Dacă nu era așa scump îmi săpam puț!
Dar este așa că plătesc și înjur. Scumpă apa, 500 de lire pe an.
De mâine nu mai fac baie. Mă podidesc lacrimile când mă gândesc că am mai extins casa cu două băi. Mai bine făceam dormitoare. N-am concluzii, am consum.
A făcut un calcul ochiometric asupra intregii sume pe care o plătesc anual pe apă. Iar aceasta este 500 de lire de mai sus + circa 350 de lire pe apă de băut , nu mai pun și apa minerală ca aia intră la fițe, taică, fițe.
Deci 850 de lire pe an pe apă. La țară nu plătesc efectiv nimic, pe apă, decât curent pentru irigat. Și consum undeva la peste 1000 m3 de apă pe an de băut, menajeră și irigat, dar toată are calitate de apă potabilă – pentru că da, îmi permit să ”irosesc” atâta apă ”gratis”.
Vreau doar să pun o întrebare retorică. Oare ce e mai valoros, să câștigi mulți bani din orice, să exploatezi resurse, sau să ai la dispoziție resurse necesare vieții, ne-alterate calitativ și fără costuri? Eu știu ce e mai valoros pentru mine, dar cumva, costurile ăstea destul de transparente sunt ascunse ochilor celormaimultora.
Cred că ai deblocat un nou nivel de zgârcenie 🙂 . Eu probabil consum 80-85 mc pe an (fără apa de băut, că aia e îmbuteliată) și plătesc în jur de 500 de euro – dar noi suntem 2 persoane. Depinde de zonă și de calitatea apei, eu în apropiere de orașe mi-aș face puț forat doar pentru gradină, nu pentru uz în casă și în nici un caz la 60 m – poate peste 120 m. N-am făcut un calcul pentru apa îmbuteliată, dar până la bani începe să fie incomod să tot car atâtea sticle, așa că pe… Read more »
E de inteles remarca, dar cred ca ai inteles gresit. Consumul ăla nu e pe tot anul, e din 7 octombrie pana in 5 mai . E drept ca pe 7 octombrie e estimat, dar mai sunt 71 m3 din mai 2023 pana in octombrie – in conditiile in care locuim aici cam 8 luni pe an. Dacă aduni cantitățile, înmulțești cu 12/8 ( luni), si imparti la 365 , ies cam 9.59 dusuri pe zi, lol. Evident, mai avem si alt consum, nu doar dusuri.
In fantana mai apar carcalaci. Asta in UK e apa d-aia tratata cu clor si toate cele bune, nu?
La mine la tara e mare problema cu apa. Nu exista sistem centralizat de apa sau canalizare. Fiecare se cam descurca cum poate. Sapa un put si isi face o fosa septica. Doar ca de cativa ani, pe fondul secetei accentuate, apa din fantana scade si tot scade. Deja o rationalizam la sange. Foarte putin o folosim pentru uzul personal. Maimult pentru hrana animalelor si pentru udat cateva legume. O data pe saptamana, dam si o galeata de apa la pomi. In august anul trecut, cel putin, a fost foarte foarte greu. De fiecare data cand ma duc la tara… Read more »
Sapa un put si isi face o fosa septica. In același loc, nu? Doar ca de cativa ani, pe fondul secetei accentuate, apa din fantana scade si tot scade. Săpați mai adânc. La ce adâncime aveți fântânile? Eu n-am problema asta și nici nu cred că o s-o am vreodată , fiind în lunca Oltului. Bine, și dacă o s-o am , e relativ facil să sap la 100m, de unde momentan , dacă sap iese apă cu presiune la suprafață, dar și dacă nu, de o pompă nu moare nimeni. Apropo de care, alimentarea cu apă din sat e… Read more »
Fantana e sapata la 14metri
Hmm, presupun că e ceva deal, nu sunteți pe cursul apei. Oricum, strat acvifer de suprafață la 14m e OK, poți fora până la 80-100 și găsești.Mai.Găsești.
Dacă aș avea problema asta cred că m-aș apuca de strâns apă de ploaie de pe toată suprafața acoperișurilor , în containere sau fose subterane.
Nu prea am auzit la noi asta cu stransul apei desi tare bine ar fii.
Consumul de apa nu e mare dar e scumpa apa.
In zone d-astea se sapa pana in a doua panza freatica, nu prima. Doar ca… daca vrei sa o cureti, cam greu in a doua panza freatica; nu o seci niciodata.
BTW, mai sunt si alte metode de curatat apa in afara de varul nestins?
Dacă poți. E dificil de săpat fântâni largi până la al doilea strat acvifer dacă nu e secetă la momentul săpăturii. nu o seci niciodata. Prostii. N-ai pompa care trebuie. BTW, mai sunt si alte metode de curatat apa in afara de varul nestins? Da, în principiu, nu pui var de niciun fel în foraje – se folosește mai degrabă în fântâni de suprafață , largi, de unde poți scoate pompa. Fântânile forate se curăță microbiologic prin clorinare. Nu abuzați de clor, în straturile de adâncime apa circulă dintr-o direcție în alta. Elementul principal de curățare e denisiparea și ar… Read more »
Hmm a mea are ceva gen 1.3m(poate chiar mai bine) diametru. A trebuit sa sape langa ea pentru camera hidroforului (care majoritatea pe vreamea cand l-au pus abia putea sa traga de la 9m adancime) sa lase hidroforul cat mai jos si sa sparga inauntru, altfel nu putea sa traga. Banuiesc ca s-ar incadra la mediu spre mare; nu-i facuta de ai mei, cred ca azi cu muuuult efort s-ar face una la fel… numai blocurile alea cerc din beton par destul de costisitoare, d-apoi sa le bagi pana jos de tot pe toate unul peste altul. De golit n-au… Read more »
Tata punea si sare dar mai mult nu stiu (cum si ce fel) Si asta era pentru o fantana pentru gradina. Fantana pentru casa a schimbat-o. A astupat-o pe aia veche si langa ea, la 1-2 metri a facut una noua. Aia veche cred ca avea 50 de ani.
Astea de care zic eu sunt fantani de foraj. Panza freatica e la 8 metri acum, inainte la 5 metri era. Si tot asa mari cu 1 metru diametru( fantani taranesti clasice). Sarea e clorura de sodiu.