe langa toți banii, dar și dacă puteam , nu făceam , pentru că mi s-a pus pata și nu.
Că fac eu.
Soția că nu știu ce că să căutăm, eu căutam materiale și am început cu de la mine putere să construiesc.
Problema principală a fost baza.
Soluțiile erau să nivelez terenul și să pun ceva membrană, dar e cam aiurea că se lasă, să torn fundație de beton – tot trebuia nivelat terenul și nu aveam chef de niciuna dintre astea două – nivelat și betoane.
Așa că am inceput altfel, cum scriam în decembrie.
Cel mai mult a durat să construiesc și sa montez baza.
Filmul evenimentelor este aici .
Câteva poze aici.
De zis ar fi următoarele:
Am construit cadre – 2 , din grinzi ( lați) de 4.5 X 9.5 cm.
Le-am montat cu scoburi ( interlocking) .
Am pus distanțele la 60 cm pe o direcție , 1.2 m pe cealaltă. Greșit. După care le-am pus și pe cealaltă direcție la 60cm.
Nu mi-a plăcut că flambau, am dublat conturul exterior astfel că rama exterioara a cadrului a ieșit de 9.5 X 9.5.
Aș fi vrut să o fi făcut de 12.5cm înălțime ( 5 inchi , zic ăștia ) , dar ieșea construcția prea înaltă, datorită faptului că nu am nivelat terenul. Și așa a ieșit.
Am izolat podeaua cu PIR de 70mm. Cam ca polistirenul de 10cm.
Am acoperit podeaua cu “chipboard”, un placaj din particule , destul de greu, nu știu cum ii spune în Romania , care e rezistent la apă , se pune in băi ca substrat de podea, sub gresie , sau sub vinil, că ăștia sunt cretini , da, pun vinil in baie. Și sub parchete.
Pe ăsta l-am pus de 22mm. Muncitorii care mi-au făcut extensia la casă au pus de 18, normal. Zgârciți.
Nu am bătut cuie, am folosit doar holzsuruburi. Și pentru că nu îmi plac cuiele și pentru că nu mă pricep cu ciocanul și nu am unealtă automată și consider că e periculoasă.
Am folosit holzsuruburi de 5.0 X 100 mm si 5.0 X 80mm . Am înșurubat pe ambele părți ale cadrului. Și sus și jos. Am folosit și colțare metalice să întăresc construcția.
Sub izolație ,adică pe dosul cadrului , am montat o plasă in ideea că o să țină izolația . Idee proastă, maiult m-a îngreunat. Trebuia să bat șipci de lemn și colțare metalice. Am muncit vreo 6 ore, fără mari beneficii, plasa a fost ieftină.
Am greșit la calculul piloților inșurubabili. Am greșit că sunt zgârcit. Mi-a ieșit clar că trebuie să cumpăr 24 de piloți, minim 20, la suprafața asta. Nu e vorba de greutate ci de distante intre punctele de susținere, se îndoaie grinzile.
Am zis că lasă că știu eu un mod super șmecher de poziționare și fac cu 18. După care am ajuns la concluzia că nu pot manipula un cadru de 5.5 X 3m și că o să fac două și nu o să le fac fix identice din motive tehnice, lungimi de lemne care fac mai potrivite dimensiunile menționate în film.
Cu cadrele așa 18 piloți au fost insuficienți . Am sfârșit prin a cumpăra cu țârâita până la 23, că așa e când ești prost. Tu nu știi.
Plus. Am cumpărat prima dată de la sipgroundscrews.com și sunt bune, sunt masive, dar sistemele de prindere sunt rudimentare. Dai găuri, rupi burghie și mori acolo, vezi filmul.
Pe urmă am găsit groundscrewcentre.co.uk
Ăștia au bracketi de prindere mai buni , “premium” in ofertă – îi au și pe aia ieftini, dar ăștia premium vin pregătiți și cu șurub + piuliță, nu autoforante . Partea proastă e că ăștia mai premium nu sunt din material la fel de gros și nici șuruburile nu par la fel de groase in carne că primele, dar se montează mai ușor.
Cheia de montaj de la primele șuruburi, nu se prea potrivea pe celelalte, a trebuit să pilesc niste decupaje cu flexul.
M-am apucat de asta că știam că nu o să am unul din proiecte , destul de principal, la început de ianuarie. Adică și bani mai putini să fac
Daca nu vrei neaparat sa aiba ferestre, de ce nu aduci un container lol? Mai iti ramane doar sa-i dea o vopsea smechera.
Eu am luat la curte un garaj d-ala de beton romanesc cu 60 milz, cu tot cu transport. Daca nu gaseam cred ca ma orientam catre container d-ala mai mic nu de vapor, par si alea destul de sanatoase daca pui un lacat zdravan pe ele.
Ce sens are intrebarea ”de ce nu faci altceva decât faci tu ”? Fac asta. Că asta vreau, nu containere, nu altceva.
Nici nu aș putea duce un container acolo, că nu încape pe lângă casă, dar oricum nu contează, ideea e că nu am nevoie de un container.
Dacă ai fi angajat o firmă sa facă ei tot ce ai făcut tu , cât te ar fi costat?
Efectiv am zis :
chipboard ala e PAL ?
https://www.dedeman.ro/ro/placa-pal-hidrofugat-clasa-a-2480-x-1220-x-18-mm/p/6024969
ceva de genul asta ?
https://www.dollo.ro/2022/11/consum-energie-casa-de-lemn/
Dar( dupa ce ma uitai pe net) inteleg ca tu ai vrut un sopron iar soata ta vrea o minicasa de oaspeti( cam asa arata pozele pe net)
Oarecum nici nici. Eu am vrut ceva cu scop de atelier și magazie , șopron e prea rudimentar, iar soția a avut idea bună a unui birou. Și mi-a plăcut. Nu casă de oaspeți.
Și da, cred că chipboard e PAL, mersi, nu mi-am day seama de corespondență.
Ai dreptate. M-am uitat mai bine la poze pe net. Misto ideea.
E un foisor /filigorie/pavilion (regionalisme) dar inchis cu geamuri/usi.
Spor la treaba!