O altă poză incompletă de la ZF

Au ăștia alt articol de tip reclamă în pagina lor. Trei cuvinte și o hartă despre cum în unele județe sunt mai mulți pensionari decât muncitori. Artciolul întreg este pe ZFcorporate , dar cu paywall.

În fine , nu intru în detalii, studiul e făcut tot pe datele de la INS. Care se găsesc pe site-ul lor , în format .rar . De ce?, N-am idee. M-am concentrat doar pe datele de la județul cel mai împortant din țara asta; important pentru mine, se știe, am pus aici excelul cu pricina.

Nici articolul ăsta nu l-aș fi citit și n-aș fi știut ce e cu agitația asta, dacă nu vedeam de la niște pretini clipul ăsta pe facebook, unde nu vă sfătuiesc să intrați, l-am descărcat ( furat) și l-am atașat mai jos. Linkul e doar pentru credits.

Nu știu exact cine e domnul, am înțeles că se ocupă cu d-astea, stat de vorbă de tip podcast și emisiuni de tocșou ( talkshow, pentru cine vrea să mă ia la pulă că sunt analfaboss).

Dumnealui are pe undeva dreptate, că suntem terminați ca nație, nu terminați-terminați, mai mult din gură, dar suntem terminați pentru analiza precară a datelor și umplerea golurilor cu profeții pesimiste.

Dacă vrei să aflii că sfârșitul lumii a fost săptămâna trecută, întreabă un român.

Domnu’ vorbește de ”120j dă mii dă șomeri…”

Șomerii : în efectiv de 2652 la ultima numărătoare, în trend scăzător de anul trecut , șomajul fiind la minime istorice.

Continuă dumnealui cu ”pensionari …”

în număr de circa 96,000 , în creștere slabă, cu 0.3% YOY.

Nu sunt sigur, dar e posibil ca speranța medie de viață să crească comparabil sau cu mai mult de 0.3% YOY. Vedeți cifrele și pentru asta, ignorați pandemia. Ceea ce vreau să propun e că într-o situație stabilă social, dacă crește speranța de viață, crește numărul pensionarilor.

NU E, ÎN PULA MEA, nimic rău în asta, nu de asta contribuiți toți la pensii ca să le și mâncați?

Apoi, contează forța de muncă din județul Vâlcea și ar fi utilă o analiză a vârstei medie a pensionarilor, la ce vârste au ieșit la pensie și de ce, nu vreau să dau detalii, dar la cerere pot, în privat, pe surse – indicii la oameni care au lucrat în industrii cu condiții grele de muncă – Oltchim, militari, pompieri, polițiști, oameni ieșiți devreme la pensie pe caz de boală, reală sau ca urmare a expirării profesionale.

Chiar și-așa, numerele nu-s mari.

Mai zice Oprișan pentru a escapa eroarea – ”și oameni care nu muncesc”. Sunt curios de unde a luat dumnealui circa 22,000 de oameni care nu muncesc, adică ce fel de oameni care nu muncesc sunt ( categorii de vârstă, pregătire, de ce nu-s șomeri) și de unde știe că nu muncesc și mai ales de unde a luat informația?

Și 80,000 de muncitori”. 86,000 la ultima numărătoare, anume, în creștere.

Nu mai am datele exacte, din păcate, însă pot afirma cu încredere că din cele peste 400,000 de PFA-uri( mă rog erau până prin 2022, când au schimbat legea) din România , între 10,000 și 20 000 sunt din județul Vâlcea. Știu, e o diferență mare, e indicativ ordinul de mărime. Apoi, mai sunt vreo 13,000 de SRL-uri ai căror proprietari nu-s toți angajați. Sunt unii din cei care au micro dar nu toți.

Eu sunt unul din oamenii care nu muncesc în optica statisticii ăștia. Nu c-ar fi adevărat. Am un SRL, nici măcar nu e înregistrat în județul Vâlcea, am alți angajați eu nu sunt, nu am nevoie. Tot plătesc taxe la stat, nu numai pe firmă, ci pe persoană fizică, în urma veniturilor din dividende, comparabile cu taxele pe care le plătește un cetățean cu salariu mediu. Plătesc inclusiv contribuții la pensie, da nu sunt salariat. Și cheltuiesc bani în județul ăla, care nu este deloc închis, ci prosperă.

Și lumea muncește, chiar dacă nu se vede în statistici, știu asta că m-am plimbat destul anul ăsta cu mașina prin el cât să pot spune cu încredere că sărăcia din România e amuzantă. Vecinii mei săraci în acte, bancă , ce vreți voi , trăiesc mai bine ca spațiu, ca ceea ce mănâncă și confort, siguranță socială , decât vecinii mei din UK. Spre meritul lor ăia din UK au mașini mai noi și mai scumpe și case – doar mai scumpe, lucru care nu înseamnă nimic, că dacă ai o cașcabaretă de 75mp lipită de alte cașcabarete, stai în ea ca-n peșteră, dar dac-o vinzi iei juma de milion de lire, nu impresionează pe nimeni.

Lăsând apologia asta la o parte, din poza asta și din județ lipsesc un număr mare de oameni, mai tineri sau mai puțin tineri – am să revin cu încă alt articol despre o statistică proastă, când o să am timp să-l scriu. Oamenii ăștia muncesc care la Sibiu, lol, cum bine remarcă domnii din podcast, care la Bucicurești, care prin alte țări – paranteză:

Eram acum vreo două săptămâni la Euromarketul din sat – apropo , știți că în s-au fondat și există județul Vâlcea sunt 3(trei) lanțuri de retaileri independenți , Annabela, EuroMarket și Diana – și că aici aproape tot comerțul rural e concentrat la ei și au pătrundere și în comerțul urban? Mai sunt vreo 5-6 în toată țara, cred. Dacă.
Și au intrat niște leați de-ai mei pe care nu i-am mai văzut de aproape niciodată, dar îi știu pe părinții lor, care cu partenerii lor ( șoți, iubiți), străini, care cu copii de mână. Și copiii, care vin în sat în fiecare an , dar acum au crescut, unii nici nu vorbesc românește. Se scuzau părinții pentru ei. Și-am rămas un pic sucit s-aud vânzătoarea dând din mână a ”nu-i bai” și continuând discuțiile cu cu copiii cu care în italiană, cu care în spaniolă, limbi d-ale noastre. Că ”lasă că limbi d-ăstea mai știu și io, că și io am fost plecată”.

Închid paranteza. Suntem un județ de căpșunari, migranți, nu majoritar, dar cred că găsesc lejer vreo 5-10,000 de apartamente nelocuite – unele nou-cumpărate – în Râmnicu Vâlcea, care servesc locuitorii multinaționali doar tranzitoriu. Mai am o paranteză, dar o zic altă dată. Oamenii ăștia contribuie și ei, și noi, cum vreți să spuneți, la ”ținutul în spate al pensionarilor”.

An de an toți citesc că diaspora e cel mai mare investitor în România și nu sunt în stare să băge nimic la cap și să facă legături – doar decretează că România e o țară moartă, că județele trebuie desființate, că baliverne. Românii sunt consistent cel mai mare investitor în România și e valabil și în județul ăsta.
Niște avere / investiții se acumulează. Nu, asta nu-i rău, cum ați crede.
Nu trebuie nimic desființat, problema nu e că sunt mai mulți pensionari decât muncitori, decât ca depopulare.
Apropos, o parte din pensionari sunt întorși din țările susmenționate, pot , dacă e , să fac o statistică aproximativă pe satul meu, ca ordin de mărime procentual probabil că se respectă. Întorși din țările ălea însemnând că trăiesc în România cu bani plătiți de statul spaniol, italian, perfect îndreptățiți, că au muncit și au contribuit acolo.

A fost o vreme un val retoric prin toate blogurile, că orașele moarte trebuie părăsite, că ”vinde și te du”, ceva de genul. Păi, cam asta s-a întâmplat, mai puțin faza cu ”vinde” că nu prea avea cine să cumpere și atâta că dusul a coincis cu mai mult cumpărat. Nu , nu e absolut, unii oameni și-au cumpărat o viață acolo unde au plecat să muncească, cei care și-au permis s-o facă, adică, că în primul rând trebuie să îți permiți asta, cum e și normal. Dar un număr semnificativ, o arată cifrele raportate oficial ( nici nu vorbim de altele neoficiale) au continuat să pompeze bani de unde au plecat.

Problema , dacă este una , este scăderea populației. Nu numai în județ, în general, că și din ăia care au plecat la munci în Europa, dacă tragi linie și mediezi copiii, pe baza a ceea ce văd ( pot să mă înșel, desigur) , cred că tot sub natalitate 2.1 ies. Iar asta, coroborat cu creșterea speranței de viață nu are cum să ducă, mai devreme sau mai târziu în TOATE județele decât la un raport subunitar dintre salariați și oameni care muncesc și pensionari.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Johnny
Johnny
3 days ago

Sunt alegeri, electoratul dintr-o anumita categorie, “de dreapta”, e cam pleostit, nemotivat, și pe performanță dubioasă a celor ce pretind că îi reprezintă, și pe faptul că oricât ne căcam pe noi nu e efectiv mai înspre rău în țărișoara, poate ținut pe deficite enorme dar asta e altă discuție; și trebuie motivați, marșand pe emoții desigur că asta nu se face cu rațiune, de aia se bate șaua pe vechile teme care antagonizeaza și stârnesc pasiuni – paraziți versus productivi, pensionari și salariați, privați și bugetari, rurali și urbani, județe moarte sau competitive, în esență “ăia buni” și “ăia… Read more »